Skocz do zawartości

[opony] Maxxis Minion DH czy Maxxis Lopes bling bling

Mati_neo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Tak jak pisałem w temacie stanąłem przed wyborem opon i z tego co mi wiadomo , poprzez opinie to minion dh to bardzo dobre oponki ktore dobrze trzymaja,ogolnie oceny bdb. Chcialbym sie dowiedziec co sadzicie o lopes bling?? bardzo ciezko znalesc cos na temat tych opon ,chcialbym kupic dwie oponki budzet to ok 120zl i nie wiem ktore?? Glownie jeżdze DH,DIRT a te oponki sa raczej stworzone do tych dyscyplin a jak wiadomo minion jest ciezszy o ok 300g(ok 1300g) zalezy jaka oponka a ten lopes bling cos ok 950g.Prosze o rade .Pzdr

EDIT

zapomnailem dodac [Opony] i pewnie post do kosza ,>>>sorka

• 3 tygodnie później...
Napisano

No wiesz, różnica miedzy Lopesami a Minionami to przede wszystkim głębokość bieżnika i fakt, że Lopes niby uniwersalny, a Miniony są w wersji kierunkowej i napędowej, co za tym idzie bieżnik Lopesów jest dość neutralny, czego nie można powiedzieć o Minionach.

Ale różnice te wynikają przede wszystkim z sugerowanego zastosowania. Lopesy służą do ścigania się, ale niekoniecznie w dół, a Miniony mają zapewnić max. trakcji. Opory toczenia przeciwstawione oporom toczenia.

Napisano

Dzieki za odp ,pewnie sie zdecyduje na miniony ze wzgledu na moj styl jazdy ale tez jakby nie patrzec zima za oknami a rower stoi:D ,na bikeworld byl test i sa calkiem na snieg wiec pewnie to tez przewazy.Pzdr

Napisano

Przypomniała mi się jeszcze jedna rzecz o Minionach. Mój kumpel miał je na swoim Karpielu i kiedyś tam nawet jeździł na nich DH, więc pewnie się sprawdzały. Jakiś czas temu odsprzedał je (czy też oddał) swojemu znajomemu, który śmiga teraz na nich FR/DH. Przypuszczam więc, że są dość trwałe.

Napisano

Zależy też jaką weźmiesz mieszankę gumy. Miniony po zwykłej jeździe po asfalcie baardzo szybko Ci się zedrą, ale na traskę są świetne. trzymają się dobrze, zwrotność też w porządku. Lopes Blinki są bardziej uniwersalne, jak już wspomniał proxx. Dobre na FR, na dirtach też się sprawdzają. w normalnym 'ciężkim DH' prowadzą się też dobrze, ale jak już jest większe błoto, to robi się slick.. Jeśli nie patrzysz na wagę aż tak bardzo, to weź raczej miniony:)

Napisano

Jeśli chodzi o mieszanke to zdecydowanie twardsza ,drobna strata przyczepnosci na trasie ale ta mieksza sie strasznie syzbko ździera i do zmiany pozatym te miniony maja bardzo dobre opory toczenia jak na ten typ opony,kolega ma highroller i do dirtu idealne sa wrecz ale zauwazylem ze przyblocie traci kontrole znacznie>>> bloto to ...ostry slizg.Pzdr

Napisano

jedno jest pewne: rasowa glebogryzarka to nie jest holy roller, który na dirtach i streecie jest bajką, ale na zjazd się nie nadaje (coś o tym wiem..). Ale te miniony to będzie najlepsza opcja:). A skoro jesteśmy już przy temacie opon, to widzę, że kolega proxx orientuje się co i jak, więc nie będę zakładała osobnego tematu i spytam tu: co polecasz na zjazd pod 24'':wub:

Napisano

wiesz.. na razie wiadomo tylko, że ma być 24"... trzeba rozważyć kilka opcji:

1) opony mają iść do roweru, który służy tylko i wyłącznie do DH, oraz takiego, który... toleruje opony 3.0 na kole 24... jeżeli tak, to go for it: http://www.rowerowy.com/opony_detki/nokian...oddi_30_24.html

zalety:

trakcja absolutna. można aplikować absurdalnie niskie ciśnienie. mocna. twarda. wspina się po ścianie piachu.

wady:

nie nadaję się do niczego innego. jeżdżenie na niej po płaskim to koszmar (sprawdziłem doświadczalnie). wprawdzie mój kumpel zawzięcie próbuje jeździć na nich po lesie, ale dla mnie to nie jazda. kolejną wadą jest to, że musisz szukać, gdzie ją mają.

2) nie masz miejsca na 3.0, lub też chcesz móc poruszać się na rowerze po płaskim nieco bardziej niż wcale - http://www.rowerowy.com/opony_detki/nokian..._junior_24.html

fajna. to samo co gazda 3.0, tyle że 2.6 :). i cena bardzo przyzwoita, toż niejedna opona do XC tyle kosztuje.

przypuszczam, że dziedziczy większość zalet dużej gazdy, przy minimalnie słabszej trakcji. no i masa jest zapewne przesadzona, bo 1350 waży duża gazda.

3) tioga factory DH. rzekomo bardzo fajna opona, ale nie za bardzo mogę się wypowiadać, bo nie sprawdzałem. bieżnik mocno agresywny. raczej mała jeżeli idzie o ostre DH.

4) panaracer fire fr. masakrastyczna opona, ale też tylko z wyglądu bieżnika mogę ocenić. mniejsza niż gazda 2,6, ale jeszcze rozsądnie wielka.

zresztą... to chyba wszystkie opony z rowerowy.com z rozmiarów 24". więcej dobrego mi na myśl nie przychodzi.

Napisano

Z tego co mówiła, a ja nie poprzekręcałem (najwyżej oberwę po Wąsssie :P:P:P ), Tinie chodzi o oponki tylko "do lasu", bo potrzebuje drugi zestaw na teren trudniejszy niż miasto i dirtpark.

3,0 to do Pussy Dirt nie wejdzie... Założone są Holly Rollery 24x2,4 a i tak mają niewiele miejsca po bokach (nie da się włożyć palca!) więc najwyżej szerokość 2,6.

PS. Na sztywniaku i tak nie da się uprawiać "ostrego DH", ale w planach Tiny jest jakiś fullik... Więc ten Pussy to przejściowo tylko i prosimy oboje (patrz sygnatura) o nie zastanawianie się, dlaczego owa ramka ma być do zjazdów!

Napisano

No cóż, MrJ już wszystko napisał, nie mogę dodać nic więcej.. ma to być tylko i wyłącznie 'do lasu', a nie 'do lansu':P. Dzięki za info:). Już wiem, o co pytać:P

Napisano

no zaraz, mowa była o tym, co polecam NA ZJAZD, więc skąd miałem wyciągnąć informację o tym, że do lasu? :)

do lasu to całkiem inna baja, całkiem całkiem.

obecnie jeżdżę na 2x Verticalach 2.3 i uważam je za całkiem niezłe oponki. Tył powoli dożywa swoich dni, więc wymieniam go wkrótce (oponę już mam, czekam tylko, aż obecna się zetrze) na Conti Slash Pro 2.3. Przedni Vertical trzyma się całkiem całkiem dobrze, ale kiedy i on da d..., prawdopodobnie zaeksperymentuję i kupię sobie Speed Kinga 2.3, co by obniżyć opory i masę.

Moim zdaniem jeżeli idzie o JAZDĘ po lesie, to nie ma sensu pakować się w opony 2.6". Co innego, jeżeli idzie rzeczywiście o ZJAZDY po lesie.

Musiałbym się bardziej rozpisać...

Wszystko zależy od tego, jak będziesz jeździła i po czym. I jak bardzo zależy Ci na niskiej masie i małych oporach toczenia.....

Napisano

proxx bo to będzie DH po lesie i nie tylko na sztywniaku, a nie agressive XC;p. Ale już mniej więcej oponka wybrana:)

Co do Twojego pytania Mati_neo, to opona tego typu z takim bieżnikiem w jakimś lżejszym zjeździe co prawda da radę, ale na dirty to niewypał.. Osobiście jeżdżąc na dircie polecam opony bardziej slickopodobne (bardziej streetowe) np. Maxxis Holy Roller, Kenda K-Rad, Schwalbe ma też taki model w ofercie. Niby na dirt mogłoby się zdawać, że potrzebny jest dobry bieżnik na bokach, ale niekoniecznie. Po prostu jak krzywo wylądujesz, to na takich prawie slickach masz mniejsze prawdopodobienstwo gleby;p. I łatwiej się rozpędzić;)

Napisano

Sam juz teraz nie wiem co wybrac za bardzo....ciezko wybrac taka oponke uniwersalna ...a raczej taka ktora w dh,xc,dirt spisywalaby sie mniej wiecej ok,z tego co poczytalem na 4um to bylaby ok tylko z dirtem bylby klopot tak jak pisalas Tina ,wydaje mi sie tez ze opory toczenia w hansventure bylyby duzo mniejsze,ciezko mi bedzie wybrac oponke pewnie ale powoli moze sie uda ;) Co polecacie w takim razie do DH,XC,i dirtu?? Zastanawiam sie nad 3 rodzajami: HANSVENTURE( wydaje mi sie najbardziej uniwersalna, allegro---> http://www.allegro.pl/item272317996_maxxis..._gruby_bok.html ), LOPES ale ta raczej odpada no i MINION DH ale waga 1,4 to juz jest troche. Zostaje raczej przy maxxisie tylko co wybrac:) prosilbym o odp ;) Pozdrawiam

Napisano

Wiesz, ja np. po doświadczeniach z moimi oponami, które są idealne na dirt, street i XC (przecież trzeba się przemieszcza jakoś;p) wiem, że na DH potrzebuję 2 komplet opon.. To jest wydatek, ale warto:). Bieżnik z HANSVENTURE raczej ciężko będzie współpracował z hopami... Ale spróbuj, może się uda:). ich toczenie na asfalcie też może być dość ciężkie (chyba że weźmiesz węższe, np 2,25). Ale na FR czy DH powinny dać radę;p. Tak naprawdę to jest już tylko Twój wybór, bo nie ma oponki uniwersalnej do wszystkiego..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...