tobek Napisano 21 Października 2007 Napisano 21 Października 2007 Witam. Teraz gdy już jest zimno. Przy jeździe w takiej temperaturze od 15 stopni niżej, po jakiś 8-10km zaczyna mnie boleć głowa. Tak przez 20 minut boli mocno , potem mniej, aż w końcu zanika, nie wiem czy przyzwyczaja się do niskiej temp. wtedy czy co, ale problem jest. Może coś poradzicie? Pozdrawiam
Sintesi Napisano 21 Października 2007 Napisano 21 Października 2007 zacznij zakladac cos pod kask i chron uszy! w przeciwnym wypadku wroze ci problemy zdrowotne
tobek Napisano 21 Października 2007 Autor Napisano 21 Października 2007 No tak, od przyszłego treningu na pewno czapka, tylko co z okularkami? nie dobrze się jeździ bo odstają i czuć nacisk na oczodoły przez nacisk czapki na okulary. Już od dawna mam problem z zatokami. Byle lekko się przeziębię i już zatoki Pozdrawiam
omen Napisano 21 Października 2007 Napisano 21 Października 2007 , tylko co z okularkami? nie dobrze się jeździ bo odstają i czuć nacisk na oczodoły przez nacisk czapki na okulary. Pozdrawiam można jaśniej ? bo chyba nie rozumiem.
Yah0o_121 Napisano 21 Października 2007 Napisano 21 Października 2007 Ja jeżdżę w polarowej czapce w temp. od 5 do 15*C. Poniżej 5* wybieram polarową kominiarkę z windstopperem, ogrzewa szyję, co także jest ważne.
Mathieo Napisano 21 Października 2007 Napisano 21 Października 2007 ja mam kurtke "wiatrówkę " pod szyje, co dotyczy tego bólu głowy to polecam opaskę na uszy i kask który nie ma zbyt wielu wylotów
heavy_puchatek Napisano 21 Października 2007 Napisano 21 Października 2007 Może też za mocno zapinasz kask? Jak jest zimno i mocno go skręcę też mnie boli głowa. PS: Odnośnie okularów to nie rozumiem ale jeżeli cię cisną to chyba masz za dużą głowę czyli za ciasne okularki Ja noszę na czapeczkę. Czapka dla mnie konieczna od 10*, nie lubię jak mi po uszach wieje a i głowa może od tego rozboleć
tobek Napisano 22 Października 2007 Autor Napisano 22 Października 2007 Dzięki za pomoc Trzeba coś cieplejszego już zakładać Pozdrawiam
Batman Napisano 22 Października 2007 Napisano 22 Października 2007 A co najważniejsze chroń zatoki. Bo jak to zaniedbasz, to nic nie pomoże (żaden sprzęt). Uszy oczywiście też.
tobek Napisano 22 Października 2007 Autor Napisano 22 Października 2007 W jaki sposób chronić zatoki?
Batman Napisano 22 Października 2007 Napisano 22 Października 2007 Jakie są objawy zapalenia zatok przynosowych? Jednym z pierwszych objawów zapalenia zatok przynosowych jest zmniejszenie drożności nosa i wyciek wodnistej wydzieliny, która po kilku dniach ulega zagęszczeniu i przyjmuje białawy kolor. Zmiana zabarwienia wydzieliny na kolor żółtawy, zielonkawy bądź brunatny świadczy o nadkażeniu bakteryjnym. Wyciekowi wydzieliny towarzyszy zwykle rozpierający ból zlokalizowany w okolicy gałek ocznych czy górnych zębów, ogólne osłabienie, gorączka i osłabienie węchu. Bóle głowy i twarzy mogą promieniować do ucha lub szyi, a spływająca po tylnej ścianie gęsta wydzielina może być przyczyną wilgotnego kaszlu. Jeśli powyżej opisane objawy utrzymują się dłużej niż tydzień z dużym prawdopodobieństwem można przypuszczać że proces zapalny objął zatoki przynosowe i wymaga on odpowiedniego postępowania farmakologicznego, by zapobiec przejściu zapalenia w trudną do leczenia fazę przewlekłą, wymagającą często leczenia operacyjnego. Jak leczyć zapalenie zatok przynosowych? W początkowej fazie choroby można próbować łagodzić jej objawy na kilka „domowych” sposobów. Inhalacje z olejków aromatycznych mogą ułatwić oczyszczanie się zatok dzięki działaniu obkurczającemu i dezynfekującemu. Do gorącej wody umieszczonej w dużym talerzu (im większa powierzchnia parowania tym lepiej) możemy dodać kilka kropelek olejku np. herbacianego, olbasowego czy eukaliptusowego po czym wdychać opary nosem przez kilka minut. Należy zachować ostrożność by nie doprowadzić do poparzenia dróg oddechowych. Fizjologiczne roztwory na bazie soli morskiej pomogą oczyścić jamy nosa z zalegającej wydzieliny i nawilżą podrażnioną śluzówkę nosa. Przyjmowanie niesterydowych leków przeciwzapalnych sprzedawanych bez recepty np. preparaty kwasu acetylosalicylowego i jego pochodnych przyniosą ulgę zmniejszając ból głowy i ograniczając reakcję zapalną. Leki obkurczające w postaci kropli, żelu bądź sprayu oraz tabletek do stosowania doustnego są wskazane w celu obkurczenia śluzówki w okolicy ujść zatok i ułatwieniu odprowadzania zalegającej wydzieliny w ich świetle. Aby poprawić konsystencję czyli rozrzedzić wydzielinę co ułatwi jej usuwanie zaleca się preparaty mukolityczne, dostępne również bez recepty. Jeśli wystąpią objawy zakażenia bakteryjnego konieczna będzie wizyta u lekarza Podstawowej Opieki Zdrowotnej, który w razie wątpliwości co do skuteczności zastosowanego leczenia bądź wystąpienia objawów groźnych powikłań powinien skierować chorego do specjalisty otorynolaryngologa. Kornel Szczygielski Specjalista otolaryngolog oraz: http://www.unipharm.pl/artykuly/Przeziebie...lenie_zatok.pdf Ale to wszystko jakby obok tematu. Ubieraj się ciepło i nie daj się przewiać
kantele Napisano 22 Października 2007 Napisano 22 Października 2007 ja nosze pod kask bandanę, zakładam ją tak, żeby nachodziła na uszy. nie przeszkadzają mi pod bandaną okulary bo nie jest zbyt ciasno zawiązana więc nie uciskają głowy. do tego zakładam słuchawki douszne od mp3 (nawet, jeśli nie słucham - po prostu robią za zatyczki). i można jeździć - w tej temperaturze jaka jest teraz to się spisuje na 102
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.