Martix Napisano 18 Października 2007 Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Poszukuję wygodnego i trwałego siodła do jazdy w terenie i po asfalcie na dłuższe wyprawy (powyżej 100km) Ma okazję kupić siodło Selle Italia Prolink Light Genuine Gel za ok 140zł. Czy ktoś może na nim jeździł i może się podzielić wrażeniami. Warto wydać tyle kasy? http://www.ribblecycles.co.uk/details.asp?...de=SELLSADD1400 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 18 Października 2007 Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Ja mam jak na fotce może widać podobne tyle, że z tą dziurą i lżejszymi prentami - Prolink Light Gel Flow 2007. Wg mnie na wyprawy powyżej 100km (po górach nigdy w dzień tyle nie zrobiłem, szosą tak 150km, ale na innym bajku) jest wystarczające ale jednodniowe bo już kilka dni pod rząd nie bardzo. Oczywiście pampers obowiązkowo no i ewentualnie Sudokrem na dupala przedłużający ten przebieg . Ale uwaga jest zasadnicza - wygoda siodła jest rzeczą baaaaardzo indywidualną. Wg mnie nie ma co rad innych słuchać a samemu postarać się choćby w sklepie przymiarkę zrobić. Sporo siodeł wówczas można odrzucić. Dodam Ci info nie związaną z wygodą ale może Ci to pomoże w wyborze. Boki w moim są zrobione z oddzielnych kawałków skury ale nie mam pojęcia zielonego dlaczego niezrobili ich z jakiegoś nieścierającego się materiału jak plecionka jakaś kewlarowa albo nawet innego tańszego. Siodło wyraźnie się tam wyciera od wywrotek, opierania bajka itp a przecież się tam tyłkiem nie siedzi więc skura nie jest potrzebna. To co pokazujesz ma chyba inną konstrukcję skury ale i tak to wada że boki nie są zabezpieczone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martix Napisano 18 Października 2007 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2007 No właśnie trochę mnie tez martwi delikatna skórka tego siodła. Moje stare właśnie z boku się rozdarło. Jak dopasować siodło jak jest w opakowaniu i nie ma roweru? A może znacie jakiś sklep w Wawie gdzie jest duży wybór dobrych i w miarę tanich siodeł (do 150zł). Na razie jeżdżę bez pampersa. Ostatnio mierzyłem coś takiego: http://www.sportset.pl/sklep/product_info....7&osCsid=cf Nawet fajne ale do tych szelek nie jestem zbytnio przekonany. Takie szelki powinny być napięte czy luźne. Nawet za bardzo bym nie wiedział jaki rozmiar kupić. PS. Na to się jeszcze nakłada spodnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 18 Października 2007 Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Te spodnie mają być wszędzie elastycznie dopasowane, to nie są przecież zwykłe szelki. A bez pampersa to lepiej wg mnie nie jeżdzić jak Ci dupsko miłe . Poważnie tak jest o wiele wygodniej i wcale nie musisz wciskać się jak parówka w jakieś Lycry, z pampersem można kupić albo same boxerki rowerowe i na to gacie jakie lubisz albo szorty na rower które już go mają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pulse Napisano 18 Października 2007 Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Selle italia robi genialne siodla, ale jak juz Mentos wspomnial to indywidualna sprawa. Ja mam prawie 3k km na slr xc gel flow i z pamperesem do 100km daje rade, test siodelka link Co do kasy to warto, niestety kosztuja duzo, ale masz 2 lata gwarancji, kultowa marke i jak anatomia bedzie grala bardzo wygodne siodlo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martix Napisano 18 Października 2007 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Te spodnie były tak dopasowane że wydawało mi się, że zaraz mi trzasną szelki (były strasznie delikatne). Kłopot byłby zapewne tez z potrzebami fizjologicznymi. Ostatnio zrobiłem setkę na moim starym standardowym siodle wheelera w zwykłych spodniach dresowych i nawet tyłek mnie nie bolał ale zazwyczaj boli. Odnośnie szortów to wiem, ze są tez takie z wkładką. Wybór jest duży tylko zawsze problem z kasą. Wracając do siodła, taka szpara w siodle jest wygodna? Nie zostają tam np klejnoty Pulse, dzięki za link. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pulse Napisano 18 Października 2007 Udostępnij Napisano 18 Października 2007 slr xc to siodlo wyscigowe i jak na takie jest wygodne. Dziura jest spoko nic tam nie wpada Szczerze jak jezdzisz spokojnie i masa i wyglad nie maja dla Ciebie az takiego znaczenia to polecilbym Ci inne siodlo ktore mi niegdys polecono - Author ASD mega TT cena 59zl, waga 350g, miekkie wygodne anatomiczne. Obecnie przyzwyczailem sie juz do slr'a ale kiedys chwalileym sobie asd (obecnie wydaje mi sie za miekkie). Na ASD moglbym robic bez problemu 100+km moje wygladalo tak fotka najdluzszy dystans na nim 80km (bez pampersa) nic nie bolalo. W slr bez pampersa bym nie pojechal na taka trase Podsumowujac chcesz jezdzic w maratonach, scigac sie rozejrzyj sie za selle italia, wolisz na luzie, turystyka, maratony na spokojnie, bierz author asd mega tt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martix Napisano 18 Października 2007 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Dzięki za rady, mam jeszcze jedno pytanko. Czy wszystkie siodła maja identyczne mocowania? Czy każde będzie pasowało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwyex Napisano 18 Października 2007 Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Tak będzie pasowało każde siodło... Ja od ostatniego czasu korzystam z SLR XP i jest wygodniejsze od niektórych kanapowatych siodeł a przy tym rewelacyjna waga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pulse Napisano 18 Października 2007 Udostępnij Napisano 18 Października 2007 byc moze, ale bez pieluchy pewnie dystans 100km moglby byc lagodnie mowiac odczuwalny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 19 Października 2007 Udostępnij Napisano 19 Października 2007 No i jeszcze jeden nie poruszony tu aspekt sportowych węższych siodełek - gdy trzeba mocno przesuwać się w tył poza siodełko na stromych zjazdach, na tych szerszych jest to na pewno trudniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.