turek Napisano 31 Października 2007 Udostępnij Napisano 31 Października 2007 No to kiepsko bo udało mi sie ustawic tarcze zeby nie ocierała o prawy klocek,lecz po pierwszej jezdzie albo kamyczek albo cos zrobiło tak że tarcza tylko w jednym miejscu mocno ociera i widze ze szykuje sie na zakup nowej tarczy lecz jeszcze 100 razy popróbuje to naprawić. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 31 Października 2007 Udostępnij Napisano 31 Października 2007 No to wychodzi na to ze tarcza jest krzywa. Juz duzo razy wałkowane na forum. Klucz francuski w łape i prostować. Tam gdzie obciera to złapac kluczem i wyginać lekko w przeciwną stronę do strony tarcia az do uzyskania zadowalającego efektu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turek Napisano 31 Października 2007 Udostępnij Napisano 31 Października 2007 Nie mam wyjścia,szkoda bo to nowy hamulec z resztą pierwszy co widać po moich pytaniach,a już jakieś komplikacje. A więc tak,teraz dokładnie się wszystkiemu przyjrzałem i zaobserwowałem że tarcza nie ociera mi o klocki lecz o zacisk który będę musiał dobrze ustawić a jeśli nie to nie chce nic sam cudować i oddam tarcze kumplowi do zakładu i tam mi naprostują.Ale mam pytanie:gdy odwróciłem rower na odwrót czyli stał na kierownicy i siodle,po naciskałem sporo razy klamką i po chwili pojawił się płyn na klamce.Czy to normalne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 31 Października 2007 Udostępnij Napisano 31 Października 2007 Zapowietrzyłeś układ ... Jak rower stoi do góry nogami to sie klamki nie naciska. Niestety czeka Cię odpowietrzanie hamulca.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turek Napisano 31 Października 2007 Udostępnij Napisano 31 Października 2007 Nie gadaj!! Jak na razie wszystko działa,jesteś pewien na 100%? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 31 Października 2007 Udostępnij Napisano 31 Października 2007 Klamka nie jest za miękka? Bo tak czy siak ubylo płynu z układu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turek Napisano 1 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2007 Jest tak jak było czyli super a hamuje coraz lepiej przez to że się dociera.Ale dzięki za info przyda mi się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxer Napisano 8 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Jest jakaś gigantyczna różnica( w mocy hamownia) między tarcza 203mm a 160mm przy hamulcach BB5 na tył ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 8 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Gigantycznej nie ma, różnica jakaś jest. Po co ci 203mm na tyle skoro przy 160mm da się zablokować koło a 180mm w zupełności starcza w DH. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adik Napisano 8 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2007 Tarczę Centerlock da się zastosować z dowolnym typem hamulca? Chodzi mi o set piasta + tarcza centerlock Vs. Zaciski- Avidy, Hayesy, Magury, Shimano itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 9 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 Tak. Różnice robi typ okładzin, bo klocki żywiczne możesz z tarczą dedykowaną pod okładziny żywiczne i półmetaliczne/metaliczne, natomiast klocki półmetaliczne/metaliczne tylko pod tarcze dedykowane do klocków półmetalicznych/metalicznych, bo na tarczy do żywicznych podobno szybciej ściera tarcze. Troche zamotałem ale chyba wiesz o co chodzi:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 9 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 no tak moze to i pomysl shimano ale formula produkuje identyczne tarcze do wszystkich typow okladzin. hayes tez sprzedaje tarcze luzem bez oznaczenia do jakiego rodzaju klockow są one przeznaczone. nie spotkalem sie z tym przy tarczach win zipa black boxa czy accenta. poza tym jakie znaczenie ma szybsze wycieranie sie tarczy skoro kosztuja one tyle ile klocki na jedno kolo? (win zip, accent freezer czy blade) albo jedna tarcza to cena dwoch par okladzin? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 9 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2007 Tak na dobrą sprawę to tarcze dedykowane pod klocki żywiczne to tylko wyżej wymienione Shimano robi, reszta jest bardziej uniwersalna. Ale wiem że jest różnica w hamowaniu na tarczach pod klocki żywiczne i pod klocki metaliczne przy założonych klockach metalicznych. Szczególnie na przodzie czuć, że hampel słabiej łapie. A wycieranie ... jest to proces tak długi że praktycznie nie zauważalny, ale jakby nie patrzyć, jest, więc wspomniałem o tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxer Napisano 11 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 Przy prędkości 60-70km/h z tarcza 160mm i zaciskiem avid bb5 koło stanie w miejscu, wyhamuje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 11 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 co to znaczy ze stanie w miejscu przy tej predkosci? chcesz nauczyc sie latac? nie lubisz swojej twarzy? potrzebujesz przeszczepu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxer Napisano 11 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2007 haha nie ! Chodziło o hamulec na tył. Ze staniem chodziło czy koło przestanie momentalne się kręcić... ps. Chciałbym widzieć OTB przy prędkości 70km/h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złomek Napisano 12 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 przy predkosci 65km/h, siedzac na siodelku to po ok5 metrach blokuje sie kolo*............ mozna by sie troche wychylic do przodu zeby od razu zablokowac - ale nie odwazylem sie sprobowac mam pytanie, skad wy bierzecie te predkosci 70-80 (czasem widzi sie w podpisach v-max) .............. moja najwieksza predkosc to 65km/h, a nie jezdze po nizinach................. chyba nie zrzucacie roweru z przepasci i pozniej jak cos zostanie z licznika to odczyt ponad 80....... *tarcza 185, bb5, asfalt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinKowalczyk Napisano 12 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 OTB przy dużych prędkościach nie polecam...Mój rekord w tym to 54-55km/h(licznik sie zatrzymal na 54,7, ale +-1km trzeba zawsze wziac pod uwage...Nawet hamulca nie zdazylem nacisnac... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxer Napisano 12 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 po 5 m, to już może być trochę za późno i to w ogóle przy prędkości 65km/h -i więcej Chyba dołożę te 20 zł i kupie 203mm... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinKowalczyk Napisano 12 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2007 A jaki masz amor? A jaki masz amor? Ramę??Koła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxer Napisano 13 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 Mam sztywniaka. Rama ? hmmmm zerwałem naklejki już chyba 2 lata temu i nie pamiętam jak się nazywała, w każdym razie alu, rozmiar 13, do dualu i 4x. Używane koło będę miał jutro. Alexrims Dm24 na piaście Shimano M475 (pod tarczę). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinKowalczyk Napisano 13 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 I 65 na tym wykręcisz? Nie wiem, czy az 203 potrzebujesz...180 to już duża tarcza... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złomek Napisano 13 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 jakis czas temu w bikeboardzie bylo porownanie sily hamownia z waga tarczy, skrotowo mozna powiedziec ze najlepiej wypadly 180, sila hamowania wystarczajaca przy niewielkim wzroscie wagi w stosunku do 160. mysle ze 180 koledze wystarczy........ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uchmanek Napisano 14 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 203mm na tyl tylko ze wzgledow estetycznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wab Napisano 25 Września 2008 Udostępnij Napisano 25 Września 2008 po 5 m, to już może być trochę za późno i to w ogóle przy prędkości 65km/h -i więcej Chyba dołożę te 20 zł i kupie 203mm... Chciałbyś się zatrzymać z prędkości 65km/h do 0 na odcinku 1m ? Tak się bez "lotów" nie da nawet z tarczą 500mm, ...no chyba że wystrzelisz kotwicę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.