Skocz do zawartości

[hamulce tarczowe] Pytania dociekające

ulvgar

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam sd7 z tyłu i chodzi elegancko ,waże 84 kg ,hamuje spoko ,nie ma miękkiej klamki , a ruch klamką łatwy do opanowania .Skoro tylny hebel jest wspomagaczem hamowania to modulacja itd jest wg mnie szczątkowym powodem do jego montowania .Po co Ci super modulacja w heblu jak ma on 15 % udział w zatrzymywaniu pojazdu ,to jak zbudować przejazd kolejowy na środku pustyni i posadzić tam dróżnika,kiedy pociąg przejezdza co 30 dni .Do tego masa ,cena dobrych tarczówek ,cena koła pod tarcze .Jeździłem na tarczówkach i sam planuje montaż tarczy na przód .

Poniekad masz racje. Sam myslalem o tarczy tylko na przod. Ale masa wzrasta nieznacznie przy tarczy rowniez z tylu (cena niestety tak) a za obiema tarczami przemawiaja 2 rzeczy:

1. Rozna modulacja na 2 klamkach. Moze sie da przyzwyczaic, ale to bedzie dziwne

2. Rozny wyglad klamek na kokpicie... :/

3. tyl ma maly udzial w hamowaniu, ale jak robisz technicnzy stromy zjazd, to tyl jest bardzo wazny. I w przypadku mokrych warunkow moze miec to spore znaczenie.

4. Estetyka

Ja używam zestawu tarcza przód i tył. Z przodu hydra Grimeca Sys1, z tyłu mechanik Sh BR-M495 + klamka LX i bardzo pasuje mi takie rozwiązanie. Co prawda lekka różnica jest między przodem a tyłem, ale wiadomo, że mechanik to nie hydra, nie zahamuje się nim tak łatwo jak hydrą. Ale wydaje mi się, że siła rąk człowieka jest zróżnicowana na korzyść (w większości) prawej ręki i przez to ta różnica jest nieco niwelowana. Estetyka, hym, jak komuś zależy żeby rower wyglądał a nie jeździł, to proszę bardzo, dla mnie priorytetem jest jednak prawidłowe działanie a nie wygląd.

Witam

Mam problem,a mianowicie po zamontowaniu hamulca zauważyłem że tarcza wyraznie za mocno leży na brawym klocku i mocno go ociera.Co jest tego przyczyną i jak to rozwiącać?Wygląda na to że tarcza jest krzywo zamontowana albo klocki zle zostaly zamontowane jeżeli jest taka możliwość.Dodam że hamulce są nowe.

63997675dr0.th.jpg

65397172sf7.th.jpg

38584046mb4.th.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...