ulvgar Napisano 22 Października 2007 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Padło na XT'08 Teraz trza o kołach pomyśleć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turek Napisano 26 Października 2007 Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Witam Szybkie pytanie,wiem ze duzo razy to pewnie bylo pisane ale jak przykrecic tarcze? strzałkami do piasty czy strzałkami na zewnątrz? Z góry dzięki za szybką odpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sintesi Napisano 26 Października 2007 Udostępnij Napisano 26 Października 2007 szybka odpowiedz nadeszla...jak przykrecisz strzalkami do piasty to nikt nie bedzie w stanie odczytac co tam pisze, a te strzalki zostaly tam umieszczone w jakims konkrentnym celu, nie uwazasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turek Napisano 26 Października 2007 Udostępnij Napisano 26 Października 2007 No prosze odpowiedz mi konkretnie,nie moge sie jakos domyslec... Po chwili namysłu doszedłem do wniosku że te strzałki wyznaczają kierunek jazdy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 26 Października 2007 Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Dokładnie tak, strzałki wyraźnie oznaczają w którym kierunku powinna się kręcić tarcza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulvgar Napisano 26 Października 2007 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Ponawiam pytanie o odbijanie klamek... Wszystkie hamulce tak słabo odbijają jak LX Dual Control? Obecnie mam zestaw Avid SD7 (klamki+szczęki) i lepiej odbijają od tych LX'ów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turek Napisano 28 Października 2007 Udostępnij Napisano 28 Października 2007 Mam hamulce hayes i pytanie jednocześnie na jaki klucz są śruby mocujące tarcze?nasadowy?Bo za nic nie moge znalezc odpowiedniego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sintesi Napisano 28 Października 2007 Udostępnij Napisano 28 Października 2007 niby skad my to mamy wiedziec!? hayes produkuje wiele modeli hamulcow...zaszczyc nas jakims zdjeciem! hayes czesto stosuje sruby w systemie torx wiec to moze te? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turek Napisano 28 Października 2007 Udostępnij Napisano 28 Października 2007 No właśnie to chyba te trox, mam hayes hfx9 hd i śruby mają takich sześć nacięć czyli to pewnie będą torx. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hudy Napisano 28 Października 2007 Udostępnij Napisano 28 Października 2007 Torx 25 konkretnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loko Napisano 28 Października 2007 Udostępnij Napisano 28 Października 2007 Ja mam sd7 z tyłu i chodzi elegancko ,waże 84 kg ,hamuje spoko ,nie ma miękkiej klamki , a ruch klamką łatwy do opanowania .Skoro tylny hebel jest wspomagaczem hamowania to modulacja itd jest wg mnie szczątkowym powodem do jego montowania .Po co Ci super modulacja w heblu jak ma on 15 % udział w zatrzymywaniu pojazdu ,to jak zbudować przejazd kolejowy na środku pustyni i posadzić tam dróżnika,kiedy pociąg przejezdza co 30 dni .Do tego masa ,cena dobrych tarczówek ,cena koła pod tarcze .Jeździłem na tarczówkach i sam planuje montaż tarczy na przód . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
verul Napisano 28 Października 2007 Udostępnij Napisano 28 Października 2007 Poniekad masz racje. Sam myslalem o tarczy tylko na przod. Ale masa wzrasta nieznacznie przy tarczy rowniez z tylu (cena niestety tak) a za obiema tarczami przemawiaja 2 rzeczy: 1. Rozna modulacja na 2 klamkach. Moze sie da przyzwyczaic, ale to bedzie dziwne 2. Rozny wyglad klamek na kokpicie... :/ 3. tyl ma maly udzial w hamowaniu, ale jak robisz technicnzy stromy zjazd, to tyl jest bardzo wazny. I w przypadku mokrych warunkow moze miec to spore znaczenie. 4. Estetyka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 28 Października 2007 Udostępnij Napisano 28 Października 2007 Ja używam zestawu tarcza przód i tył. Z przodu hydra Grimeca Sys1, z tyłu mechanik Sh BR-M495 + klamka LX i bardzo pasuje mi takie rozwiązanie. Co prawda lekka różnica jest między przodem a tyłem, ale wiadomo, że mechanik to nie hydra, nie zahamuje się nim tak łatwo jak hydrą. Ale wydaje mi się, że siła rąk człowieka jest zróżnicowana na korzyść (w większości) prawej ręki i przez to ta różnica jest nieco niwelowana. Estetyka, hym, jak komuś zależy żeby rower wyglądał a nie jeździł, to proszę bardzo, dla mnie priorytetem jest jednak prawidłowe działanie a nie wygląd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turek Napisano 29 Października 2007 Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Witam Mam problem,a mianowicie po zamontowaniu hamulca zauważyłem że tarcza wyraznie za mocno leży na brawym klocku i mocno go ociera.Co jest tego przyczyną i jak to rozwiącać?Wygląda na to że tarcza jest krzywo zamontowana albo klocki zle zostaly zamontowane jeżeli jest taka możliwość.Dodam że hamulce są nowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 29 Października 2007 Udostępnij Napisano 29 Października 2007 O tym było mówione już wiele razy. Luzujesz śruby trzymające zacisk z adapterem, zaciskasz klamkę i powoli przykręcasz śruby, powinno być lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turek Napisano 29 Października 2007 Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Ok dzieki zaraz wypróbuje Nie jednak to nie to co pisałeś.Nic nie pomogło.Prosze o rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 29 Października 2007 Udostępnij Napisano 29 Października 2007 A trzymałes klamkę cały czas podczas przykręcania? Czy odkręciłes aby na pewno te śruby które zaznaczyłem na obrazku? http://img146.imageshack.us/img146/9537/38584046mb4ju1.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turek Napisano 29 Października 2007 Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Dzięki wielkie za poświęcenie i starania.Tak,klamke cały czas trzymałem i powoli przykręcałem śruby zaznaczone na obrazku i nic to nie daje,gdzies musi być duze skrzywienie albo zle skręcenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 29 Października 2007 Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Jeszcze spróbuj zrobić tak że na przemian przykręcasz raz jedną raz drugą srubę, jak nic nie ruszy to daj podkładki miedzy adapter a mocowanie do ramy, wtedy przesunie się, tylko możliwe że za daleko sie przesunie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raptor Napisano 29 Października 2007 Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Ja bym proponował wsadzić na te śruby http://img146.imageshack.us/img146/9537/38584046mb4ju1.jpg takie półkoliste nakładki spotykane w klockach od v-ek. Coś jak na tym zdjęciu http://www.pinkbike.com/photo/1539316/ w tedy zyskasz pełną możliwość ustawienia zacisku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 29 Października 2007 Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Tylko ze jak włoży te półkuliste podkładki to będzie musiał założyć większą tarczę niestety ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raptor Napisano 30 Października 2007 Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Pudeleq- a widzisz przy ramie otwory do regulacji zacisku???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pudeleQ Napisano 30 Października 2007 Udostępnij Napisano 30 Października 2007 O sory, mój błąd, pisząc tamtego posta nie patrzyłem na te zdjęcie. Zwracam honor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turek Napisano 31 Października 2007 Udostępnij Napisano 31 Października 2007 A jest taka opcja w hayes 9 zeby sobie regulowac odleglosc klockow od tarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 31 Października 2007 Udostępnij Napisano 31 Października 2007 w 9tkach nie. ma to el camino. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.