Deltager Napisano 17 Października 2007 Udostępnij Napisano 17 Października 2007 Witam serdecznie Otóż, kilka dni temu zastąpiłem hamulce Hayes Sole, Avid-ami Juicy 7 08. W Hayes Sole odległość klocków od tarczy z obu stron regulowałem imbusem, w Avidach myślałem, że jest podobnie, i zacząłem "regulować" ... czytaj odkręcać śrubkę (tam gdzie są dwie) imbusem, no i zobaczyłem, że na moje ręce cieknie jakaś ciecz, były to dosłownie dwie kropelki, dokręciłem z powrotem, zdając sobie sprawę, że raczej ta śrubka nie służy do regulacji odległości klocków od tarczy ... Pytanie... Wyciekły dwie kropelki oleju, czy stało się coś co może mi przysporzyć jakichś problemów w niedalekiej przyszłości, klamki chodzą normalnie, nie czuję żadnej różnicy w działaniu, pytam tak prewencyjnie, czy ich w jakimś małym stopniu nie zapowietrzyłem...??? Pozdrawiam prof. rowerowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heavy_puchatek Napisano 17 Października 2007 Udostępnij Napisano 17 Października 2007 Też tak zrobiłem kiedyś niechcący w shimano jak próbowałem wycenrować zacisk i ruszyłem nie tą śrubkę co trzeba. Mogłeś zalać tarcze i klocki jeżeli olej znalazł się na którymś z tych elementów. Poznasz po tym że przeraźliwie piszczy zamiast hamować. Będziesz wtedy musiał odtłuścić tarcze i wypiec klocki w piekarniku. Jeżeli miałeś farta i nie polałeś tam gdzie nie potrzeba to nic się stać nie powinno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deltager Napisano 17 Października 2007 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2007 Nie no tarcz nie zalałem, olej nawet ich nie dotknął to było dosłownie kap...kap na moją rękę. Interesuje mnie tylko odpowiedź na pytanie, czy w ten sposób mogłem je zapowietrzyć ? Pozdrawiam serdecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kabanosdg Napisano 18 Października 2007 Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Cześć. Po wypływie "dwóch kropelek" może ci np. klamka 2 mm niżej brać i tyle Zapowietrzenie to nie zniszczenie hamulca... to tylko niższa praca klamki Jak nie czujesz jakiejś kolosalnej różnicy w działaniu to śmiało możesz śmigać Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.