Kasumi Napisano 17 Października 2007 Udostępnij Napisano 17 Października 2007 Zniszczyłem sobie gwinty w mostku przez zbyt intensywne dokręcanie....czy są jakieś ograniczenia związane z ponownym nagwintowaniem (domyślam się,że nie można za bardzo odchudzić ścianek...ale do jakiego stopnia)?Robił to ktoś kiedyś?I u kogo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sintesi Napisano 17 Października 2007 Udostępnij Napisano 17 Października 2007 robilem to w mostku profile stiffy. bedziesz potrzebowal ostre wiertlo, gwintownik, pewna reke i butelke piwa! najwiekszy trud polega na idealnie prostopadlym prowadzeniu gwintownika w stosunku do mostka. dlatego jesli masz mozliwosc to powierz to zakladowi slusarskiemu, a najlepiej firmie zajmujacej sie regeneracja glowic samochodowych (maja doswiadzczenie w obrobce aluminium i odpowiednie przyrzady/imaki). oczywiscie jesli ten mostek jest tego wart? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cdan Napisano 17 Października 2007 Udostępnij Napisano 17 Października 2007 Jak dobrze zagadasz, to zrobią to za symboliczną złotówkę, albo nawet za darmo. Ja wyciągałem ostatnio urwaną śrubę odpowietrzającą z zacisku tarczówki i nie zapłaciłem nic, a byłem w tym warsztacie po raz pierwszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maki Napisano 17 Października 2007 Udostępnij Napisano 17 Października 2007 Dajesz poxipol do metalu i go jak stwardnieje to gwintujesz. Ja tak robiłem jak zerwałem gwint w mostku roweru mojej mamy. Trzyma do dziś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasumi Napisano 17 Października 2007 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2007 Jak dobrze zagadasz, to zrobią to za symboliczną złotówkę, albo nawet za darmo. Ja wyciągałem ostatnio urwaną śrubę odpowietrzającą z zacisku tarczówki i nie zapłaciłem nic, a byłem w tym warsztacie po raz pierwszy A Byłeś u ślusarza czy u tych co robią głowice? Dajesz poxipol do metalu i go jak stwardnieje to gwintujesz. Ja tak robiłem jak zerwałem gwint w mostku roweru mojej mamy. Trzyma do dziś. No rozwiązanie ciekawe,ale bałbym się potem...rower mamy to nie to samo co rower jeżdżący po Beskidach.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 17 Października 2007 Udostępnij Napisano 17 Października 2007 A o jaki mostek chodzi ? I o którą śrube-od kierownicy czy widelca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rozrywkowy Napisano 17 Października 2007 Udostępnij Napisano 17 Października 2007 No rozwiązanie ciekawe,ale bałbym się potem...rower mamy to nie to samo co rower jeżdżący po Beskidach.... z tego co wiem to 2 gwintowanie też nie jest idealne i na pewno będzie słabsze jak seryjne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 17 Października 2007 Udostępnij Napisano 17 Października 2007 Jeśli tylko materiału starczy to będzie mocniejsze. Większa śruba-mocniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasumi Napisano 17 Października 2007 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2007 mostek guizzo 100mm,śruby od kierownicy...w zasadzie to musiałbym wszystkie 4 chyba przegwintować...bo stało się to w trakcie przejażdżki i chcąc naprawić "na chwilę" poprawiłem resztę...zresztą różnej wielkości śruby nie wyglądają estetycznie...ech szkoda gadać..mostek jest nowy więc mi go szkoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 17 Października 2007 Udostępnij Napisano 17 Października 2007 Guizzo.Z tego co widze troche materiału tam jest ale nie wiem czy wystarczy na większą śrube. Jeśli masz wątpliwości jest wyjście. Rozwierc ten gwint do nominalnej średnicy, daj dłuższą śrube i nakrętke z drugiej strony . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasumi Napisano 17 Października 2007 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2007 ale z drugiej strony ścianka jest pod skosem i to znacznym... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 17 Października 2007 Udostępnij Napisano 17 Października 2007 Zeszlifuj nakrętke. Jeśli to zrobisz z alu śruby i nakrętki [np. czerwonej] będzie nawet lżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasumi Napisano 17 Października 2007 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2007 alu śruba w mostku? Zeszlifować nakrętkę..jak pod skosem?Przecież jak ją będę nakręcał to i tak będzie zawadzać o bliżej położoną boczną ścianę...niee nakrętka odpada nie wygląda to zbyt fajnie....będę gwintował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 17 Października 2007 Udostępnij Napisano 17 Października 2007 Srubę będziesz wkręcał a nakrętka będzie stała w miejscu. Zastosujesz taki sam rozmiar[średnice]śruby jaki masz teraz , nie musi byc alu , ale może. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kasumi Napisano 17 Października 2007 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2007 ok będę kombinował jutro dzięki:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 17 Października 2007 Udostępnij Napisano 17 Października 2007 Jak dobrze zagadasz, to zrobią to za symboliczną złotówkę, albo nawet za darmo. Ja wyciągałem ostatnio urwaną śrubę odpowietrzającą z zacisku tarczówki i nie zapłaciłem nic, a byłem w tym warsztacie po raz pierwszy Co to za warsztat? wyciągną mi złamaną śrubę od bidonu z ramy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.