Skocz do zawartości

[rower]który wybrać?

pedros

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hm, ołkiej, powęszę co nieco. A wymagający nie jestem. Na razie jeżdżę na stalowej, może z 10kg waży, więc każda będzie lepsza.

BarteX88: Nawet do końca pewien nie jestem czy sportowej mi właśnie trzeba. Ale wygląda niezgorsza. Sporo chudsza się zdaje z boku w porównaniu z Krossiwem. Ale może to bez znaczenia.

Zapomniałem o szczególe w sumie, który jednak może się przydać: czy w tego typu pojazdach możliwe jest zamontowanie bagażnika gdyby był potrzebny?;)

Dobra, przekopię raz jeszcze... choć pewno tu wrócę.

Napisano

Musisz sprawdzić, czy dana rama ma mocowanie pod bagażnik (takie kółeczka w pobliżu haków i coś niby tulejki powyżej piwotów).

O Feltach też dużo wirtualnego atramentu na forum wylano ;)

Pozdrówko archeologiczne :)

Napisano

Archeologia zaiste... odkopałem parę kobylastych tematów i konkluzje dość... mizerne. W zasadzie każdy wie swoje najlepiej. Tak patrzę i "kutfa, o co im chodzi" jak się wykłócają ludzie czy rama 2,1kg jest lekka czy moze 1.9 można tak nazwać. A ja laik chyba przy +/-5kg bym poczuł różnicę.

Uwaga, świeże konkluzje(na szczęście nie kupuję już, więc do przemyślenia jakby co):

- Kellys - słabe ramy

- Kross - dobrze wyposażony, ale pospolity, modele 2007 za drogie w stosunku do możliwosci, lekki i korzystny cenowo, ale to Kross... albo z innej strony "Rower sprawdzony, dobra i sprawdzona marka... lekka ramka jak za te pieniądze i ogólnie cud miód orzeszki"

- Rockrider 5XC - testy wygrywa do 1,5k, polecają go niby, ponoć dobry do rozbudowy i porządna rama, ale jak kross zdaje mi się gruboramowy tak rama tego podejrzanie cienka jakby... ale to może złudzenie laika

- Unibike Evo - polskie, ale dość chwalone. Szczególnych kontrowersji nie odnotowałem. Choć niby osprzęt średni.

- Felt - to co najważniejsze ma najlepsze - rama i amortyzator / tylko nie wiem jak to z dostępnością tego/ a w innym miejscu że osprzęt słabszy niz krossowy (szkoda że w porównaniu nie wymieniono dokładniej z którym krossem to porównanie...)

Heh, i to tyle ile mój zmęczony już umysł zdołał przefiltrować przez godzinę grzebaniny. Jutro może dojdę z tym do ładu jako takiego. Ale przynajmniej nie będzie że przyszedł n00b a nie poczytał. Wręcz przeciwnie, zaczerpnąłem z mądrości przodków aż się po kieszeniach nie mieści...

Coś byście dodali? Ja w tym momencie mam w głowie napakowane, i coraz to się skłaniam ku złożeniu czegoś z kawałków...

Napisano

No w sumie fakt, mówiłem już że technicznie bym dał radę, gorzej z wyborem. Czyli jak to ustalić, że cały, to nadal ciężko.

Heh, a już myślałem że z Kellys'ami chociaż sprawa jasna, a tak to jeszcze jedna marka do wyboru. A więc na moment obecny... Felt Q600, Unibike Evo, Rockrider 5XC . Krossa jednak wolałbym uniknąć, zwłaszcza skoro piszą że drożeje. Nie powiem żeby te 3 to były jednyne możliwości i zaraz byście mi znów namieszali, ale z tej trójki który jest najkorzystniej do 1.5k brać? Gdzieś było stwierdzenie że w sumie wszystkie rowery w tym przedziale są podobne, ale może któryś lepszy... Chociaż ja jeżdżący w tym stuleciu na takim za 700zł pewno różnicy nie odczuję, którego bym nie wziął.

Gość BarteX88
Napisano

Owszem są podobne, ale mimo wszystko kierowałbym się z nastawieniem na najlepszą ramę, czyli Felt. Wspaniały rower pod późniejszą rozbudowę :) W magazynie rowerowym był test Felta Q220 który ma tą samą ramę, cytat:

Rama jest najlepszą częścią Felta, ma niesamowity oryginalny kolor, świetną geometrię, zabójczą sztywność, fajne haki i bardzo interesująco rozwiązany tylny trójkąt. Jego górny fragment to wielkie odwrócone o 180 stopni "U" połączone z rurą podsiodłową za pomocą pojedynczego "monostaya"

Ps. nie mogę znaleźć tego Rockridera... jakiś link ?

Napisano

Hm, Linka do Rockridera nie mogę wyczaić, wszystko nieaktualne.

Dobra, powiedzmy ten Felt. I ładne toto, i lans wysoki, oryginalne i może nawet solidne, ale czy to w ogóle gdzieś dostanę i czy za serwisem nie trzeba będzie ścigać przez pół Polski? Zresztą na razie badałem Felta Q600 bo się ot tak nawinął, a jeśli ten 220 lepsiejszy, to i popatrzę. Jeśli faktycznie rama dobra, a reszta też w miarę, to jestem jak najbardziej za.

Gość BarteX88
Napisano

Na 220 nie patrz, ma tarczówki i jest cięższy :P Harfa Harryon, czyli przedstawiciel Felta w Polsce jest właśnie we Wrocławiu :P

Wszystkie produkty przedstawione na naszej stronie www można kupić w naszym firmowym sklepie przy ulicy Ks. Witolda 48 we Wrocławiu.

TERAZ DWA PIĘTRA DO DYSPOZYCJI KLIENTÓW!

UWAGA:

I piętro âďż˝â�� części, akcesoria, odzież i buty oraz serwis

II piętro âďż˝â�� sala z rowerami

Dla wygody naszych klientów, dokonaliśmy przebudowy naszego sklepu. Do dyspozycji są teraz aż dwa piętra wystawowe.

Na pierwszym piętrze wyeksponowaliśmy części, akcesoria, ubiory i buty. Jest tu również serwis. Na drugim, na ponad 400m2 wystawiliśmy rowery. Można swobodnie oglądać, przymierzać, wybierać! Oferujemy takie marki rowerów jak: FELT, Wheeler, KTM, Maxim i inne. Posiadamy szeroki wybór rowerów dziecięcych jak również rowery wyścigowe.

SKŁADAMY RÓWNIEŻ ROWERY NA ZAMÓWIENIE KLIENTA.

Jeśli masz problem z doborem roweru lub osprzętu, zawsze możesz zwrócić się z tym do naszych fachowców, nawet jeżeli nie zamierzasz jeszcze dokonać zakupu.

Jeżeli masz pytania, napisz e-maila: sklep@harfa-harryson.com.pl

Serdecznie zapraszamy !

Kontakt: sklep@harfa-harryson.com.pl

Tel. sklep: 071 321 96 90

Tel. serwis: 071 327 82 37

Napisano
Na 220 nie patrz, ma tarczówki i jest cięższy :P Harfa Harryon, czyli przedstawiciel Felta w Polsce jest właśnie we Wrocławiu :P

To musi być przeznaczenie :) Także obadam to, skoro rama przynajmniej jest dobra. Osprzęt jak znam życie i tak się zajeżdża, ale rama musi być, chociaż z mojej strony wiele jej nie grozi.

Gość BarteX88
Napisano

No widzisz, faktycznie może przeznaczenie :D

Jak będziesz w tej harfie i zobaczysz Felta cyknij fotkę RXC 1, no i Q600 też :D W ogóle jak chcesz zdaj fotorelację :D

Napisano

Zobaczymy... najpierw znajdę tę placówkę, obadam, a przede wszystkim kasę trzeba by skołować. Na razie nie sądzę, by szybko się udało, ale do połowy przyszłego roku pewno tak... Chociaż wpaść tam łobejrzeć nie zaszkodzi...

Dobra, jeszcze takie kwestie techniczne. 24 biegi, dobra, ale jakby to się przypadkiem okazało za mało, to da się łatwo wymienić na 27? Coś słyszałem że wolnobieg (chyba tak to się zwało) na 7 zębatek ma inne mocowanie od tego na 8, ale 9 już takie samo jak 8. Prawda to?

Inna sprawa, co to za stery całe ma ten Felt, znaczy na jakich łożyskach? Pasowałyby maszynowe, choć pewno cięzko będzie... Ale już na pewno maszynowe by nie zawadziły w piastach, gdyż obecnie na zwykłych mam nieciekawe sytuacje.

No i jaki to amor jest? Pewno nie cuda... Ale oby pożył choć z rok, jako człek od zawsze jeżdżący na sztywnej ramie i raczej po miastowych wertepach pewno szybko go nie zamęczę, chyba że naprawdę kit.

Napisano

biegi:

do zmiany z wolnobiegu 7 na kasetę 9 będziesz potrzebował:

-piasta

-ewentualnie przerzutka- zależy jaką masz

-prawa manetka

-łańcuch

-kaseta

do zmiany z kasety 8 na kasetę 9 z tyłu będziesz potrzebował:

łańcuch 9

kasetę 9

prawą manetkę 9

czyli prawda:)

a którego felta wybrałes?

Napisano

Właśnie jakiś czas temu myślałem nad zmianą kasety w obecnym pojeździe, ale raczej wolę nową sztukę. I jak sądzę te 8 by mi wystarczyło przynajmniej na wstępie (były czasy, że na piątej ledwo ruszałem z miejsca, co ten rower robi z człowiekiem...).

Konkretnej sztuki jeszcze nie upatrzyłem. Wstępnie nadziałem się na Q600, ale że nie jestem całkiem nawet pewien ile kasy ostatecznie będzie, więc możliwe że ciut wyższe modele weźmie się pod uwagę.

Przede wszystkim przy korzystnym układzie się wybiorę na miejsce i obadam co i jak naocznie.

Napisano

Kurcze, tak mija czas powoli, a mnie wątpliwości raczej przybywa. Nie badałem jeszcze naocznie sprzętu, ale jak tak patrzę to z jednej strony od Krossa mnie coś odrzuca, ale z drugiej jeśli Felt ma naprawdę aż tak biedy osprzęt.... obecnie np. zajeżdżam łańcuch za 20zł, nawet nie wiem co to za wynalazek, wyryte na nim tylko KMC. Nawet roku nie pociągnął, chyba z tektury robiony. Dobrze jak by osprzęt choć z rok pociągnął. I własnie nie wiem czy Felt spełni aż tak wygórowane wymagania. A kross może jednak ma coś lepiej... no ta, ale Krossem to żaden lans...

• 1 rok później...
Napisano

Witam. Mam problem, jak wielu tutaj, jaki rower wybrać.

Szukam rowerku górskiego i mam 5 na oku, nie wiem tylko na który się zdecydować.

Wzrost 184, waga różnie, ale do 90kg

Co do roweru 2 i 3, słyszałem, że słaba rama i koła...

1) ten nie jest mi znany, ale osprzęt chyba jest ok, no i ta waga...

http://allegro.pl/item645054260_rower_go..._5_kg.html

2)Ten to kross, nie wiem co o nim myśleć, dużo opinii czytałem i są w zasadzie skrajne... w sumie polak - nie polak... cena cena 2150

http://www.mudserwis.com/kross-level-a6-...-p-56.html

3)Ten to też kross ale bez tarczówek... cena 2100

http://www.t-bike.pl/p/pl/191/level+a6.html

4)Giant terrago 3 2008 - tyle, że za 1800 zł...

http://www.ambike.pl/p/pl/41/rower+giant+terrago+3.html

5)Giant terrago 3 disc 2008, za 1900zł

http://www.bikekatalog.pl/2008/?ppg=show...y&pid=1066

Prosiłbym o szybkie odpowiedzi, bo się muszę zdecydować na dniach...

Jeżeli ktoś się trochę zna i chce mi pomóc to proszę o konkretne odpowiedzi z uzasadnieniem, być może inną propozycją, a może lepiej bez propozycji, bo i tak już mam wielka głowę od tego myślenia w sumie rowerek to przyjemność, ale kupno jego, jak dla mnie jest już męczące,...

P.S. Mam na oku jeszcze coś takiego, możliwe, że za jakieś 2100

http://www.mudserwis.com/mongoose-meteor...p-336.html

P.S. wiem, że zazwyczaj polecane są rowery krossa, ale proszę o konstruktywne i przemyślane opinie.

Dzięki

Napisano

Ważę 90 kg i mam Gianta Terrago 2007 czyli odpowiednik Terrago 3 bez tarcz. Koła, które ginant tam wstawił są dość ciężkie ale mocne, opony świetnie trzymają, rama wytrzyma pewnie i więcej niż 90 kg. W każdym razie ja katuję ją już 2 lata w trudnym terenie i nie widać żadnych śladów zużycia w sensie pęknięć, trzeszczeń. Co prawda sporą część komponentów powymieniałem i rower prawie w ogóle nie wygląda jak oryginał. Jednak rama bardzo solidna.

A i wersja DISC tego terrago moim zdaniem jest gorsza niż bez tarcz a to za sprawą amortyzatora. Rock Shox sporo lepszy - stwierdzam doświadczalnie ;-). Nie wiem też, jak spisują się tarczówki alivio, jednak v-ki single digit 5 też sobie nieźle dawały radę.

Tyle co do tych dwóch giantów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...