Skocz do zawartości

[oświetlenie] lampka przednia LED

J0seph

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
temperatura otoczenia: 19-20*C

No tak, ja testowałem w biurze, także 27 *C, w 20 tez jest chłodno B)

A lampka była teraz w sobotę na mini nocnej masakrze - musze przyznac ze swieci moocno zadowalająco :D :D

fotki z mini tutaj:

http://mininm.info/forum/index.php?action=view&id=129

inna sprawa to niestety sprawność edima ;(

Co prawda warunki nie sprzyjające - ale pomierzyłem dzisiaj prądy, i przy zasilaniu z aku Li-Ion 7,4V:

we 0,64A@8,2V = 5,25W

wy 1A@3,6V = 3,6W

takze sprawnosc na poziomie 68%

we 0,29A@8,3V = 2,4W

wy 500mA@3,35V =1,675W

czyli ok 69%

widzę ze predzej czy pozniej warto bedzie zmienic przetwornicę na cos 80%+ albo aku na cos w okolicy 5,2V - czyli teoretycznie optimum wejścia dla edima na jednym LEDzie

Napisano

Nie posiadam żadnego cyfrowego aparatu (pomimo lodowki pelnej filmow ;P),

ale jak znajdę chwilę, to postawam się cos pomyslec...

Napisano

No i jeszcze jeden powód czemu zwlekam nieco ze zdjęciami,

chciałem zrobić porównanie do Petzla MyoXP - ale jako że posiałem go w Lublinie, to do świąt pewnież nie bede mieć żadnej skali porównawczej.... (to że go posiałem, zmobilizowało mnieżeby w końcu złożyć lampkę, i warto było :P )

a po jeździe z czołówką - został jedenzły nawyk - 'zaglądanie' światłem z wyprzedzeniem w zakręt - zawsze jeździłem z czołówką, i teraz zawsze mam chęć przyświecić z wypredzeniem w zakręt, albo też machnąć latarką po nadjeżdżającym prostopadle do mnie kierowcy :D - co by zasynalizować moją obecność :) a nie da się...

Napisano

Mam pytanko apropo lampki na XR-E.

Obecnie mam jedną soczewke podłączoną do przetwornicy od Edima.

Kompletuje zestaw do drugiej lampki, soczewka juz kupiona, dioda tez. Czy jest sens kupowania kolejnej przetwornicy ? Wiem, że można podłaczyć do przetwornicy kolejne diody, ale jak wygląda kwestia płynących prądów przez diody, jesli beda dwie ? Pytam, bo wiadomo, ze im wiecej pradu płynie przez diode tym wiecej lumenów.

Napisano

mozesz podlaczyc rownolegle i wtedy diody"dziela sie" podawanym pradem (700 mA czy ile tam dajesz) albo szeregowo (ja mam zamiar tak polaczyc ) i wtedy kazda dostaje te 700, ale jest wtedy wieksze zapotrzebowanie na zasilanie.

Napisano
Czy jest sens kupowania kolejnej przetwornicy ? Wiem, że można podłaczyć do przetwornicy kolejne diody, ale jak wygląda kwestia płynących prądów przez diody, jesli beda dwie ? Pytam, bo wiadomo, ze im wiecej pradu płynie przez diode tym wiecej lumenów.

Ten zasilacz z allegro jest niczym innym jak źródłem prądowym i równoległe połączenie LED-ów spowoduje że ich sumaryczna moc będzie taka sama jak diody pojedynczej. Pod tym względem nie zyskasz absolutnie nic oprócz wdzięczności sprzedawców ;) Połącz LED-y szeregowo i wtedy ich sumaryczna moc ulegnie podwojeniu. Pamiętaj o tym że będziesz musiał całość zasilić ze źródła o napięciu znacznie większym niż przy jednej diodzie. 12 V będzie jak znalazł. Warto tu też zaznaczyć że nie ma liniowej zależności pomiędzy prądem płynącym przez diodę a jasnością jej świecenia. Mówiąc inaczej im większy prąd tym mniejsza sprawność LED-a. Inna sprawa że oko też ma swą charakterystykę i dwa razy większy strumień światła nie będzie przez nie tak postrzegany.

Napisano

U mnie wczoraj pojawiła sie chwilowa awaria,

i to dodatek w nocy - w środku lasu :D

Lampka na większym korzeniu - po prostu zgasla....

obawy byly wszelakie, a w polaczeniu z brakiem zapasu oswietlenia, lacznie z opcja wracania na piechote...

okazalo sie ze na tym korzeniu na szczescie tylko 2 akumulatorki wypadły z koszyka (AA),

zatem o dziś pierwszy mod - koszyk na 6 AA zwiazany podwojnie mocna gumką do włosów :D

• 2 tygodnie później...
Napisano

JOseph, jak przysłali ci darmową diodę cree to płaciłeś jakieś pieniądze za wysyłkę ??bo właśnie sobie wypełniłem ankietę i mam nadzieje że jak ją rozpatrzą pozytywnie to nie bede nic płacił :)

Dalej czekam na jakieś zdjęcia :D

ps. wpadłem na całkiem fajne pomysły, zobaczymy może coś z tego będzie :D

Napisano
JOseph, jak przysłali ci darmową diodę cree to płaciłeś jakieś pieniądze za wysyłkę ??bo właśnie sobie wypełniłem ankietę i mam nadzieje że jak ją rozpatrzą pozytywnie to nie bede nic płacił :)

Dalej czekam na jakieś zdjęcia :D

Nic nie płaciłem,

ale diody, bez mcpcb ni jak przyltowac....

zdjęcia...

w piątek/sobotę wraca moja MyoXP - wiec zrobie zdjecia.

Napisano
ale diody, bez mcpcb ni jak przyltowac....

Da się przylutować, górne i dolne punkty lutownicze są ze sobą połączone przelotką, która jest na rogach, zeszlifować i nie ma juz połączenia góra-dół- czyli można przyklejać do radiatora. Lepsza wymiana świetlna- lepiej świeci. A przylutowanie cienkich kabelków do górnych pól lutowniczych to chyba nie problem...

Napisano

tak sie składa że akurat w pracy mam stację lutowniczą i mogę lutować powierzchniowo co chce :D zreszta zobaczę jak to będzie wyglądać w 'praniu'

a sposobów na przylutowanie tego jest wiele, jedną z nich będzie właśnie sposób który podał Toosh

mam nadzieje że załapie się na dwie diody :D bo już jedna ankieta z danymi na kolegę poszła i niby wysłali :P dziś ja wysłałem kolejna prośbę bo poprzednia[moja] poszła pewnie do kosza :)

• 2 tygodnie później...
Napisano

edit ;) :

dostalem diode od cree :) w sensie te darmowa, wypelnialem 2x ankiete i lipa , dopiero 3x mojemu kolesiowi sie udalo :ermm:

Szkoda ze zaczal sie u mnie mlyn na uczelni, tak to prace nad lampka trwaly by dosc szybko, niestety lipa ;/

Napisano

jak nie chcesz, żeby górne pady były połączone z dolnymi to na 4 rogach sa przelotki, wystarczy spiłować trochę miedzi z rogów na wierzchu + spodzie

Napisano
jak nie chcesz, żeby górne pady były połączone z dolnymi to na 4 rogach sa przelotki, wystarczy spiłować trochę miedzi z rogów na wierzchu + spodzie

hmmm.... czyli co tutaj pilowac ?

f08cf46b486f215dm.jpg

Napisano

Ciekawie wyglądają te lampki DIY. ciekawe jak wyglądają koszty budowy takiego oświetlenia.

Mi się mój Author XRay popsuł. Pewnego dnia stwierdził, że będzie tylko mrugał. I tak jest do dziś dzień.

Napisano
Ciekawie wyglądają te lampki DIY. ciekawe jak wyglądają koszty budowy takiego oświetlenia.

Koszt: dioda XR-E około 25 zeta, driver 25 zeta, soczewka 10 zeta. Do tego najprostsza obudowa czyli np. profil alu 20 zeta za metr ( w Obi).

Mocowanie do kiery 3 zeta.

Do jednego drivera mozesz podłączyć pare diód.

Najdroższy element lampki to zasilanie. Jak posiadasz kilka aku AA i ładowarke to już nie wliczasz w koszty.

Osobiście do swojej lampki chciałbym wykorzystać pakiet RC, ale na razie jest on finansowo poza moim zasięgiem.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

produkcja lampki sie troche mi przeciaga przez sesje i inne :blush:

jestem na etapie drivera :thumbsup: , wlasciwie po co on jest skoro przy zasilaniu na akku 3.7v dioda dziala rewelacyjnie :iluvff:

wiec po co mi ten driver ?

Napisano

Dziku - co do lutowania diody - nie ma co się bawić :) Przyklej diodę do radiatora na dobrą taśmę dwustronną termoprzewodzącą :P Masz z głowy i temat oddawania ciepła do radiatora (Dominik przesyłał mi kiedys linka z dosc rzetelnym testem - duzo lepiej oddaje ciepło niz przy posrednictwie MCPCB)

Druga sprawa - dlaczego driver? Zmierz prąd zwarciowy przy 3,7V na twoich aku. Bedzie zazwyczaj powyzej 1A :P A to juz dosc sporo :)

Przetwornica utrzymuje stałe natezenie prądu na wyjściu :) Poza tym - jestes bardziej niezalezny jesli chodzi o zrodła zasilania - przewaznie drivery maja dosc duzy zakres napiecia wejsciowego :)

I tak ja u siebie moge jechac zarowno "normalnie" na aku Li-Ion 7,2V, jak i na accu-paku 4xAA (w porywach 6V - na AA paluszkach, nie NiCd) Co to daje? Wieksza niezaleznosc jak skonczy ci sie aku na dluzszym wypadzie, a okazuje sie ze nie wziales ladowarki :)

Napisano

Ja wypełniliście ankietę ze przysłano wam diodę?? ile czasu czekaliście az wam odpiszą na @?? Ja już czkam 2 dni na razie cisza...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...