darmach Napisano 3 Grudnia 2007 Napisano 3 Grudnia 2007 temperatura otoczenia: 19-20*C No tak, ja testowałem w biurze, także 27 *C, w 20 tez jest chłodno A lampka była teraz w sobotę na mini nocnej masakrze - musze przyznac ze swieci moocno zadowalająco :D fotki z mini tutaj: http://mininm.info/forum/index.php?action=view&id=129 inna sprawa to niestety sprawność edima ;( Co prawda warunki nie sprzyjające - ale pomierzyłem dzisiaj prądy, i przy zasilaniu z aku Li-Ion 7,4V: we 0,64A@8,2V = 5,25W wy 1A@3,6V = 3,6W takze sprawnosc na poziomie 68% we 0,29A@8,3V = 2,4W wy 500mA@3,35V =1,675W czyli ok 69% widzę ze predzej czy pozniej warto bedzie zmienic przetwornicę na cos 80%+ albo aku na cos w okolicy 5,2V - czyli teoretycznie optimum wejścia dla edima na jednym LEDzie
dzik86 Napisano 5 Grudnia 2007 Napisano 5 Grudnia 2007 J0seph Możesz umieścić jakieś foty jak się sprawuje lampka ?!
J0seph Napisano 5 Grudnia 2007 Autor Napisano 5 Grudnia 2007 Nie posiadam żadnego cyfrowego aparatu (pomimo lodowki pelnej filmow ;P), ale jak znajdę chwilę, to postawam się cos pomyslec...
J0seph Napisano 6 Grudnia 2007 Autor Napisano 6 Grudnia 2007 No i jeszcze jeden powód czemu zwlekam nieco ze zdjęciami, chciałem zrobić porównanie do Petzla MyoXP - ale jako że posiałem go w Lublinie, to do świąt pewnież nie bede mieć żadnej skali porównawczej.... (to że go posiałem, zmobilizowało mnieżeby w końcu złożyć lampkę, i warto było ) a po jeździe z czołówką - został jedenzły nawyk - 'zaglądanie' światłem z wyprzedzeniem w zakręt - zawsze jeździłem z czołówką, i teraz zawsze mam chęć przyświecić z wypredzeniem w zakręt, albo też machnąć latarką po nadjeżdżającym prostopadle do mnie kierowcy - co by zasynalizować moją obecność a nie da się...
frondziak Napisano 6 Grudnia 2007 Napisano 6 Grudnia 2007 Mam pytanko apropo lampki na XR-E. Obecnie mam jedną soczewke podłączoną do przetwornicy od Edima. Kompletuje zestaw do drugiej lampki, soczewka juz kupiona, dioda tez. Czy jest sens kupowania kolejnej przetwornicy ? Wiem, że można podłaczyć do przetwornicy kolejne diody, ale jak wygląda kwestia płynących prądów przez diody, jesli beda dwie ? Pytam, bo wiadomo, ze im wiecej pradu płynie przez diode tym wiecej lumenów.
harry-peek Napisano 6 Grudnia 2007 Napisano 6 Grudnia 2007 mozesz podlaczyc rownolegle i wtedy diody"dziela sie" podawanym pradem (700 mA czy ile tam dajesz) albo szeregowo (ja mam zamiar tak polaczyc ) i wtedy kazda dostaje te 700, ale jest wtedy wieksze zapotrzebowanie na zasilanie.
tysiu Napisano 6 Grudnia 2007 Napisano 6 Grudnia 2007 Czy jest sens kupowania kolejnej przetwornicy ? Wiem, że można podłaczyć do przetwornicy kolejne diody, ale jak wygląda kwestia płynących prądów przez diody, jesli beda dwie ? Pytam, bo wiadomo, ze im wiecej pradu płynie przez diode tym wiecej lumenów. Ten zasilacz z allegro jest niczym innym jak źródłem prądowym i równoległe połączenie LED-ów spowoduje że ich sumaryczna moc będzie taka sama jak diody pojedynczej. Pod tym względem nie zyskasz absolutnie nic oprócz wdzięczności sprzedawców Połącz LED-y szeregowo i wtedy ich sumaryczna moc ulegnie podwojeniu. Pamiętaj o tym że będziesz musiał całość zasilić ze źródła o napięciu znacznie większym niż przy jednej diodzie. 12 V będzie jak znalazł. Warto tu też zaznaczyć że nie ma liniowej zależności pomiędzy prądem płynącym przez diodę a jasnością jej świecenia. Mówiąc inaczej im większy prąd tym mniejsza sprawność LED-a. Inna sprawa że oko też ma swą charakterystykę i dwa razy większy strumień światła nie będzie przez nie tak postrzegany.
J0seph Napisano 9 Grudnia 2007 Autor Napisano 9 Grudnia 2007 U mnie wczoraj pojawiła sie chwilowa awaria, i to dodatek w nocy - w środku lasu Lampka na większym korzeniu - po prostu zgasla.... obawy byly wszelakie, a w polaczeniu z brakiem zapasu oswietlenia, lacznie z opcja wracania na piechote... okazalo sie ze na tym korzeniu na szczescie tylko 2 akumulatorki wypadły z koszyka (AA), zatem o dziś pierwszy mod - koszyk na 6 AA zwiazany podwojnie mocna gumką do włosów
frondziak Napisano 9 Grudnia 2007 Napisano 9 Grudnia 2007 Zamiast gumki można zastosować też taśmę elektryczną izolacyjną.
dzik86 Napisano 19 Grudnia 2007 Napisano 19 Grudnia 2007 JOseph, jak przysłali ci darmową diodę cree to płaciłeś jakieś pieniądze za wysyłkę ??bo właśnie sobie wypełniłem ankietę i mam nadzieje że jak ją rozpatrzą pozytywnie to nie bede nic płacił Dalej czekam na jakieś zdjęcia ps. wpadłem na całkiem fajne pomysły, zobaczymy może coś z tego będzie
J0seph Napisano 19 Grudnia 2007 Autor Napisano 19 Grudnia 2007 JOseph, jak przysłali ci darmową diodę cree to płaciłeś jakieś pieniądze za wysyłkę ??bo właśnie sobie wypełniłem ankietę i mam nadzieje że jak ją rozpatrzą pozytywnie to nie bede nic płacił Dalej czekam na jakieś zdjęcia Nic nie płaciłem, ale diody, bez mcpcb ni jak przyltowac.... zdjęcia... w piątek/sobotę wraca moja MyoXP - wiec zrobie zdjecia.
Toosh Napisano 19 Grudnia 2007 Napisano 19 Grudnia 2007 ale diody, bez mcpcb ni jak przyltowac.... Da się przylutować, górne i dolne punkty lutownicze są ze sobą połączone przelotką, która jest na rogach, zeszlifować i nie ma juz połączenia góra-dół- czyli można przyklejać do radiatora. Lepsza wymiana świetlna- lepiej świeci. A przylutowanie cienkich kabelków do górnych pól lutowniczych to chyba nie problem...
dzik86 Napisano 19 Grudnia 2007 Napisano 19 Grudnia 2007 tak sie składa że akurat w pracy mam stację lutowniczą i mogę lutować powierzchniowo co chce zreszta zobaczę jak to będzie wyglądać w 'praniu' a sposobów na przylutowanie tego jest wiele, jedną z nich będzie właśnie sposób który podał Toosh mam nadzieje że załapie się na dwie diody bo już jedna ankieta z danymi na kolegę poszła i niby wysłali dziś ja wysłałem kolejna prośbę bo poprzednia[moja] poszła pewnie do kosza
dzik86 Napisano 3 Stycznia 2008 Napisano 3 Stycznia 2008 edit : dostalem diode od cree w sensie te darmowa, wypelnialem 2x ankiete i lipa , dopiero 3x mojemu kolesiowi sie udalo Szkoda ze zaczal sie u mnie mlyn na uczelni, tak to prace nad lampka trwaly by dosc szybko, niestety lipa ;/
Toosh Napisano 3 Stycznia 2008 Napisano 3 Stycznia 2008 jak nie chcesz, żeby górne pady były połączone z dolnymi to na 4 rogach sa przelotki, wystarczy spiłować trochę miedzi z rogów na wierzchu + spodzie
dzik86 Napisano 3 Stycznia 2008 Napisano 3 Stycznia 2008 jak nie chcesz, żeby górne pady były połączone z dolnymi to na 4 rogach sa przelotki, wystarczy spiłować trochę miedzi z rogów na wierzchu + spodzie hmmm.... czyli co tutaj pilowac ?
dzik86 Napisano 7 Stycznia 2008 Napisano 7 Stycznia 2008 wrzuce linka do fajnej strony porównujący rożne lampki, od firmowych po noname i oczywiście samoróbki całkiem fajnie prezentuje się te porównanie: http://dominik.magma-net.pl/mod/
speq Napisano 9 Stycznia 2008 Napisano 9 Stycznia 2008 Ciekawie wyglądają te lampki DIY. ciekawe jak wyglądają koszty budowy takiego oświetlenia. Mi się mój Author XRay popsuł. Pewnego dnia stwierdził, że będzie tylko mrugał. I tak jest do dziś dzień.
frondziak Napisano 11 Stycznia 2008 Napisano 11 Stycznia 2008 Ciekawie wyglądają te lampki DIY. ciekawe jak wyglądają koszty budowy takiego oświetlenia. Koszt: dioda XR-E około 25 zeta, driver 25 zeta, soczewka 10 zeta. Do tego najprostsza obudowa czyli np. profil alu 20 zeta za metr ( w Obi). Mocowanie do kiery 3 zeta. Do jednego drivera mozesz podłączyć pare diód. Najdroższy element lampki to zasilanie. Jak posiadasz kilka aku AA i ładowarke to już nie wliczasz w koszty. Osobiście do swojej lampki chciałbym wykorzystać pakiet RC, ale na razie jest on finansowo poza moim zasięgiem.
Toosh Napisano 11 Stycznia 2008 Napisano 11 Stycznia 2008 przewód 1.50, wtyczka+gniazdo 3zł, przełącznik 2zł ;]
dzik86 Napisano 19 Lutego 2008 Napisano 19 Lutego 2008 produkcja lampki sie troche mi przeciaga przez sesje i inne jestem na etapie drivera , wlasciwie po co on jest skoro przy zasilaniu na akku 3.7v dioda dziala rewelacyjnie wiec po co mi ten driver ?
darmach Napisano 20 Lutego 2008 Napisano 20 Lutego 2008 Dziku - co do lutowania diody - nie ma co się bawić Przyklej diodę do radiatora na dobrą taśmę dwustronną termoprzewodzącą Masz z głowy i temat oddawania ciepła do radiatora (Dominik przesyłał mi kiedys linka z dosc rzetelnym testem - duzo lepiej oddaje ciepło niz przy posrednictwie MCPCB) Druga sprawa - dlaczego driver? Zmierz prąd zwarciowy przy 3,7V na twoich aku. Bedzie zazwyczaj powyzej 1A A to juz dosc sporo Przetwornica utrzymuje stałe natezenie prądu na wyjściu Poza tym - jestes bardziej niezalezny jesli chodzi o zrodła zasilania - przewaznie drivery maja dosc duzy zakres napiecia wejsciowego I tak ja u siebie moge jechac zarowno "normalnie" na aku Li-Ion 7,2V, jak i na accu-paku 4xAA (w porywach 6V - na AA paluszkach, nie NiCd) Co to daje? Wieksza niezaleznosc jak skonczy ci sie aku na dluzszym wypadzie, a okazuje sie ze nie wziales ladowarki
Koksu Napisano 20 Lutego 2008 Napisano 20 Lutego 2008 Ja wypełniliście ankietę ze przysłano wam diodę?? ile czasu czekaliście az wam odpiszą na @?? Ja już czkam 2 dni na razie cisza...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.