Skocz do zawartości

[Taśma na obręcz] mavic 317disc

Deltager

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie.

Zakupiłem wczoraj dwa koła, mavic 317 disc, (piasty XT), dotychczas jeździłem na kołach Sunrims Dirch Witch. (piasty shimano m475)

Przechodząc do meritum, mavicki mają węższe obręcze i nie posiadają taśmy (odzielajacej detkę od otworów na szprychy) na nich, na Sunrims miałem tasme Ritchey, ona byla montowana fabrycznie, pytanie czy ta tasma jest niezbedna w mavickach ? Czy dętka będzie narżona na jakieś drobinki metalu który może wystawać z tych otworów na szprychy ?

Sorry za (pewnie dla wielu) infantylne pytanie ale ja jestem dyletantem w tej materii :P

Pozdro.

Napisano

ja mam mavici ale pod vki i powiem CI że nie każda taśma pasuję

chodzi o jej szerokość kupiłem taśmę michelin i była za szeroka to była chyba 18..

poszedłem i bez problemu mi wymienili na 16mm i wszytko cacy

jw. taśma izolacyjna też jest spoko ;)

Napisano
ja mam mavici ale pod vki i powiem CI że nie każda taśma pasuję

chodzi o jej szerokość kupiłem taśmę michelin i była za szeroka to była chyba 18..

poszedłem i bez problemu mi wymienili na 16mm i wszytko cacy

jw. taśma izolacyjna też jest spoko :D

A mi udało się na mavici 317 do v-ek założyć taśme o szerokości 20mm :P więc raczej każdą da się założyć. :P

• 7 miesięcy temu...
Napisano

Troche odkopie. Ile warstw tasmy izolacyjnej trzeba dac? Czy jak dalem dwie to wystarczy? I nie zaklejalem calej obreczy, a tylko otwory i ich najblizsze okolice.

Napisano

Izolacyjna ma to do siebie, że lubi sie obkurczać albo coś w tym stylu. Jeśli już koniecznie chciałeś zaklejać same otworki to lepiej by było gdybyś kupił jakąś zbrojoną taśmę typu Patex. Ma strasznie mocny klej i zapewni wystarczającą ochronę.

Zalecaną szerokość taśmy dla danej obręczy Mavic'a można sobie znaleźć na stronie producenta.

Napisano

Łee... Ja mam zwykłą przeźroczystą taśmą naciągnięte :D

Owinąłem 2 razy i trzyma elegancko ;)

No i przeźroczysta = lżejsza niż izolacyjna :mrgreen:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...