Deltager Napisano 13 Października 2007 Napisano 13 Października 2007 Witam serdecznie. Zakupiłem wczoraj dwa koła, mavic 317 disc, (piasty XT), dotychczas jeździłem na kołach Sunrims Dirch Witch. (piasty shimano m475) Przechodząc do meritum, mavicki mają węższe obręcze i nie posiadają taśmy (odzielajacej detkę od otworów na szprychy) na nich, na Sunrims miałem tasme Ritchey, ona byla montowana fabrycznie, pytanie czy ta tasma jest niezbedna w mavickach ? Czy dętka będzie narżona na jakieś drobinki metalu który może wystawać z tych otworów na szprychy ? Sorry za (pewnie dla wielu) infantylne pytanie ale ja jestem dyletantem w tej materii Pozdro.
Schwefel Napisano 13 Października 2007 Napisano 13 Października 2007 Tylko przy UST nie zakładasz opaski. Masz 2 opcje, albo założyć opaskę (obojętnie jaką byle na 26") albo owinąć obręcz taśmą izolacyjną (to lżejsze rozwiązanie)
Lukas_Mako Napisano 13 Października 2007 Napisano 13 Października 2007 ja mam mavici ale pod vki i powiem CI że nie każda taśma pasuję chodzi o jej szerokość kupiłem taśmę michelin i była za szeroka to była chyba 18.. poszedłem i bez problemu mi wymienili na 16mm i wszytko cacy jw. taśma izolacyjna też jest spoko
Deltager Napisano 13 Października 2007 Autor Napisano 13 Października 2007 Dziękuje Wam serdecznie za odpowiedzi. Problem zostanie rozwiązany za pomocą taśmy izol.
nabial Napisano 14 Października 2007 Napisano 14 Października 2007 opaska nie chroni przed drobinkami metalu, ale raczej przed otworkami w obreczy, w ktore nie moze wejsc detka, bo straci swoja wytrzymalosc
coiler Napisano 14 Października 2007 Napisano 14 Października 2007 ja mam mavici ale pod vki i powiem CI że nie każda taśma pasuję chodzi o jej szerokość kupiłem taśmę michelin i była za szeroka to była chyba 18.. poszedłem i bez problemu mi wymienili na 16mm i wszytko cacy jw. taśma izolacyjna też jest spoko A mi udało się na mavici 317 do v-ek założyć taśme o szerokości 20mm więc raczej każdą da się założyć.
Lukas_Mako Napisano 14 Października 2007 Napisano 14 Października 2007 jak widać dla chcącego nic trudnego
verul Napisano 20 Maja 2008 Napisano 20 Maja 2008 Troche odkopie. Ile warstw tasmy izolacyjnej trzeba dac? Czy jak dalem dwie to wystarczy? I nie zaklejalem calej obreczy, a tylko otwory i ich najblizsze okolice.
hudy Napisano 21 Maja 2008 Napisano 21 Maja 2008 Izolacyjna ma to do siebie, że lubi sie obkurczać albo coś w tym stylu. Jeśli już koniecznie chciałeś zaklejać same otworki to lepiej by było gdybyś kupił jakąś zbrojoną taśmę typu Patex. Ma strasznie mocny klej i zapewni wystarczającą ochronę. Zalecaną szerokość taśmy dla danej obręczy Mavic'a można sobie znaleźć na stronie producenta.
Mr0wa_1991 Napisano 27 Maja 2008 Napisano 27 Maja 2008 Łee... Ja mam zwykłą przeźroczystą taśmą naciągnięte Owinąłem 2 razy i trzyma elegancko No i przeźroczysta = lżejsza niż izolacyjna :mrgreen:
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.