rud Napisano 13 Października 2007 Napisano 13 Października 2007 Witam niestety wczoraj udało mi się złamać wentyl w damperze - przy 100mm w ramie była masa miejsca, po przestawieniu na 150mm nie zauważyłem że element wahacza opiera się o wentyl i pierdoot, nie ma wentyla. W sklepie plus / wigwam nie ma takiego wentyla (x3 nie jest przez nich sprzedawany). Sam wentyl jest złamany tuż przy gwincie, więc odpada naprawa. Jakieś pomysły ?
tobo Napisano 13 Października 2007 Napisano 13 Października 2007 heh mnie sie to udalo dwukrotnie na szczescie mialem dwa wentyle zapasowe. co zrobic? o ile pamietam to chyba sam wentyl jest standartowy - czyli np taki jak w rock shoxie sid'zie. zadzwon do harfy harryson do wroclawia i zapytaj o taki wentyl. posiada takie wentyle tez chyba fox - adres cult bikes. albo kup na allegro zezlomowanego tylnego amorka - ludzie rzadko psuja wentyle. istotna sprawa - czy zlamales obudowe gwintowaną wentyla czy caly wentyl wraz z mechanizmem zaworu. jesli odlamal sie rowno korpus to mozna sprobowac to zespawac lub skleic na ktorys z mocnych klejow do sklejania np metalu z metalem albo innych materialow. najwazniejsze zebys to przykleil albo przyspawal prosto i zeby bylo szczelnie.
rud Napisano 13 Października 2007 Autor Napisano 13 Października 2007 hmm, nie wydaje mi się żeby wentyl był standardowy, bo w plusie mieli do samych swingerów chyba 10 różnych typów. w skiteamie przymierzałem się do wentylu jakiegoś foxa - za gruby. jeżeli w przeciągu najbliższych paru dni nie okaże się nagle że mają jakiś jeden ostatni schowany nie w tej szufladzie, gdzie być powinien w plusie, to spróbuję reperować wentyl. ALE on jest pęknięty, tak że widać białą wewnętrzną uszczelkę i boję się o trwałość takiego rozwiązania.
Lobster Napisano 15 Października 2007 Napisano 15 Października 2007 Zapodaj fotkę Ewentualnie możesz probować skleić jakimś klejem epoksydowym (do metalu). Schnie 2 dni, ale za to trzyma naprawdę solidnie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.