Skocz do zawartości

[amortyzator przedni] RS Reba 29 - poszukuje kilku danych

IvanMTB

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Klaniam,

W zwiazku z pewnymi planami poszukuje nastepujacych danych odnosnie amora RS Reba do kol 29-cio calowych o skoku 100mm.

1. Jaka wartosc ma a/c (odleglosc od osi do korony amora) w tym sztuccu?

2. Jaka wartosc ma offset (wyprzedzenie) tego widelca?

3. Ile moze wynosic sag (ugiecie robocze? ) dla jezdzca wagi okolo 60-65kg (procentowo lub centymetrowo)?

Nie bardzo mam pomysl gdzie szukac takich danych, w manuale do Reby nie wyczytalem tego, takze bede niezmiernie wdzieczny za pomoc lub podpowiedz.

Zaznaczam ze nie jestem posiadaczem tego sprzeta takze opcja "zmierz sobie" niestety odpada...

OSTRO!

I.

Napisano

Ostatnio też szukałem takich danych, bo zastanawiało mnie czy jest sens kupować ramę GF i niewiele znalazłem:

Wg MTBR:

1. 490mm/510mm przy skoku 80mm/100mm

Te dane akurat powtarzają się na wielu stronach, jeśli wyszukuje się hasła "Reba 29 axle to crown".

Z artykułu http://www.speedgoat.com/blog.asp?p=1235

2. 38mm (FOX pod 29" ma 44mm)

Tutaj ciężko coś znaleźć, bo okazuje się iz są różne wersje Reby.

Reba robiona dla GF pod geometrie Genesis2 ma mieć 51mm

Parametry Reby dotyczą roczników do 2007.

Nie wiem, czy w 2008 coś zmienili, ale na eBayu już widziałem sprzedawców mających nowe Reby.

Skoro pytasz o offset to pewnie szukasz czegoś z większym, niż ma Reba.

Tutaj jest małe zestawienie: http://forums.mtbr.com/showthread.php?t=344920

Na Allegro widziałem ostatnio jakiegoś gościa sprzedajacego sprzęt WB.

Pod 29" miał karbonowego sztywniaka, ale może załatwi coś więcej.

Widelce WB są nawet trochę niższe od Reby przy tym samym skoku, co też jest nie bez znaczenia.

Z ciekawości, jaką masz ramę?

Przykładowo Salsa Mamasita projektowana jest pod amora z 39mm offsetem.

Wielu producentów ram dla rowerów 29er podaje w opisach geometrii, że podczas projektowania bazowali na Rebie, co trochę dziwi, gdyż odnośnie offsetu Reba jest w mniejszości.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...