Skocz do zawartości

[korba] wymiana 1400 km na łancuchu i kasecie.

TocaS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy mogę sobie wymienić korbę na inną gdy mam juz ogólnie na napędzie zrobione 1400 km ?? Czy lepiej wymienić cały napęd ??

Szkoda mi troche go zmieniać bo jest dobry ale zależało by mi na nowej korbie bo mam aktualnie isoslow i troche się gnie.

Kiedyś tak robiłem ale napęd miał góra 400 km.

chodzi zapewne o pewne kompatybilności związane z wrzucaniem nowego sprzętu do sprzętu już nieco zużytego. otóż relacji między korbą a kasetą nie ma żadnej, podobno jak z tylną przerzutką. natomiast jeżeli idzie o łańcuch... po 1400km nie powinno być zauważalnych problemów. może napęd z przodu nie będzie ultra cichy, ale who cares. natomiast przeskakiwać Ci nie będzie, dopóki na korbie nie będziesz miał bardziej fali niż zębatek, bo ilość zębatek z przodu jest tak duża, że prędzej łańcuch połamie się na pojedyncze ogniwa, niż zacznie przeskakiwać na korbie.

po co wymieniać cały napęd, skoro jest dobry? jakoś nie widze w tym sensu. chyba, że masz kase na zbyciu, to wtedy wymieniaj wszystko.

Bo jeśli by miały być jakieś komplikacje to lepiej wymienić wszystko i mieć spokój.

chodzi zapewne o pewne kompatybilności związane z wrzucaniem nowego sprzętu do sprzętu już nieco zużytego. otóż relacji między korbą a kasetą nie ma żadnej, podobno jak z tylną przerzutką. natomiast jeżeli idzie o łańcuch... po 1400km nie powinno być zauważalnych problemów. może napęd z przodu nie będzie ultra cichy, ale who cares. natomiast przeskakiwać Ci nie będzie, dopóki na korbie nie będziesz miał bardziej fali niż zębatek, bo ilość zębatek z przodu jest tak duża, że prędzej łańcuch połamie się na pojedyncze ogniwa, niż zacznie przeskakiwać na korbie.

No mam nadzieje, że łańcuch nie dostanie w tyłek z tego powodu. Jeżdzę na wysokich obciążeniach no i korba mi troche obciera o prowadnice z tego też powowdu chce kupić minimum LXa jeżdziłem na takiej i jak dla mnie jest o niebo lepiej.

• Mod Team

Mówisz, że jeździsz na twardych przełożeniach. Uważam, że łańcuch może być rozciągnięty na tyle, że przy mocniejszym depnięciu jadąc po dziurach może przeskoczyć. Próbował bym chyba zaadaptować nowy łańcuch. Jednak jak to bedzie wyjdzie w praktyce. Dlatego spróbuj. Póki sam nie zobaczysz to nikt ci nie jest w stanie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...