Skocz do zawartości

[koła] jak sprawdzić czy są idealnie proste?

djtomas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Około 500km temu nabyłem na allegro koła: obręcze DH22, piasty Novatecka i szprychy CnSpoke.

Koła wydaje mi się, że były proste. Jednak denerwowuje mnie do tej pory łączenie obręczy które czuć podczas hamowania.

Po przejechaniu ok. 350-400km złapały lekkie bicie boczne, przód ok. 1,5mm i tył ok. 2,5mm max. Oddałem do centrowania (25zł). Wydawało mi się ok. ale teraz jestem bardziej przerwrażliwiony :) podczas jazdy wyczuwam jakieś dziwne bicie, nie jest ono duże ale trudno mi jest doszukać się przyczyny. Sprawdzałem czy koła znowu się nie rozcentrowały i może jakieś minimalne skrzywienie do 1mm jest, ale to raczej nie to. Zastanawiam się może po prostu z koła zrobiło się "jajko", ale nie wiem jak to sprawdzić ;), licze na jakieś wskazówki B) może w czym innym problem, na co zwrócić uwagę?

POzdr.

Napisano

powyższa rada jest dobra, ale...

to dopiero połowa zabawy ;]

patrząc na klocki sprawdzisz bicie boczne (skrzywienie na boki)

jest jeszcze bicie góra-dół - koło może tak się pokrzywic, że w jednym miejscu będzie "wyższe" a w innym "niższe"

pzdr!

Napisano

kola sie ukladaja, trzeba poluzowac wszystkie szprychy i naciagnac od nowa, rownomiernie, mialem podobnie - okazalo sie ze kolo bylo sciagniete na 1 strone i przez to sie centrowalo co chwile i dziwnie plywalo, a co do odczuwania laczenia obreczy to chyba lipna obrecz, bo tego nie powinno sie czuc nawet w obreczach po 40zl

Napisano

boczne to wiem że na klockach, to już sprawdzałem :D

nie wiem jak się zabrać za sprawdzenie góra/dół obręczy :)

to jak zamówiłem na allegro komplet kół to z powodu tej nierówności na łączeniu odesłać im koła?

myślicie że przyjmą reklamację?

POzdr.

Napisano
boczne to wiem że na klockach, to już sprawdzałem :)

nie wiem jak się zabrać za sprawdzenie góra/dół obręczy ;)

Tak samo. Patrzysz z boku roweru i obserwujesz ruchy obręczy względem klocka.

Napisano

Fajnie w nazywacie bicia(bicie boczne i bicie góra-dół) Prawidłowo to wasze bicie boczne nazywa się biciem osiowym, a wasze bicie góra-dół biciem promieniowym, patrząc z fachowego punktu widzenia.

ale to na marginesie.

Co do tematu to jesteś przewrażliwiony. Ja mam na v bicie 1mm i się nie przejmuje.

Napisano

tym bocznym 1mm to się nie przejmuję, ale bardzo denerwuje mnie to na łączeniach obręczy :/

jutro sprawdzę te bicie... eee... promieniowe ;p

POzdr.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam.

Żeby sprawdzić bicie boczne (osiowe) wystarczy za punkt odniesienia przyjąć klocek Vki. Natomiast żeby sprawdzić (fachowo w warunkach domowych) bicie góra - dół (promieniowe) trzeba zdjąć oponę i dętkę. Rozkręcić obręcz w ramie i powoli zbliżać do niej płaski przedmiot np. deskę, (będzie ono punktem odniesienia) - wtedy jak na dłoni widać czy gdzieś zaczyna ocierać punktowo czy zacznie obręcz trzeć na całym swoim obwodzie. Dla ułatwienia dodaje rysunek poglądowy - rower do góry nogami, na stole przesuwamy deskę w stronę kręcącej się obręczy.

kolo.jpg

Natomiast żeby sprawdzić czy obręcz jest centralnie umieszczona w stosunku do piasty (lub osi w przypadku OOC) )potrzebne już jest specjalne narzędzie. No albo znowu można mierzyć.

Ustawiamy koło równolegle do płaskiej powierzchni (np. ściany) i mierzymy odległości od obręczy (w kilku jej punktach) do ściany - A. Potem odległość od zewnętrznej strony nakrętki kontrującej do ściany - B. Potem długość między obiema nakrętkami (ich zewnętrznymi stronami) - C. A teraz obliczenia.

C / 2 = D

A - B = E

Sprawdzamy czy D = E. I gotowe

UWAGA - z racji że piszę to z rana (niedawno wstałem) mogłem coś pomylić w obliczeniach.

UWAGA 2 - są to tylko przybliżone obliczenia, maniaków mm zachęcam do sprawdzenia tego narzędziem :)

Pozdrawiam :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...