djtomas Napisano 6 Października 2007 Napisano 6 Października 2007 Witam! Około 500km temu nabyłem na allegro koła: obręcze DH22, piasty Novatecka i szprychy CnSpoke. Koła wydaje mi się, że były proste. Jednak denerwowuje mnie do tej pory łączenie obręczy które czuć podczas hamowania. Po przejechaniu ok. 350-400km złapały lekkie bicie boczne, przód ok. 1,5mm i tył ok. 2,5mm max. Oddałem do centrowania (25zł). Wydawało mi się ok. ale teraz jestem bardziej przerwrażliwiony podczas jazdy wyczuwam jakieś dziwne bicie, nie jest ono duże ale trudno mi jest doszukać się przyczyny. Sprawdzałem czy koła znowu się nie rozcentrowały i może jakieś minimalne skrzywienie do 1mm jest, ale to raczej nie to. Zastanawiam się może po prostu z koła zrobiło się "jajko", ale nie wiem jak to sprawdzić , licze na jakieś wskazówki może w czym innym problem, na co zwrócić uwagę? POzdr.
sebekfireman Napisano 7 Października 2007 Napisano 7 Października 2007 Jak masz v-brake to na klockach sprawdzasz jakie jest bicie i w którym kierunku. Kręcisz kołem i patrzysz czy następują jakieś odchyły obręczy w stosunku do klocków.
wrubel Napisano 7 Października 2007 Napisano 7 Października 2007 powyższa rada jest dobra, ale... to dopiero połowa zabawy ;] patrząc na klocki sprawdzisz bicie boczne (skrzywienie na boki) jest jeszcze bicie góra-dół - koło może tak się pokrzywic, że w jednym miejscu będzie "wyższe" a w innym "niższe" pzdr!
nabial Napisano 7 Października 2007 Napisano 7 Października 2007 kola sie ukladaja, trzeba poluzowac wszystkie szprychy i naciagnac od nowa, rownomiernie, mialem podobnie - okazalo sie ze kolo bylo sciagniete na 1 strone i przez to sie centrowalo co chwile i dziwnie plywalo, a co do odczuwania laczenia obreczy to chyba lipna obrecz, bo tego nie powinno sie czuc nawet w obreczach po 40zl
djtomas Napisano 7 Października 2007 Autor Napisano 7 Października 2007 boczne to wiem że na klockach, to już sprawdzałem nie wiem jak się zabrać za sprawdzenie góra/dół obręczy to jak zamówiłem na allegro komplet kół to z powodu tej nierówności na łączeniu odesłać im koła? myślicie że przyjmą reklamację? POzdr.
Napatos Napisano 7 Października 2007 Napisano 7 Października 2007 boczne to wiem że na klockach, to już sprawdzałem nie wiem jak się zabrać za sprawdzenie góra/dół obręczy Tak samo. Patrzysz z boku roweru i obserwujesz ruchy obręczy względem klocka.
Maki Napisano 7 Października 2007 Napisano 7 Października 2007 Fajnie w nazywacie bicia(bicie boczne i bicie góra-dół) Prawidłowo to wasze bicie boczne nazywa się biciem osiowym, a wasze bicie góra-dół biciem promieniowym, patrząc z fachowego punktu widzenia. ale to na marginesie. Co do tematu to jesteś przewrażliwiony. Ja mam na v bicie 1mm i się nie przejmuje.
djtomas Napisano 7 Października 2007 Autor Napisano 7 Października 2007 tym bocznym 1mm to się nie przejmuję, ale bardzo denerwuje mnie to na łączeniach obręczy :/ jutro sprawdzę te bicie... eee... promieniowe ;p POzdr.
Lukas_Mako Napisano 7 Października 2007 Napisano 7 Października 2007 podczas jazdy wyczuwam jakieś dziwne bicie, nie jest ono duże ja miałem tak samo i się okazało że piasta miała luz <lx> dokręciłem delikatnie i po problemie
kabanosdg Napisano 18 Października 2007 Napisano 18 Października 2007 Witam. Żeby sprawdzić bicie boczne (osiowe) wystarczy za punkt odniesienia przyjąć klocek Vki. Natomiast żeby sprawdzić (fachowo w warunkach domowych) bicie góra - dół (promieniowe) trzeba zdjąć oponę i dętkę. Rozkręcić obręcz w ramie i powoli zbliżać do niej płaski przedmiot np. deskę, (będzie ono punktem odniesienia) - wtedy jak na dłoni widać czy gdzieś zaczyna ocierać punktowo czy zacznie obręcz trzeć na całym swoim obwodzie. Dla ułatwienia dodaje rysunek poglądowy - rower do góry nogami, na stole przesuwamy deskę w stronę kręcącej się obręczy. Natomiast żeby sprawdzić czy obręcz jest centralnie umieszczona w stosunku do piasty (lub osi w przypadku OOC) )potrzebne już jest specjalne narzędzie. No albo znowu można mierzyć. Ustawiamy koło równolegle do płaskiej powierzchni (np. ściany) i mierzymy odległości od obręczy (w kilku jej punktach) do ściany - A. Potem odległość od zewnętrznej strony nakrętki kontrującej do ściany - B. Potem długość między obiema nakrętkami (ich zewnętrznymi stronami) - C. A teraz obliczenia. C / 2 = D A - B = E Sprawdzamy czy D = E. I gotowe UWAGA - z racji że piszę to z rana (niedawno wstałem) mogłem coś pomylić w obliczeniach. UWAGA 2 - są to tylko przybliżone obliczenia, maniaków mm zachęcam do sprawdzenia tego narzędziem Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.