Skocz do zawartości

[manitou nixon]

tobo

Rekomendowane odpowiedzi

zastanawiam sie nad wyborem nixona miedzy compem i elite. oba maja ten sam skok ale elite ma regulacje skoku rtwd w zakresie 3 cm. wiem jak dziala ten system - oprocz skrocenia skoku powoduje znaczące utwardzenie widelca.

roznica w cenie miedzy oboma to 160 zł. moge wydac tyle wiecej ale zastanaiwiam sie czy dzialanie tego systemu jest sensowne. skrocenie skoku jest niewielkie - nie jest to tez blokada.

ktos ma stycznosc z tym systemem? korzysta z niego? czekam na info.

Ar ju siur? :rolleyes:

Rapid Travel Wind Down (RTWD) is a top-mounted travel adjust feature that allows the rider to externally change the fork's travel without a spring rate change
Rapid Travel II (...) This travel adjust option lowers the bike's front end by 40mm and stiffens fork to improve climbing

Jeździłem kiedyś chwilę na Nixonie z RTWD i nie widzę znaczącego utwardzenia. Natomiast RT II faktycznie znacząco utwardza widelec - praktycznie nie pracuje na małych i średnich nierównościach.

Ta opinia wynika (moim zdaniem) z dwóch przyczyn:

1. Zdania osób skaczących - tłumiki (przede wszystkim TPC i niżej) mają stosunkowo niskie tłumienie kompresji a w połączeniu z dodatkowym obwodem otwierajacym się przy mocnych uderzeniach (TPC) powodują bardzo duże ugięcie widelca przy skokach. Można temu zaradzić wymieniając sprężynę (to akurat oczywiste i wszyscy o tym wiedzą) lub montując dodatkowe podkładki w tłumiku.

2. Kiedyś (nie pamiętam dokładnie) Manitou montowało seryjnie bardziej miękkie sprężyny. Gdzieś ok 2005 roku, może 2006 zaczęli, przynajmniej w niektórych widelcach, montować sprężyny o klasę sztywniejsze

Budujesz drugi rower, czy wymieniasz 66? Sugerowałbym Ci przetestowanie jakiegoś Nixona, gdyż dużo osób lubiących pracę Manitou nie przepada za Bomberami i odwrotnie. Osobiście jeżdżę na Shermanie z czerwoną sprężyną (teoretycznie maksymalna waga ok 78 kg, ja ważę z 15 kg więcej B) ) i innym tłumikiem kompresji. Przy normalnej jeździe jest dobrze, przy niedużych skokach (nie na płaskie) też nie ma problemu. Jest po prostu miękko :rolleyes: Mam porównanie z 66 vf 2006 (chyba) na seryjnej sprężynie, ale w innym rowerze z bardziej przesuniętym środkiem ciężkości do przodu. Wydaje mi się, że mój Sherman jest trochę bardziej miękki, choć jednoczesnie nieco mniej czuły na najmniejsze nierówności.

heh "przetestuj prace jakiegos nixona" :rolleyes: gdybym mial cos w ten desen w zasiegu moich rąk to na pewno bym to zrobil bez koniecznosci pisania tematu tu.

nie wiem ktorego masz shermana - ale chyba wszystkie mialy system spv - dlatego nie chce manitou z systemem spv bo nie chce zadnego uposledzacza pracy.

nie buduje drugiego roweru. chce lzejszy widelec do mojego.

heh "przetestuj prace jakiegos nixona" :rolleyes:

Tak, wiem, łatwo się mówi B) Ale jednak to najlepsze rozwiązanie.

Jesli chodzi o Shermany, to na poczatku miały TPC lub TPC+, dopier później miały SPV i tak się Shermany skończyły. U siebie miałem TPC a teraz TPC+. Może byś się zainteresował wersją z Intrinsic przynajmniej byłoby jakieś wiarygodne źródło informacji o tym systemie :P Na Zachodzie ludzie sobie chwalą. Niektórzy nazywają to "odwrócone SPV" - brak tłumienia kompresji na początku skoku.

no tak tylko ze nie wydam wiecej niz 1600 zl za manitou. tez slyszalem dobre opinie o tym systemie - byl nawet test enduracza w bikeboardzie z tym widelcem (univega). poza tym cus nie ufam powietrznym manitou - a tylko dwa najwyzsze modele tego widelca maja intrinsic i oba są powietrzne z czego dostepny w polsce jest tylko ze stalym skokiem 160 mm.

opinie na dh zone są dobre, najgorsza to 4.

1.RTWD nie zmienia odczuwalnie pracy widelca!

2.Nie wiem czy warto w to inwestować gdyż jeden z elementów odpowiadających za zmianę skoku, (taki plastik który jest od dołu zahaczony o sprężyne) przy częstym użytkowaniu będzie się powoli wycierał i z czasem regulacja może dać dupy( w modelach na 2008 nie widać już RTWD więc pewnie stwierdzili, że trzeba coś lepszego opracować!)

3. Sprężyna seryjna jest miękka, ale amor super chodzi i tak naprawdę przy 145mm skoku w terenie dobicie jest nierealne pomimo, że na upartego w miejscu można to zrobić(ja waże 80kg).

4. Zanim zdecydujesz się na Compa dowiedz się na 100% czy tak jak w Elite-cie jest tłumik Cartridge TPC+! Jest to wsumie TPC+ zamkniete w kartidzu, ale różnica w stosunku do TPC+ jest bardzo duża. Nieporównywalnie lepszy zakres regulacji tłumienia kompresji(w tym przypadku nie jak w RSie nie upośledzasz początku skoku, a powoduje zwiększenie kompresji przy koncu - osobiście uważam, że tak to powinno działać)!

Poztym kartridz jest wsumie bezobsługowy ja po roku zmieniłem olej tak z ciekawości ale nadal był czysty!

5. Jeśli Comp nie ma Cartridge TPC+ to ja bym wziął wersję Elite! Realne waga Elite z osią i szybkozamykaczem to około 2420g!

6. Co do pracy to mogę porównać do 66VF i PIke.

W stosunku do 66VF to nie ma porównywać, bo Elite dużo płynniej wykorzystuje skok! Regulacje mają lepszy zakres uzyteczny! Co do sztywności to 66 chyba jednak trochę sztywniejsze!

Od Pike-a jest sztywniejszy, a co do pracy to mi się bardziej podoba! Może przez to, że tłumik MC w RSie ma beznadziejną regulację kompresji:/

Andref jak nie widziałeś nowych Manitou to zamknij ;) bo:

1. Manitou jakoś już nie pcha SPV do widelcy z dużym skokiem do am/fr/dh. Teraz jest cartridge TPC albo Intrinsic(to jest wyczes dopiero amor chodzi super)

2. Z tym plastikiem to o tyle ciekawe, że nie jest go więcej niż w Marzocchi czy Rock Shoxie(tu jest go nawet ze 2 x więcej).

3. W cenie do 1600zł nie kupisz lepszego widelca tego typu i z taką gwarancją!

Chyba napisalem, na podstawie czego opieram opinie nt. Manitou. Nowych faktycznie nie widzialem, natomiast sam fakt, ze Manitou co rok zmienia 3/4 kolekcji, wprowadza jakies nowe systemy tlumienia etc jakos mnie nie przekonuje. Uwazam, ze zamiast testowac na sobie, testuja na uzytkownikach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...