Bizon Napisano 5 Października 2007 Udostępnij Napisano 5 Października 2007 Cena- 158 zł Waga- 277 gr Czas użytkowania-200 km Od razu po wyciągnięciu z pudełka można zauważyć ,że są znacznie mniejsze niż 520 \540.Pewno stąd wzięła się ich znacznie mniejsza waga .Ośka też jest znacznie mniejsza podobnie jak bloki .Nie próbowałem się wpiąć do nich z blokami shimano ,ale nie wiem czy da rade shimanowskie bloki są znacznie szersze. Może na upartego .Co do samego działanie - to działają .Kręcą sie z lekkim oporem nie ma takiego efektu ,że pokręcisz pedał a on sie kręci i krecie i kreci . Spd jak to spd nie wiedziałem żeby lepiej sobie radziły w błocie niż 520 .Choć muszę przyznać ,że na maratonie w Ustroniu nie zapchały mi się ani razu .Mam nadzieje ze nie pojawi się tak szybko luz jak w 520 .A do uszczelnienia -to jest.Ale jak sie spisuje to sie okaże w praktyce tak samo jak z łożyskami . CDN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kos Napisano 8 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2007 a ja wpinam sie blokami shimano i śmigają bardzo dobrze. nie zdarzyło mi się jeszcze ani razu wyrwać nogi z pedała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 14 Marca 2008 Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 No i jak z tymi luzami - pojawiają sie? A podparcie bloku jest ok. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bizon Napisano 15 Marca 2008 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Przejechałem niewiele więcej km ,bo teraz na szosie i na zimówce śmigam .Może z 500 km będzie na nich to za mało na luzy .Jak będzie 5000 km można coś powiedzieć.Szczerze oprócz różnicy wagi znacznej to jakoś nie odczuwam różnicy w jeździ jak jadę na 520 i Exustarach.I tu i tu jeździ się mi dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rszturo Napisano 19 Marca 2008 Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Przejechałem jakieś 4tyś na nich i żadne luzy się nie pojawiły. Jedyne co się robi to wytarcia (wgniecenia) od bloków w korpusie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojteK# Napisano 14 Maja 2008 Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 Mozecie napisac cos wiecej o tych pedalach? Czy te wytarcia (wgniecenia) to tylko kosmetyczna sprawa czy moze cos wiecej? I czy zagladal ktos do srodka? Czy te lożyska maszynowe maja jakis normlany ogolnie dostepny rozmiar czy sa jakies takie nie standardowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinKowalczyk Napisano 14 Maja 2008 Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 Raczej nie wpływa to na pracę. Przejechałem na tych pedałach 1500-2000km, wgnioty się porobiły, ale wg mnie to tylko sprawa estetyki. Podczas maratonu w Bardo wykręciła mi się ośka, jednak nie wiem na ile to wina pedałow, na ile korby, a na ile braku dokręcenia po pewnym przebiegu. W jednych butach mam bloki shimano, w drugim exustara. W żadnych nie ma problemu z wpięciem, w każdych dobrze trzyma. Spokojnie można jeździć zarówno z blokami exustar jak i sh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojteK# Napisano 14 Maja 2008 Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 Czyli roznica w porownaniu z shimano jest niewielka? Oczywiscie oprocz wagi:). Maja moze jakies wady, minusy itp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adik Napisano 14 Maja 2008 Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 W porównaniu do 520 : 520 -możliwośc przykręcenia kluczem do pedałów i imbusem 5tką -do rozkręcenia potrzebny specjalny klucz i "adapter" -rozmarowo duże i ośka gruba 25 -możliwość przykręcenia imbusem 8mką, lub kluczem nasadowym bodajże 8mką albo 7mką. -rozkręcanie kluczem nasadowym wyżej wymienionym. Montaż pedałów nasadówką do pewnego momentu się przykręca pedał do korby, następnie po poczuciu oporu w kręceniu pedał zaczyna się otwierać i mamy dostęp do łożysk i osi. -łatwo się oś smaruje i kasuje luzy -rozmiarowo średnie i ośka mała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinKowalczyk Napisano 15 Maja 2008 Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 ...i ośka pusta w środku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojteK# Napisano 15 Maja 2008 Udostępnij Napisano 15 Maja 2008 Zamowilem juz pedaly. Jak dojda i troche pojezdze to tez napisze maly test Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omen Napisano 10 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 dziś zakupiłem i zamontowałem. Zrobiłem 38 km i jestem zadwolony.. tylko sprężynę muszę podkręcić bo mi sie wypinało.. :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Riqar Napisano 11 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 A skrzypi wam może któryś z pedałów?! Te skrzypienie lub pisk (metal pociera o metal) powstaje wtedy gdy ciągnę korbę do góry i nie wiem jak to zlikwidować (miejsce odgłosu wydobywa się tam gdzie wczepia się blok). Luzów nie ma, oba pedały kręcą się tak samo i nie mam pojęcia co z tym zrobić. Próbowałem wymienić podkładki ale to nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omen Napisano 11 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 może, to nie jest padał ? a suport na przykład.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Riqar Napisano 12 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Może masz rację, spróbuję pojeździć na innym pedale, jeśli dzwięk nie zniknie tzn, że to suport. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 13 Czerwca 2008 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Prozę o kilka opini świeższych na temat tych pedałów. Ponieważ wkrótce będę wymieniać swoje i te są na mojej liście choćby ze względu na niską masę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 14 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 Riqar - mnie też skrzypiały, co prawda Authory a nie Exustary, ale jeśli jesteś pewnie że to dochodzi z pedałów, to delikatnie przesmaruj, cieniutką warstwą... miejsce gdzie wpinasz bloki i spód samych bloków. Mnie pomogło PS. Jeśli zajadę swoje obecne Wellgo (nie w/w Authory), to chyba też kupię Exustary, bo nie tak drogo a leciutko PS2. Znajomy który ma chyba ze 110 kilo na takich jeździ (XC, pełny sztywniak) i się nie uskarża Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas_t1 Napisano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 po 1500 km, kilku niezlych szlifach i uderzeniach bocznych o kamienie pedały super sie sprawuja porobily sie swoiste wgnioty od blokow shimano, natomiast nie ma to wplywu na prace pedałów, lekkie tanie i ładne ogolnie pomimo malego przebiegu polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyklista Napisano 7 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 Pytanie do uzytkowników: jakie łożyska posiadają pedały ślizgowe czy toczne, czy mają standartowe wymiary? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nawrotek Napisano 6 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Właśnie, jakie łożyska mają te exustary? Myślę nad nimi albo nad crank brothers egg beater c I mimo wszystko kieruję się ku exustar ze względu na relację cena/waga. Która IMO jest mega korzystna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bizon Napisano 6 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Nie znam się na łożyskach a pedały rozbierałem jakieś 5 dni temu .Niestety oprócz tego ,że są małe nie moge nic innego powiedzieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nawrotek Napisano 6 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 W necie wyczytałem że są to maszyny, więc spoko W poniedziałek jak dobrze pójdzie to je kupię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 6 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 Co do "limitu wagowego" - jeden znajomy je użytkuje i popytałem go o nie. Sam (znajomy) waży koło 100kg (!) a często jeździ jeszcze z córeczką na foteliku i jakoś Exustarów nie popsował... Gdybym zmieniał swoje geje (prawdopodobnie w przyszłym roku będę potrzebował drugiej pary SPD) prawie na pewno będą to te Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omen Napisano 30 Października 2008 Udostępnij Napisano 30 Października 2008 po ponad 4 miesiącach użytkowania mogę coś chyba już powiedzieć.. 1 kwestia to skrzypienie, które bardzo mnie denerwuje.. a powstaje ono w wyniku ocierania protektora buta o część pedała.. bardzo denerwujące.. także bez odtwarzacza się nie ruszam.. po za tym, to było kilka zapchań błotem.. pedały też kilka razy mocno uderzyły, bądź szlifowały asfalt jako, że na razie mam nisko suport a wyglądają cały czas bardzo dobrze :] od momentu zakupu przejechałem jakieś 2 tyś km i sprawują się bardzo dobrze.. także polecam z czystym sumieniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bizon Napisano 30 Października 2008 Autor Udostępnij Napisano 30 Października 2008 Co do skrzypienie to jak do tej pory a miałem 3 rodzaje pedałów i 4 rodzaje butów - zawsze skrzypiał,czasem tylko mniej lub bardziej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi