Skocz do zawartości

[Opony] - Continental Twister Supersonic

TocaS

Rekomendowane odpowiedzi

ja tam bym na Twoim miejscu bral nowe ralphy 2008, trwalosc to one maja na moj gust bdb mozna jezdzic duzo w terenie i na szosie i sie trzymaja dzielnie. Wersja 2008 powinna takze lepiej dawac rade na blocie, aczkolwiek ja jechalem na moich (stara wersja) w esktermalnym blocie (Gluszyca, Istebna) i jakos gleby nie mialem ;)

Ja RR zdecydowanie odradzam bo na mokrym wysiadają.

ja tam bym na Twoim miejscu bral nowe ralphy 2008, trwalosc to one maja na moj gust bdb mozna jezdzic duzo w terenie i na szosie i sie trzymaja dzielnie. Wersja 2008 powinna takze lepiej dawac rade na blocie, aczkolwiek ja jechalem na moich (stara wersja) w esktermalnym blocie (Gluszyca, Istebna) i jakos gleby nie mialem ;)

jak zwykle opinie podzielone w jakich rozmiarach wychodzą te RR ?

kupuj kenda karma w wersji drucianej. Dla twojej wagi RR to za słabe oopny. Miałem RR i mimo 75 kg po najechaniu na jakieś szkło rozdarła mi się opona i teraz kupiłem kendy karma wersja kevlar(500gr, 43 zł) oraz dwa zestawy tanich opoon na treningi: kenda kraze asfalty i kenda koyote na teren. Choć jeżeli masz za dużo kasy to i tak przepłacisz kupując jakieś opony za 100 na 4000 km lub 2000 km asfaltu. Twoja decyzja. Kendy koyote (przód kierunkowe i tył) są świetne. Mimo że ważą 900 gr to toczą się bd. Pozatym nie szkoda mi ich na treningi, a jak zapodam o 400 gr lżejsze oponki na wyścig to będziecie do mnie mówić Flash Gordon.

za Ecią :

pozdrówko x-menowe

• 2 tygodnie później...

Witam.

Rozważam zakup nowych opon i jak na razie waham się pomiędzy tymi modelami:

- IRC Mythos XC II 2.1

- Continental Vapor Pro 2.1

Obie to wersje zwijane.

Moja jazda składa się z typowego XC z niewielką ilością asfaltu (do 20%). Teren to w znacznej mierze górki z szybkimi single-track'ami oraz wieloma podjazdami. Nawierzchnia różna: głównie twarde piaszczyste, są również liście, sporadycznie szutry. Podjazdy najczęściej po ubitej ziemi/piasku. Błoto zdarza się sporadycznie i niezbyt dużych ilościach. Podobnie trawa.

Potrzebuję dobrej trakcji przy zjazdach oraz dobrej przyczepności przy podjazdach. Opory toczenia nie są zbyt ważne.

Na zakup chcę przeznaczyć do 150 zł/kpl. Waga poniżej 600g na oponę.

Będę wdzięczny za sugestie od użytkowników tych opon. Ewentualne inne propozycje również wezmę pod uwagę jeśli będą pochodziły od osób ujeżdżających proponowane przez siebie opony.

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.

Dziękuję za szybką odpowiedź i propozycję.

RR wyglądają interesująco, ale czy ich bieżnik nie jest zbyt "nie agresywny" :?: Laickie pytanie - Czy ma naprawdę dobrą przyczepność na trasach które opisałem powyżej :?:

Co do Vapor i Mythos: wziąłem je z informacji na forum jakie znalazłem. Wyselekcjonowałem pod kątem potrzeb i ceny.

A wracając do Schwalbe i RR oraz NN - czy one są naprawde tak REWELACYJNE, czy raczej ich sukces polega na "lansie" i "powszechnie szerzonej opinii".

Jak mówiłem - zależy mi na dobrej przyczepności oraz niezbyt wysokiej wadze. Cena jest sprawą drugoplanową. Ale 300zł za komplet to raczej nie wydam. Max 200-220zł/kpl.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...