Skocz do zawartości

[manetka blokady] Da się zastąpić czym innym?

kuczy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak w temacie. Akuratnie stałem się posiadaczem RS Tora z blokadą, lecz bez manetki. I wpadłem na pomysł, by zamiast specjalnej manetki użyć starej od tylnej przerzutki z makrokesza (ma płynny ruch, bez podziału na biegi). Nie mam kasy póki co na manetkę, więc kombinuję. :D Pójdzie to, czy jednak nie da rady coś takiego zablokować amorka??

Przy okazji podepnę się z innym pytaniem, bo w innym temacie jakoś nikt się do tego nie odniósł:

W tej Torze na lewej goleni mam pokrętło z napisem "preload". Chodzi dosyć ciężko, no i ma mały ruch. Wszystko wygląda na to, że znajduje się w tej goleni sprężyna... Ale jeszcze nigdzie się nie spotkałem z Torą 318 inną niż solo air czy u-turn... :) Jeśli ktoś wie coś na ten temat to niech mnie oświeci :)

Napisano

A byłeś może na stronie producenta? Pewnie nie więc zajrzyj to się może dowiesz, że jest Tora 318 Coil

Co do manetki to podejdzie wszystko co ciągnie linkę. Poza tym był już podobny temat już był na forum więc poszukaj.

Napisano

Już założyłem kilka dni temu wykorzystując manetkę shimano na 6 biegów (trochę za dużo chce wybierać linki). Rocznik ok. 1996 :) Chodzi... określę to - ciekawie ;) Jeszcze kiedyś przebuduję sobie cały kokpit żeby była bliżej ręki B)

Irytuje mnie aby śruba, którą zablokowałem linkę na widelcu, bo nie miałem oryginalnej i dlatego wsadziłem jakąś zwykłą... No i wystaje jakieś 5mm ;) Trzeba będzie poszukać czegoś mniejszego, żeby oczu nie drażniło. xD

Napisano

pytanie pierwsze - rozumiem że masz torę z takim niebieskim badziewiem na górze prawej goleni a nie wajchą do ręcznego blokowania skoku? Upewnij się czy w ogóle twoja tora w posiada tłumik z możliwością blokady - było tyle różnych wersji tory że czasami nie jest to takie oczywiste (mam na myśli wersje oemowe).

Nie wiem czy wyjdzie ci ten manewr z tą manetką z makrokesza. Sprężyna w tłumiku w torze, moim zdaniem jest o wiele mocniejsza niż sprężyna w przerzutce i będzie Ci cofało linkę, nie ustalisz dokładnie ile linki ma wybierać i na koniec musisz mieć blokadę żeby linka się nie cofała.

Mam dla Ciebie jedną zasadnicza radę - www.allegro.pl

ostatnio jak złamałem swoją manetkę od tory to na allegro bez problemu znalazłem nowy oryginał za 40 pln.

Stary to naprawdę nie jest duża kasa - jak masz jakieś nałogi to to sa 3 ramki fajek i 3 piwa w knajpie. Idzie zima - spokojnie odłożysz i znajdziesz coś przez ten czas.

Podziwiam nasza narodową przywarę - chęć do komplikowania sobie życia.

Napisano

Blokada działa, manetka trochę za dużo chce linki wybierać ale da się dostosować ;) Tylko dziś miałem dziwny motyw, że po zwolnieniu manetki, blokada się nie cofnęła (dopiero ręcznie poszło). Pewnie coś do pancerza się dostało.

Manetkę będzie trzeba kupić - to wiem, ale przede wszystkim muszę wpierw na spd-ki uzbierać :)

Napisano

Moim zdaniem manetka od przerzutki ma pewien plus-możliwość płynnego sterowania tłumieniem kompresji,w przeciwieństwie do manetki oryginalnej,która działa w systemie "zero-jedynkowym":albo pełne ugięcie amortyzatora,albo całkowita blokada.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...