Skocz do zawartości

[amortyzator-przod] Jaki amor do 600-700zl - delikatny fr, dh, dirt

bartzt

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej :P

Mam problem z wyborem amorka, otoz szukam czegos do DELIKATNEGO :P freeridu i downhillu (enduro) i czasami jakiegos skakania z malych hop. Moj budzet to 600, max 700zl :P Skok 120-130mm. Moze Manitou Slate Super 130mm ?

Pozdro :)

Napisano

DH? Chlopcze czy ty wiesz co t jest downhil?Amortyzatory ze skokiem 120-130 to tak enduro sie nadaja. A co chodzi o Manitou Slate Super to raczej bym nie bral go po uwage, chociazby popatrz sie na średnice goleni gornych, ktore sa takie same jak w axelu a on do zjazdowych amorow nie nalezy. Na twoim miejscu bralbym pod uwage manitou stance, ciezki ale fajnie pracuje albo tore.

http://www.allegro.pl/item251474440_manito...a_allegro_.html

Napisano

Myslalem ze jak napisze duzymi literkami to wystarczy, ale widocznie nie wiec pisze jeszcze raz DELIKATNEGO dh fr. No przeciez z nawet 2 metrowych dropow skakac nie bede :P a tak wogole to z tego co kojaze to RS tora jest do rowerow XC wiec chyba takze sie nadawac nie bedzie :) STANCE ciekawy, moze jakbym ustawil 120 skoku ...

Napisano

To poczytaj sobie co wchodzi w poszczegolne charakterystyki rowerow, a nie pisz dh jesli nie bedziesz uzywal roweru w tej dyscyplinie. Enduro polega na jezdzie w trudnym terenie gdzie tez czasami sie zjezdza i wyskakuje ale nie bede ci wypisywal calej charakterystyki, wystarczy ze przejrzysz sobie byle katalog rowerowy albo czasopismo i zobzczysz roznice. Jesli kupisz tore ustawiona na 130 mm skoku polaczone z goleniami 32 to raczej nadaje sie do enduro, do xc troche mniej

Napisano

Sądzę, że delikatne fr może z czasem zamienić się w cięższe i to zabije amor typu tora.

Za taka kasę stance proponowany przez kolege Avalanche jest dobrą opcją. Bo nowego wiele nie znajdziesz w tym przedziale cenowym...

Może dozbieraj do 1000, a wtedy wybór będzie większy (drop off, dj, nixon i pewnie coś jeszcze by się znalazło).

Chyba, ze coś używanego...

Napisano

Yyy do 1000 to nawet nie ma sensu zebym zbieral :) ja sobie roweru za 1000 zl z amorem za kolejne tyle sobie nie wyobrazam :) i tak jak mi amor nie pojdzie to pojdzie cala reszta ... strance jakos specjalnie polecany na dhzone nie jest, ale sie jeszcze zastanowie :D bo chyba nic lepszego w tej cenie sie nie znajdzie :/ A tak przy okazji to Enduro jest ostrym XC badz delikatnym fr :P Tora sie raczej nie nadaje, moze do enduro to tak ale na male hopy to tak srednio

ps. czy dalbym rade samemu zmienic ten skok na 130 ? W torze jest to raczej skomplikowana operacja ... ile to moze kosztowac w serwisie ?

Napisano

Jeśli kierujesz się tym co mówią ludzie na dh zone to powodzenia życzę w dalszej przygodzie z rowerami...

A tak w ogóle za 1000zł rower do enduro nawet nie będzie raczej zbyt wytrzymały... Jaką masz ramę, koła i inne częsci?

Napisano

bartzt jak tylko bede mial czas to wysle ci skana charakterystyk rowerow enduro/dh/fr/xc,to moze nie bedziesz wtedy na sile udowadnial ze ostre xc = enduro. Odchodzac od sprawy ''delikatengo downhilu'' to moze rozejzyj sie za jakimis uzywkami np psylo, black, marzocchi all mountain, a jak bedziesz mial szczescie to moze jakis uzywany recon. Jesli chcesz na sztywna oske to moj kumpel sprzedaje pika w bardzo dobrym stanie za 750 zl

Napisano

Wogole to skad u Was taka agresja ? Tak jak napisal Pikul ja sie tylko pytajlem o amor ... a sugeruje sie tym co pisza inni bo sam przeciez ku..a sobie definicji nie wymysle :)

"rower enduro - najagresywniejsza wersja roweru XC. Konstrukcja pomiędzy rowerem DH a XC. Waga 12-16 kg, skok zawieszenia 130-150 mm, solidna konstrukcja pozwalająca na jazdę pod górę, ale dająca najwięcej frajdy na zjazdach." TEKST Z WIKIPEDI http://pl.wikipedia.org/wiki/Rower_g%C3%B3rski , i masz mi za zle czlowieku ze czytam zamiast wymyslac ? :)

Rower ktorego nie mam ale wydaje mi sie ze takie rozwiazanie bedzie najlepsze to osprzet z kross sign panic, rama prodigy johny bravo i amor wlasnie staram ustalic. pozdro

--- 04.10.07.:

Ok , to

http://allegro.pl/item252311454_rock_shox_..._air_nowka.html

czy

http://allegro.pl/item251474882_manitou_st...a_allegro_.html

, TORA duzo lzejsza ... ale niewiem czy wytrzyma jakies skakanie i ostre warunki.

Napisano

Mane grubsze golenie?? Ciekawe rzeczy opowiadasz. Akurat stance nie polecalbym do endo, strasznie zmulony amor. Wytrzymaly prawda ale komoft podrozowania sredni. Tora w twoim budzecie bedzie w porzadku. Jezeli Reba jest przez co poniektorych uwazana za amor rowniez do enduro to tym bardziej tora sie nada. Mysle ze Psylo bedzie rowniez niezlym pomyslem.

Napisano

No to niewiem , tak piszecie jakby oba byly takie sobie, a 700 zl na amorek to wcale nie jest malo i chce kupic cos lepszego od takiego duro co kosztuje 300 zl a wszyscy go chwalą ;/

znajomy znajomego :P jezdzi na torze i mowi ze chodzi dobrze, mozna nawet poskakac, po ciezkim terenie pojezdzic. Znalazlem ta aukcje:

http://allegro.pl/item252311454_rock_shox_..._air_nowka.html

Jakos tak ... tanio , katalogowo amor kosztuje 1500 zl , czy wszystko jest na pewno ok ? Jezeli tak to kupuje ;) bo chyba nic lepszego sie nie znajdzie

Napisano

No tak ale ja tego amorka zabardzo na allegro nie widze , w internecie tez nie ma o nim zadnych konkretnych informacji :| daj jakis link jak mozesz czy co ///

Napisano

A cos polskiego ? zebym mogl zamowic czy co ;)

PS. niewiesz moze gdzie moglbym kupic w cenie "hurtowej" rs tora 318 U-TURN , bo rowniez jest polecany :) tylko ze na allegro nie ma a nie powinien byc drogi bo tora katalogowo wiecej kosztuje ...

Napisano

No mysle ze oboje znamy google.pl ale sproboj wpisac sobie ten amorem i poszukac jakies aukcji czy co bo jak dla mnie to gowno jest w necie na temat tego amora, moze dlatego ze to jest strasznie stary amor ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...