Skocz do zawartości

[obręcz] Alexrims fd26

KONAbiker

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć!

Szukałem jakichś opinii o tej obręczy na forum, ale raczej nic konkretnego nie znalazłem. Mam już chyba niezły rower, więc postanowiłem zacząć zrzucać wagę. Może to brzmi trochę śmiesznie, bo ta obręcz nie jest najlżejsza, ale w tej chwili mam z tyłu rhyno lite i sądzę, że w cenie nieprzekraczającej 90zł fd26 to chyba dobry wybór, bo jest to podobno mocna, niezbyt droga i nie za ciężka obręcz. Ważę 75kg. Kółko ma być na tył do sztywnej ramy. Raczej nie oszczędzam sprzętu i dlatego chcę coś mocniejszego;) Co o tym sądzicie? Może zaproponujecie coś lżejszego i równie wytrzymałego w tej cenie? Z góry dzięki;)

Napisano

nie mam pojecia jak by sie sprawowala na tyle, ale na przodzie wytrzymala mi juz ~2000 km po samych gorach co bardzo dobrze o niej swiadczy, na tyle dartmoor voo doo juz byl kilka razy centrowany a fd26 ani razu (na przodzie sa mniejsze przeciazenia, ale jednak raz juz snake'a zlapalem przy amorku 130mm). mam wersje na 32 szprychy. a moze na tyl cos mocniejszego np alex dp20 http://www.rowerowy.com/obrecze/alexrims/dp_20.html ?

Napisano

Tak się składa że mam FD26 na tyle. Co do wagi to jest chyba cięższa niż katalogowo. Po zmontowaniu koła na piascie Novateca przyrost wagi jest mocno zauważalny w porównaniu do poprzedniego koła pod v-ki (na przeciętnych komponetach). Co do wytrzymalości (potrzeby centrowania) na razie nie ma problemów. Przejechalem około 500km po mocno kamienistych trasach. Ważę miedzy 80-85kg, ale przy większych wybojach tyłek podnoszę. Na obręczy widać juz pare miejsc po uderzeniach kamieni. System antyprzebiciowy w tej obręczy ma jedną wadę ciężko zakłada się na nią oponę. Dotej pory obywałem się bez łyżek, ale po zmianie kola bez pomocy łyzek założenie opony jest niewykonalne.

Tobie polecam TD16 sam mam ją z przodu. Nie mam z nią problemów, jest lżejsza od FD26, a przy twojej wadze wytrzyma na tyle. Oczywiście jeżeli nie uprawiasz jakiś grawitacyjnych dyscyplin.

Do mocniejszych zastosowań nada się Mavic XM 321 DISC za 115zł, ale jest raczej cięższa od Alex Rimsa.

Napisano

Mam FD26 na przodzie. Z tyłu natomiast, a także wcześniej na przodzie - TD16.

Katalogowo ta druga jest lżejsza, w praktyce na jakiejś stronie z wagami części wyczytałem, że FD26 waży tyle ile podaje producent, natomiast waga TD16 jest zaniżona i realnie obie ważą tyle samo.

FD26 jest kilka mm szersza i to własnie dlatego ją wybrałem.

Jeżdżę enduro, ważę 65 kg (z plecakiem w górach jest więcej).

Z przodu obręcz przejeździła cały ten sezon i żadnych problemów z nią nie było. Myslę, że z tyłu też wytrzyma, ja mam zamiar taką kupić przy składaniu nowego koła.

Natomiast TD16 przejeździła już czwarty sezon i też bez problemów - raz udało mi się trochę scentrować koło, jak przejechałem rozpędzony kilkanaście metrów po kamieniach bez powietrza w tylnym kole (po złapaniu snejka).

Co do systemu antisnejkowego - pomaga tylko nieznacznie.

Napisano

Czyli mówicie, że ta TD16 to też ciekawa propozycja? Porównywując wagę FD26 z allegro i TD16 z Arnika, to TD16 jest niby cięższa, ale wiem, że nie można za bardzo wierzyć w te informacje. W Arniku nawet napisano, że TD16 to takie lżejsze i wytrzymalsze FD26;) Coś jeszcze powiecie na ten temat?:P

W sumie jeszcze z tego, co wyczytałem, fd26 jest 3-komorowa, a td16 jedno. Jak sądzicie, nawet w ostrzejszym xc nie przyda mi się taka mocna obręcz, jak fd26?

Napisano

Ja na swoje fd-26 troszkę narzekam, ale dałem niewłaściwej osobie koła do zaplecenia. A to potem boli przez całe życie kół. Fakt, są one całkiem proste, ale nawet jak się je wycentruje idealne (z rozprężaniem kilkukrotnym bla bla bla ) to potem złapią to 0,5mm bicia i można tak się ganiać w kółko. Na szczęście to pod tarcze to dałem sobie spokój. Ale fakt, że obręcze trzymają się znakomicie.

Napisano

A teraz jak gdzieś czytałem, to piszą, że z kolei td16 jest cięższa;p Jeszcze chodzi mi po głowie mavic XM317. Co powiecie na jego temat? Faktycznie waży 445g?;p Bo rozumiem, że oba alexy w okolicach 500g? I jak tam z wytrzymałością tego mavica?

Napisano

Mam TD16 i potwierdzam że to wytrzymała obręcz a cena 85zł naprawdę choćby Mavica deklasuje. Co do wagi to oczywiście jak to producenci - jest wyższa niż była katalogowo (nie ma już jej w ofercie chodź po sklepach jest) i wynosi 524g zamiast chyba 495. Akurat z mojego doświadczenia uważam że AntySnake jest bardzo skuteczny (dużo dziur ale ani jednego snakea odkąd je mam chodź na niskim ciśnieniu jeżdżę i nie raz na jakimś korzeniu słyszałem jak dobijam oponę) i właściwei dlatego zmieniając ramę/amor zdecydowałem się te koła zostawić, a nawet przednie przepleść pod ośkę 20'kę. Opony schodzą bez łyżek chodź tylko NobyNick'ki na tych obręczach używałem. Ważę 81 :D a jak zaczynałem ich używać 91 ;) , było jedno scentrowanie jak wyrżnąłem i nie da się minimalnego bicia wyciągnąć ale tarcze więc nie przeszkadza w ogóle. Jeżdżę z góry jak mi się wydaje albo jak raczej inni twierdzą bardzo ostro.

Napisano

A może ktoś się jeszcze wypowie na temat mavica XM317? Z góry mówię, że ja nie skaczę dropów i na pewno nie zamierzam na tej obręczy. To ma być typowe xc. Może czasami jakieś góry, czy coś. Ważę ok 75kg no i chyba jak każdy lubię sobie czasami delikatnie skoczyć z krawężnika co najwyżej, albo na progu zwalniającym:D

Napisano

ja mam te obrecze. waze z rowerem ok 100 kilo i choc nie sa to obrecze do takich obciazen kola nadal są proste. nie centrowalem tych kol od ich zlozenia w sumie to juz jakies pol roku temu. jezdze dosc lagodnie ale na niskim cisnieniu co nie ulatwia zycia kolom. w kilku miejscach sa obite od kamieni i to gleboko ale bez skutkow ubocznych. kupilem je bo sa lekkie i dosyc tanie.

Napisano

Ja mam XM 317 od poczatku sezonu. Daja rade, sa sztywne, wytrzymale (waze ok 70kg, rower 15) i ladnie wygladaja. Moge polecic z czstym sumieniem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...