mp3fan Napisano 30 Września 2007 Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Witam Był już podobny temat na forum: http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...1&hl=koszyk nie rozwiał jednak moich wątpliwości. Podobnie jak w tamtym przypadku, nie jest możliwe zamontowanie koszyka na bidon. Tym razem po prostu nie ma dziur w ramie na koszyk (wheeler 3370 trekking). Czy mozna nawiercić dziury w ramie, czy nie zaszkodzi to jej wytrzymałości i nie pęknie po jakimś czasie? Jakoś mocowanie na zaciski wydaje mi się mało stabilne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathieo Napisano 30 Września 2007 Udostępnij Napisano 30 Września 2007 nie powinno zaszkodzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gal Napisano 1 Października 2007 Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Wiercenie troche odwazny krok... Nie da rady zastosowac jakichkolwiek obejm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mp3fan Napisano 1 Października 2007 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Właśnie dlatego się pytam czy można wiercić, trochę szkoda byłoby mi zniszczyć ramę. Nie mówię tu o niedokładnym nawierceniu bo to zrobię raczej dobrze. Chodzi mi o jej późniejszą wytrzymałość. Ostatecznie chyba założę takie metalowe obejmy, jak są przy wężach samochodowych (np przy chłodnicy). Zobaczymy, jak zda egzamin to tak zostawię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitzer Napisano 1 Października 2007 Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Wiec tak... Jezeli ramka jest z alu to nawet nie probuj jej wiercic. Jednak jak na moje oko jest to stal. Jedyne wyjscie to znalezienie dobrego spawacza ktory zrobi ci takie zgrubienia na ramie w ktorych bedzie mozna wiercic. Metalowych obejm bym nie dal bo na 90% zaczna kiedys rdzewiec. Jak juz to jakies mocniejsze plastikowe. Jest jeszcze jeden sposob. Koszyk mozna zamocowac na sztycy lub doczepic pod siodelko(gdzies widzialem takie mocowanie). Ewentualnie mozesz koszyk jakas dobra tasma przykleic chociaz nie bedzie to zbyt dobrze wygladac:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maki Napisano 1 Października 2007 Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Teoretycznie po nawierceniu powinieneś wspawać takie kołnierze by uniknąć pęknięcia w tym miejscu. Ale jak pisał poprzednik nie ryzykuj z alu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartez23 Napisano 1 Października 2007 Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Podczepię się pod temat, choć też dotyczy wiercenia w alu to chodzi mi o inną kwestię. Mianowicie jak myślicie, czy wywiercenie niewielkiego otworu powiedzmy o średnicy fi 4-5 mm pod spodem rury suportowej obniży wytrzymałość tego elementu ? Dodam, że otwór miałby służyć odprowadzaniu nadmiaru wody (płynów) zalegającej podczas mycia/jazdy w deszczowych warunkach. pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maki Napisano 1 Października 2007 Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Mufa jest dosyć gruba ma ściankę jakieś 5-6mm. Więc śmiało możesz wiercić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitzer Napisano 1 Października 2007 Udostępnij Napisano 1 Października 2007 A ja bym jednak zostawil biedna mufke i zamiast wiercenia zalozyl bym uszczelniany suport. No syf no problem ps. to moj 333 post, polowa z 666 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mp3fan Napisano 1 Października 2007 Autor Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Rama jest Alu, więc raczej kupię obejmy, maxnie się je czarnym sprayem to i rdzewieć nie będą, a to chyba najwytrzymalszy sposób, oprócz wiercenia. Jakoś plastikowym zaciskom nie ufam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenjin Napisano 1 Października 2007 Udostępnij Napisano 1 Października 2007 a ja mam pytanie troche inne ale zarazem podobne : mam mocowania na koszyk na rurze biegnacej od siodla do korby i mialem w nie wkrecona pompke (trzymadelko) ,pompka urwała sie zostaly konusy srub ktore wyciagnalem i wytopilem , koniec didaskali teraz problem zaczely sie ruszac cale gwinty, ktore sa chyba wbijane w rame, jako że nie mam o tym pojecia nie wiem czy da sie cos z tym zrobić ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurasek Napisano 2 Października 2007 Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Rama jest Alu, więc raczej kupię obejmy, maxnie się je czarnym sprayem to i rdzewieć nie będą, a to chyba najwytrzymalszy sposób, oprócz wiercenia. Jakoś plastikowym zaciskom nie ufam... plastikowe są mocniejsze od metalowych dostępne sa w róznych rozmiarach kolr mleczny lub czarny nabyc je można w sklepie z artykułami elektrycznymi pod nazwą zacisk paskowy ja bym przewiercił rure ramy na wylot , w sklepie ze srubkami nabył odpowiedniej długości śrubeczki podkładki i nakrętki zaczely sie ruszac cale gwinty, ktore sa chyba wbijane w rame, jako że nie mam o tym pojecia nie wiem czy da sie cos z tym zrobić ?? poksipol, dwuskładnikowy klej m.in. do metalu łapie po 10 min ale twardośc uzsykuje po 24h cena 8,50 zł w sklepach z materiałami budowlanymi rozwiązanie sprawdzone w praktyce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mp3fan Napisano 2 Października 2007 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Zrobiłem na metalowe, jestem bardzo zadowolony, przy plastykowych na pewno koszyk by się uszał, a tu solidnie się trzyma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitzer Napisano 2 Października 2007 Udostępnij Napisano 2 Października 2007 No powiem ze nie jest zle. Balem sie ze wsadzisz takie paskudne grube opaski:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathieo Napisano 2 Października 2007 Udostępnij Napisano 2 Października 2007 nie doczytałem się czy ten produkt też dobrze działa na aluminium po mam podobny problem w jednej ze srub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuczy Napisano 4 Października 2007 Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Mianowicie jak myślicie, czy wywiercenie niewielkiego otworu powiedzmy o średnicy fi 4-5 mm pod spodem rury suportowej obniży wytrzymałość tego elementu ?Dodam, że otwór miałby służyć odprowadzaniu nadmiaru wody (płynów) zalegającej podczas mycia/jazdy w deszczowych warunkach. U mnie coś takiego zostało zastosowane i nic się nie dzieje. A woda też mi się zbierała w mufie i suport zaczynał strzelać ostro xD Śmiało wierć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.