QauczuQ Napisano 29 Września 2007 Napisano 29 Września 2007 Witam, jakiś miesiąc temu kupiłem nowe okłądziny XTR jak na zdjęciu poniżej. Wszystko jest ok ale dzisiaj przy czyszczeniu patrze a w jednej z okładziny wbity jakiś drobnt kawałęk metalu któy tarł o rafke i ją niszczył. NIe wiem skąd miał by się tam wziąć moge zgadywać żę włąśnie z rafki pochodzi. Czy możłiwe że te okładziny niszczą mi rafi bo są np. za twarde albo są do ceramicznych obręczy? Na zdjęciach widać także drugą okładzinę któa nosi dziwne wg. mnie ślady zużycia co o tym sądzicie? zdjęcie rafki i okładzin -
Senti Napisano 1 Października 2007 Napisano 1 Października 2007 Nigdy nie mialem okladzin xtr to nie moge sie wypowiedziec pozytywnie/negatywnie o ich dzialaniu ale z ciekawosci wszedlem na mtbr i rzeczywiscie ludzie pisza ze te okladziny zjadaja obrecze.. http://www.mtbr.com/reviews/Brake_Pad/product_20472.shtml ale z tego co pamietam to na tym forum mialy w miare dobra opinie
hudy Napisano 1 Października 2007 Napisano 1 Października 2007 To naturalne, jeszcze nie miałem okładzin w które nie wbijały się opiłki metalu, niestety. Trzeba to kontrolować i te opiłki wyciągać, wtedy obręcz dłużej pożyje. Nie ma co ulegać paranoi, że to sama gumowa okładzina zjada obręcze.
Bauer1000 Napisano 1 Października 2007 Napisano 1 Października 2007 ja tak mialem w RimWranglerach 2 (klocki dolaczane do SD7) i wydawalo mi sie ze to nie sa kawalki obreczy ale wlasnie kawalki klockow, po wyjeciu takiego opilka, kawalka w klocku zostawala gleboka dziura
MarcinGoluch Napisano 1 Października 2007 Napisano 1 Października 2007 A moze mi ktos powiedziec skad te wyrwy w gornej czesci klocka? Wyglada to conajmniej dziwnie. Czy to nie jest tak ze XTRy sa bardzo miekkie i czepiaja sie rozne twarde syfy(opilki) ktore pozniej "zjadaja" obrecz?
QauczuQ Napisano 1 Października 2007 Autor Napisano 1 Października 2007 ja już nie kupię tych okładzin, wybiorę jakieś miękkie i tanie. Ostatnio kolesiow co miał 10 letnie obręcze podczas jazdy pękłą obręcz, nie wiem czy widzieliście jak to wygląda ale strzeliło jak by opona pękła. Dziękować Bogu żę jechaliśmy wolno i dopiero na początku przejażdzki. Pozatym te XTR to żadna rewelacja wg moich obserwacji.
MCT Napisano 2 Października 2007 Napisano 2 Października 2007 Polecam link: http://img208.imageshack.us/my.php?image=p9020057sc5.jpg To klocki Jagwire po przejechaniu 1,5kkm. Opiłków jak widać cała masa. Wcześniej miałem okładziny XTR i sytuacja była podobna. Niestety klocki wyłapują cały syf ze ścierającej sie obręczy i chyba nie ma znaczenia jakie klocki bo ja miałem to u siebie ze wszystkimi jakie do tej pory używałem. Im starsza obręcz i bardziej zużyta tym tego syfu więcej. Takie zamknięte koło. Pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.