Skocz do zawartości

[narciarstwo biegowe/śladowe] Doradcy/instruktorzy/towarzysze wypadów poszukiwani :)

Ecia

Rekomendowane odpowiedzi

Zbliża się zima :) - i mamy z Rycerzem taki plan, aby tę zimę - poza rowerowaniem - spędzić w dużym stopniu na nartach :) . Chcemy zakupić śladówki (jako bardziej terenową wersję biegówek - na moje marzenie, narty tourowe, niestety jeszcze nas nie stać) i śmigać przede wszystkim po podwarszawskich lasach - choć i w górki niewątpliwie się nieraz wymkniemy :P .

Niestety, w materii narciarstwa biegowego/śladowego oboje nie mamy najmniejszego doświadczenia... ja swego czasu trochę jeździłam jedynie na zjazdówkach. Toteż pytanie (i zarazem prośba) do szanownych forumowiczów z Warszawy i najbliższych okolic: czy ktoś na takich nartach (biegowych lub śladowych) jeździ i ma na ich temat wiedzę?

Jeśli tak - czy możemy liczyć na:

1. porady w kwestii zakupu odpowiednich zestawów, optymalnych pod względem jakości, ceny i naszego stopnia zaawansowania,

2. porady - najlepiej poparte wizualizacją :D - w kwestii techniki jazdy (wiadomo, że lepiej od razu uczyć się jeździć prawidłowo, niż później wykorzeniać niewłaściwe nawyki),

3. towarzystwo podczas wycieczek :D ?

Opcjonalnie: może ktoś mógłby polecić jakiś kurs nauki jazdy na śladówkach - prowadzony przez dobrych, sprawdzonych instruktorów? Jakie są w ogóle ceny takich kursów?

Pozdrówko zawczasu :) ...

Szkoda, że Warszawa daleko, z chęcią bym pomógł a tak, trudno :)

Moje zdanie: Wiązania - Sns profile

Narty, nie znam aktualnej oferty więc nic nie polecę ale dobrze by było jeżeli narty będą posiadać metalowe krawędzie (oczywiście chodzi o narty do turystyki). Dobór wysokości nart jest uzależniony od wielu czynników (styl jazdy, twardość narty)

Buciki - wiadomo indywidualna sprawa (oczywiście do wiązań Sns profile)

Kije - zależy jaki styl będziecie uprawiać - klasyk czy łyżwa? Mniej więcej tak to wygląda

Do łyżwy: wrost - 20 cm

Do klasyka: wzrost - 30 cm

Do turystycznych wypadów można zastosować trochę krótsze.

Najlepiej zajrzyj tutaj http://biegowki.pl/forum/

O, to może sie zimą gdzieś wspólnie wybierzemy :D ?

Poczytam sobie o tych nartach i stylach - i jeśli damy z Rycerzem radę finansowo, będzie alternatywa dla zimówki :)

Pozdrówko nakręcone :)

--- 05.10.07.:

Mam jeszcze takie, istotne pytanie: czy ktoś może polecić sklep w Warszawie bądź jej okolicach - najlepiej północno-wschodnich (Zielonka, Ząbki, Marki, Wołomin...) - z naprawdę kompetentną obsługą, potrafiącą rzetelnie i uczciwie (bez naciągania) doradzić laikowi w sprawie zakupu pierwszych nart śladowych (wraz z kijkami i butami)? Poczytałam trochę forum biegowe i widzę, że to nie taka znów prosta sprawa - a koniecznie chcę uniknąć sytuacji, że widząc mój brak orientacji w temacie (bądź po prostu sami mając o nim blade pojęcie), sprzedający wcisną mi jakąś zaległość magazynową, kompletnie niedopasowaną do mojego wzrostu, wagi, deklarowanego stylu jazdy... Trochę tak, jak z rowerem :D : co za przyjemność stawiać pierwsze kroki na rowerze z np. za dużą ramą, za twardym amorem, za długą kierą?... Toż to się można od razu zniechęcić - przyjemność z jazdy na takim sprzęcie oscyluje wokół zera :( ...

Pozdrówko zafrasowane :) ...

E, trochę mało ;) ... myślałam, że jest więcej miejsc w Wawie, gdzie można kupić biegówki/śladówki...

Czy ktoś może któryś z tych sklepów polecić/odradzić? Wyczytałam na w.w. forum, że np. Podróżnika nie polecają.

A może ktoś ma namiar na jakiś jeszcze inny, sprawdzony sklep?

Pozdrówko drążące :) ...

Z kompetentną obsługą w sprawie biegówek może być ciężko na nizinach, przynajmniej w Poznaniu tak jest. W ogóle ciężko dorwać cokolwiek bo przynajmniej u nas jest to sport bardzo niszowy ;) . Jest troszkę sprzętu w SkiTeam, możesz spróbować tam. Niestety obsługa nie ma zielonego pojęcia co sprzedaje ale to akurat w tym sklepie nikogo nie dziwi. Ja w końcu sprzęt kupiłem na allegro. Jest to bardzo dobre wyjście i można zaoszczędzić trochę grosza. W moim przypadku wybór był trafiony i jestem z niego bardzo zadowolony.

• 3 lata później...

Z uwagi na niemal bezśnieżną zimę, w 2007 r pomysł odszedł do lamusa. Teraz jednak temat powraca :whistling: .

Czy ktoś z Wawy/okolic śmiga na śladach i ma na temat tego sportu wiedzę, którą zechciałby się podzielić z początkującymi? Chodzi o doradzenie w kwestii zakupu pierwszego sprzętu oraz towarzystwo na wycieczkach (najlepiej połączone z praktycznymi poradami, jak się na tym poruszać :yucky: ).

Z góry dzięki <_< .

Ja biegam na nartach od 2 dni i co mogę Ci powiedzieć ze swojej strony:

-narty, wiązania i kijki kup używane - i tak będziesz biegał po lesie, gdzie nie ma jakiś super przygotowanej trasy, a jest masa zalegających pod śniegiem korzeni i kamieni, które mogą uszkodzić narty. Warto też rozważyć narty bardziej turystyczne, bo typowo zawodnicze nie mają w ogóle krawędzi, a turystyczne chociaż ich namiastkę. Samo kupowanie to żadna filozofia Twój wzrost +15-20cm - taką długość mają mieć mniej więcej narty

-buty, wiadomo, powinny być nowe - uważaj przy kupowaniu na typy wiązań - buty muszą być z nimi kompatybilne

-techniki jesteś w stanie nauczyć się w pól godziny -

- krótki i konkretny!

Dzięki za wstępne porady :) .

Narty zamierzamy z Księciem kupić śladowe - czyli szersze niż klasyczne biegówki, takie właśnie do tras nieprzygotowanych. Myślimy właśnie o używanych - ale jako laicy nieco się boimy, żeby nam ktoś nie wcisnął szajsu.

Na co powinno się zwracać uwagę przy zakupie?

W Warszawie na rogu Poznańskiej i Wspólnej jest sklep ogólnosportowy. Niedawno mieli (może jeszcze mają) wyprzedaż sprzętu z likwidowanej wypożyczalni. O dziwo narty wyglądają jak nowe. Ceny nart z wiązaniami to kosztują tam 400zł (narty Sporten Favorit i Atomic TX5), wiązania SNS, niedawno mieli jeszcze używane kije za 40zł. Są jeszcze świetne buty w Decathlonie: http://www.decathlon.com.pl/PL/buty-escape-5-tr-99651102/ oraz damski odpowiednik http://www.decathlon.com.pl/PL/siam-5-tr-99650767/ (wbrew cenie na stronie w sklepie kosztują 180zł).

Nie jestem co prawda z Warszawy ale biegam na śladówkach, najczęściej na przełaj przez pola i lasy. Narty i resztę (komplet Salomona) kupiłem w poprzednim sezonie. Jak dla mnie sprawdzają się idealnie. Mają łuskę w środkowej części dzięki czemu łatwiej jest podchodzić pod wzniesienia, narta nie ślizga się też przy odbiciu. Dobrze też prowadzą się na przygotowanych trasach. To są oczywiście moje subiektywne odczucia. A jestem w kwestii biegówek kompletnym laikiem i jako taki kupowałem je nie mając pojęcia czy kupuję właściwy sprzęt do przewidywanego stylu jazdy. Okazało się, że obsługa była kompetentna i nie żałuję zakupu.

Narty to Salomon Escape 7x

wiązania SNS Pilot

buty Salomon Escape 6x Pilot

Szczególnie polecam buciki. Są bardzo wygodne a mimo, iż zdarza mi się biegać w śniegu po kolana to w środku zawsze sucho. Tu pomagają spodnie narciarskie.

Dzięki wszystkim za dotychczasowe wpisy.

Czekam na ewentualne kolejne :) .

Kwestią, która mnie teraz chyba najbardziej nurtuje, jest: jak się dobiera twardość narty do wagi? Ja ważę bardzo niewiele i boję się, że kupię narty za twarde, na których będzie mi się źle jeździło. Jak to jest z tym ugięciem - jak to się powinno sprawdzać?

Kwestią, która mnie teraz chyba najbardziej nurtuje, jest: jak się dobiera twardość narty do wagi? Ja ważę bardzo niewiele i boję się, że kupię narty za twarde, na których będzie mi się źle jeździło. Jak to jest z tym ugięciem - jak to się powinno sprawdzać?

Jeśli kupujesz Sporteny to tu masz ściągę: http://www.improsport.pl/sporten/html-pl/jak-vybrac-bieg.html

Jeśli inne to można zrobić tzw. test kartki: Na równym podłożu wkładasz kartkę pod narty (po środku nart, tam gdzie są wiązania) i stajesz na nartach. Jeśli kartkę da się wyjąć bez oporu - narta jest za twarda, jeśli nie da się wyjąc - narta za miękka.

Po trochę więcej teorii odsyłam tu: http://www.skionline.pl/sprzet/?co=sprzetowe_abc&co2=teksty&id_newsa=33

Wcześniej zapomniałem dodać, że na początek poleca się kupno nart z łuską. A co do butów z Decathlona to trzeba się spieszyć - one są przecenione ze względu na końcówkę serii. Co więcej, cena na metce różni się często od rzeczywistej. W tym przypadku można się miło zaskoczyć.

Co do ubioru to wystarczające są ubrania rowerowe, oczywiście te zimowe (spodnie bez pampersa ma się rozumieć). Jeżeli mamy komplet ubrania zimowego na rower to praktycznie na początek nie musimy w nic inwestować. Później, jak się spodoba to można sobie kupić spodnie narciarskie z tzw fartuchem śnieżnym, na nieprzygotowanych trasach bardzo się przydaje, zapobiega włażeniu śniegu w papcie:) Należy również pamiętać, że na narty ubieramy się lżej niż na rower, ruszamy się bardziej więc również jest cieplej. Ja osobiście zakładam spodnie narciarskie, a na górę koszulkę termoaktywną z długim rękawem Campusa i na to kurtkę rowerową Biemme z A-texu i w drogę, w zupełności to wystarczy a jak jest mały mróz to nawet z krótkim pod spód zakładam.

• 1 miesiąc temu...

Kupić - nie kupiliśmy; ale już raz biegaliśmy, na pożyczonych :D .

Super sprawa. Nawet się ani razu nie wywaliłam*, mimo że warunki były trudne, co przyznawali nawet zaprawieni w tym sporcie: mało śniegu, bardzo dużo lodu :thumbsup: .

Co z tego, skoro dzień po naszej inauguracji zaczęła się odwilż :confused: ... Czekamy na opady (tfu! tfu! żeby nie zapeszyć - chyba się właśnie zaczynają) ;) ...

* No, OK - wywaliłam się raz; ale nie podczas jazdy, tylko podczas rozgrzewki, polegającej na skakaniu na nartach do góry. Po wyjątkowo wysokim podskoku nie udało mi się prawidłowo wylądować na tym lodowisku :P .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...