Skocz do zawartości

[wybory] Na co będziesz głosować?

Biera

wybory 2007  

153 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy zamierzasz g?osowa??

• tak
      123
    • nie
      11
    • zobaczymy
      18
  2. 2. Na co postawisz swój g?os?

• Platforma Obywatelska (PO)
      91
    • Prawo i Sprawiedliwo?? (PiS)
      15
    • Lewica i Demokraci (SLD + SDPL + PD + UP)
      16
    • Samoobrona
      1
    • Liga Prawicy Rzeczypospolitej (LPR + UPR + PR)
      8
    • Polskie Stronnictwo Ludowe (PSL)
      0
    • Polska Partia Pracy (PPP)
      0
    • inne
      8
    • skre?le wszystkich (oddam niewa?ny g?os)
      13

Rekomendowane odpowiedzi

Wybory

Teraz ludzie pójdą głosować tłumnie gdyż jest bardzo mocno spolaryzowana gra polityczna

Bardzo dużo ludzi pójdzie głosować PRZECIW. Jak i bardzo dużo ZA

W debacie Kaczyński popłynął. :P Olejnik wyprowadziła go z równowagi. Tusk był przygotowany. Choć to co mówił to była tylko kiełbasa wyborcza. BTW Olejnik nienawidzi Kaczyńskich.

Na PO czy LiD nie zagłosuję. Mam od dawna sprecyzowane poglądy. Debata jest dla planktonu wyborczego. Nigdy nie byłem chorągieweczką czy planktonem. To właśnie dla nich jest kampania wyborcza. Przypomina to zachowania godowe zwierząt. Taki samiec polityk wdzięczy się do nas wyborców, jak do samicy, byśmy go wybrali. Nie należy się kierować podobaniem czy elokwencją. Tylko kompetencjami.

Tu jest problem. Jednomandatowe okręgi wyborcze. Głosujemy na konkretną osobę i ją z obietnic rozliczamy. W obecnej ordynacji głosujemy na partię a partia decyduje kto przejdzie :)

Trzeba chodzić na wybory. To od nas obywateli zależy skład parlamentu.

Czyli jacy ludzie będę nami rządzić.

Heh tylko raz nie byłem głosować, tylko dlatego, że miałem blisko 40° temperaturę.

Jak nie pójdziesz to wyborów to nie masz prawa krytykować rządzących.

@ Jurasek nie panikuj. nawet gdy PiS będzie miał 3/4 parlamentu do tego nie dojdzie.

To tylko media przedstawiają Kaczorów jako demony. Pracuję w TV, głównie dla programów informacyjnych, to coś o tym wiem.

Mnie troche smiesza deklaracje: "Tusk zdecydowanie wygral debate, teraz juz na pewno wiem na kogo zaglosuje".

Rownie dobrze mozna by powiedziec: "partia X ma najfajniejsze bilboardy - dlatego na nich bede glosowac".

Co do kwestii kto wygral debate (te i poprzednia Kaczynski vs Kwasniewski) - tak naprawde nie ma tutaj wygranych. Zaden z naszych czolowych politykow nie przedstawil takiej wizji kraju dzieki ktorej moglby zyskac nowy elektorat. Po wczorajszej debacie kto mial zaglosowac na PO i tak w ten sposob zrobi, podobnie na PiS.

Ja sie tylko zastanawiam jak wypadnie poniedzialkowa debata, bo panowie Tusk i Kwasniewski w debatach z Kaczynskim wlasciwie tylko krytykowali rzady PiS-u (zwlaszcza wczoraj Tusk, ktory na pytanie o to jak wygladac ma polska polityka zagraniczna zaczal krytyke dotychczasowego MSZ, a na dociekania Olejnik w koncu powiedzial, ze ma byc "profesjonalna"). Ciekawe co teraz zrobia jak bedzie trzeba zaprezentowac jakas wlasna wizje rzadzenia.

Tylko na UPR, jak od ponad 10 lat ;)

Chce moje pieniądze i sam sobie wszystko zapenić, co już mi się udaje, mimo że państwo zabiera mi 70% mojej kasy.

Oj gdyby choc połowe oddało - byłbym w raju ....

Na dzień dobry obniżył bym wszelkie podatki o połowe i te kase dał ludziom -> czyli częsiowa odpłatność.

Od razu by się żyło kazdemu lepiej.

Jeśli ktoś mi powie, że niektóych by nie stać było na oplacenie szkoły (połowy kosztów) na nowych zasadach, to proponuje:

http://wiadomosci.wp.pl/kat,,statp,UHJ6ZWd...,wiadomosc.html

A i korupcja od razu by poszła w niepamięć.

Bo taki lekarz, który teraz dostał 500 zł w kopercie (jak to Ziobro pokazał), dostał by to legalnie!

Bo ma do tego prawo, by zarabiac rynkowo, a nie tyle, ile mu PIs wydzieli.

@ Jurasek nie panikuj. nawet gdy PiS będzie miał 3/4 parlamentu do tego nie dojdzie.

To tylko media przedstawiają Kaczorów jako demony. Pracuję w TV, głównie dla programów informacyjnych, to coś o tym wiem.

- tak się składa, że moja rodzinka też robi w TVP 3 i ma teraz problemy przez PIS!

Nie wiem czy kojarzycie sprawe z TVP Białystok?

Putra i PIs wywalili 2 diennikarzy, bo chieli pokazać normalny materiał z sądu o rozprawie Putry (nakradł czegoś w firmie, której pracowął).

Był to obiektywny materiał, Putra dostał szanse by się bronić. ale zamiast się bronić, to nakazał zawiecić materiał i wywalić 2 dziennikarzy.

Pozostali dziennikarze (w tym moja rodzinka) podpisało prostest - teraz są na liście do zwolnienia .....

Niech tylko wygra ponownie PIs, to będą musieli szukać roboty - bo tak się gnębi ostatnich wolnych dziennikarzy w całej TVPis .....

żenada .....

15565464 konferencji o korupcji zrobionych przez Ziobro, ale nawet 1 materiał nie może iśc o machlojach PISu.

UPR jest mi bliska pod pewnymi względami, niestety nie mogę zdzierżyc ich niktórych pomysłów np na karę śmierci. Jestem jej totalnym przeciwnikiem i dlatego mojego głosu nie dostani nikt kto ją popiera. Kaczory też są za karą śmierci co wielokrotnie podkreślali (na szczęście jest jeszce UE, która te zapędy hamuje). Hipokryci!!! Przed ołtarzem klęczą, przyjmują Najświętszy Sakrament a o ile mi wiadomo skoro są zadeklarowanymi katolikami to powinni być karze ostatecznej przeciwni. Takie poglądy nie przeszkadzają nawet ich największemu koalicjantowi - Rydzykowi. Ale co tam! Przecież nie chodzi tu o wiarę tylko o możliwość robienia kasy na nieświadomych babulinkach.

Przeor, mylisz się!

kościół katolicki nie jest przeciwny (uzasadnionej) karze śmierci. na 100%. UPR(i cały LPR) jest za ochroną życia od poczęcia do naturalnej śmierci, z tym, że naturalną dla mordercy jest śmierć na szubienicy.

"Kiedy tożsamość i odpowiedzialność winowajcy są w pełni udowodnione, tradycyjne nauczanie Kościoła nie wyklucza zastosowania kary śmierci, jeśli jest ona jedynym dostępnym sposobem skutecznej ochrony ludzkiego życia przed niesprawiedliwym napastnikiem." KKK

Zachęcał bym do cytowania całego fragmentu a nie tylko jego małej części, która potrafi wprowadzić w błąd czytelnika. Jest tam napisane, że jeżeli jest możliwośc odizolowania przestępcy to władza ten właśnie środek zapobiegawczy powinna stosować. Końcówka tego fragmentu, który cytujesz brzmi jakoś tak (cytuję z pamięci więc mogę się trochę mylić ale sens jest taki sam)

"W praktyce sytuacja w której trzeba zastosować karę śmierci występuje bardzo rzadko, lub w dzisiejszych czasach nie występuje wcale"

Jak łatwo manipulować tekstami widzimy na powyższym przykładzie.

- tak się składa, że moja rodzinka też robi w TVP 3 i ma teraz problemy przez PIS!

niestety moje sprawy zawodowe równiez zależa od opcji politycznej

w tej chwili odczuwam że jestem pracownikiem poprzedniej ekipy

dziwie Ci sie Amoniak

a moze te kłamstwa prezesa PiSu widac tylko po naszej stronie ekranu ?

na szczęście niedługo będzie po bólu , a my znowu spotkamy sie na rowerowych szlakach silni jednościa do naszej pasji

Zachęcał bym do cytowania całego fragmentu a nie tylko jego małej części, która potrafi wprowadzić w błąd czytelnika. Jest tam napisane, że jeżeli jest możliwośc odizolowania przestępcy to władza ten właśnie środek zapobiegawczy powinna stosować. Końcówka tego fragmentu, który cytujesz brzmi jakoś tak (cytuję z pamięci więc mogę się trochę mylić ale sens jest taki sam)

"W praktyce sytuacja w której trzeba zastosować karę śmierci występuje bardzo rzadko, lub w dzisiejszych czasach nie występuje wcale"

Jak łatwo manipulować tekstami widzimy na powyższym przykładzie.

manipulować? :P:D

dalsza część tylko potwierdza to co pierwsza. nic nie jest wyrwane z kontekstu. nic nie jest przekręcone, więc nie oskarżaj mnie o manipulowanie. pewnie nie zdajesz sobie sprawy, ale to inni tobą manipulują.

"izolacja" czyli dożywocie? dożywocie w krajach UE trwa średnio niecałe 10 lat, utrzymywanie więźnia kosztuje podatników majątek. ehhh, naprawdę tyle już o tym pisano, że mi się nie chce wszystkiego powtarzać.

http://www.datapolis.com/grzes/ks.htm

http://www.karasmierci.info.pl/#Uzasadnien...0Michalkiewicza

http://www.karasmierci.info.pl/kkk.html (tu widać, że wpis o tym, że potrzeba kary śmierci być może już nie występuje jest dosyć świeży w Katechizmie. sporo się zmienia w tym wpisie.)

z mojej strony EOT

UPR jest mi bliska pod pewnymi względami, niestety nie mogę zdzierżyc ich niktórych pomysłów np na karę śmierci.

- wiesz co, tez jestem przeciwny karze śmierci, ale nie dlatego, że to zły pomysł. To pomysł bardzo dobry, bo wisi mi, czy taki koles będzie siedział do końca życia w kiciu, czy tez go zabijemy. Mamy do tego prawo!

Gdyby morderca zabijał i w trakcie by go policja odstrzliła - to pewno nikt by się nie czepiał.

To, że odłożymy te egzekucje w czasie, to nic nie zmienia.

Natomiast jestem przeciwnmy z innego względu. Nic to nie zmieni. Wykorów śmierci było by może 10-15 przypadków/rok (ewidentne przypadki, na gorącym uczynku). Tymczasem teraz jest na wolnosci 40 000 przestepców, bo nie ma dla nich miejsca.

To jest problem, a nie to, że nies stac nas na utzymanie 10 skazańców.

Zresztą, jak by taki więzień ostro pracowął przy robotach publicznych, to nawet by nie trzeba na niego dużo łożyć.

A poza tym, kary smierci nie da się juz wprowadzić, takie czasy :D

Cos wam powiem, ja jestem nawet za aborcją do 2 msc. ciąży lub za pigułami "dnia nastepnego".

ale nie mogę zrozumieć, jak UE może wprowadzać Dzień Przeciw Karze Śmierci, a toleruje aborcje czaem nawet do ostatnich dni ciązy!

To jest jakaś błazenada. Z ochrony morderców robi się jakąś popisówkę, że nasza cywylizacja poszła do przodu - bo dba o nich, natomiast bez problemu toleruje zabijanie 8-msc. dzieci/płodu.

...

dożywocie w krajach UE trwa średnio niecałe 10 lat, utrzymywanie więźnia kosztuje podatników majątek. ehhh, naprawdę tyle już o tym pisano, że mi się nie chce wszystkiego powtarzać.

...

W naszym kraju jest to fatalny pomysł.

Nie można w pełni powiedzieć, że sądy są niezawisłe. Poza tym czasami opierają się na skromnych dowodach...

Co, jeśli po wielu latach okaże się że ten człowiek był tak naprawdę niewinny?

- ale można stosowac ja w ewidentych przypadkach, gdy są swiadkowie, nagrania itd.

Jak np: ta akcja, gdzie zostali zabici policjanci pod Warszawą, jak próbowali odbić ten dom (Magdalenka?).

Coprawda, tam chyba oni tez zostali zabici, ale gdyby przeżyli, to czemu nie ubić gnoja? Bo ma prawo do zycia? Odbiera je sobie, jak zabija innego.

moje:

7512262cd90e2a48.png

http://images11.fotosik.pl/99/7512262cd90e2a48.png

Your political compass

Economic Left/Right: 4.62

Social Libertarian/Authoritarian: -0.15

innych:

http://www.politicalcompass.org/images/int...tionalchart.gif

http://www.politicalcompass.org/images/axeswithnames.gif

http://www.politicalcompass.org/images/eu.gif

to pewnie za to, ze popieram kare smierci

- też popieram, a wyszło inaczej niż Tobie :yes:

i jestem za wsparciem panstwa dla osob ubogich

- nie ma nic gorszego, niz pomagać biednym POPRZEZ państwo!

Pomagac im trzeba tak, by zaczeli pracować!

A prace daje wolny rynek :)

ps. ktoś tam pisał, że popiera refungacje leków, bo płaci 140 zł a nie 500 zł.

A kto płaci te 360 zł?! Przeciez to idzie także z twojej kieszeni, cudów nie ma.

Gdybyś dostał kase z podatków, to by cie było stac doplacic te 360 samemu.

Gdzie są najbardziej popularne szkoły PRYWATNE? W najbiedniejszych państwach :D

Moge dac wam link do tych analiz.

Dlaczego? Bo wszystko co publiczne, jest za drogie .... dla każdego, nawet dla biednych.

gdy są swiadkowie, nagrania

Trochę to straszne będzie, ale co jeśli świadkowie zostali zmanipulowani, a nagrania są "poprawione"? A co się stanie, jak człowieka będzie można klonować?

Zyjemy w matriksie! :yes:

Jestem na nie... Za wiele pomyłek występuje w naszym systemie sądowniczym...

manipulować? :):yes:

dalsza część tylko potwierdza to co pierwsza. nic nie jest wyrwane z kontekstu. nic nie jest przekręcone, więc nie oskarżaj mnie o manipulowanie. pewnie nie zdajesz sobie sprawy, ale to inni tobą manipulują.

"izolacja" czyli dożywocie? dożywocie w krajach UE trwa średnio niecałe 10 lat, utrzymywanie więźnia kosztuje podatników majątek. ehhh, naprawdę tyle już o tym pisano, że mi się nie chce wszystkiego powtarzać.

http://www.datapolis.com/grzes/ks.htm

http://www.karasmierci.info.pl/#Uzasadnien...0Michalkiewicza

http://www.karasmierci.info.pl/kkk.html (tu widać, że wpis o tym, że potrzeba kary śmierci być może już nie występuje jest dosyć świeży w Katechizmie. sporo się zmienia w tym wpisie.)

z mojej strony EOT

Zarzuciłem Ci manipulację bo nie przytoczyłeś całego fragmentu. Z Twojego cytatu wynika, że Kosćiół dopuszcza karę śmierci w oczywistych przypadkach. Jednak z dalszego fragmentu, którego nie zacytowałeś wychodzi, że karę śmierci stosuje się gdy nie można zapewnić izolacji przestępcy a w dzisiejszych czasach taką izolację zapewnić można. Więc wybiórcze cytowanie małego fragmentu zniekształca cały kontekst. Piszesz, że jestem manipulowany. Tak, jestem. Każdy swoją światopogląd wynosi z domu, z kontaktów z otoczeniem, z własnych doświadczeń. Więc każdy jest w jakimś stopniu podatny na wpływy. Człowiek jest zawsze subiektywny, obiektywny jest tylko Bóg.

Jestem przeciwny karze śmierci dlatego, że zabijając drania stajemy się tacy sami jak on. Poza tym znam dwie osoby, które widziały wykonanie wyroku w czasach gdy była jeszcze wykonywana. Ich relacja jest straszna. Barbarzyństwo w najczystszej postaci.

Jestem również przeciw aborcji i eutanazji. Nie jestem hipokrytą, który twierdzi, że przestępców należy chronić przed śmiercią, natomiast dzieci i starców już nie.

Jestem przeciwny karze śmierci dlatego, że zabijając drania stajemy się tacy sami jak on.

- ?? a wsadzając go na całe życie do kicia, to jest jak sadyzm .... Czy jesteśmy lepsi?

Jeżeli przestępca trzyma kogoś w zamknięciu przez 15 lat i znęca się nad nim "nachyl się po mydełko" - TO jezeli wsadzimy go do kicia na 15 lat, gdzie też będa się nad nim znęcać "na mydełko" - TO w czym jesteśmy LEPSI ?

Trzeba ponieśc konsekwencje swoich czynów, reszta to dorabianie ideologii.

Otórz powiem tobie, że UE doszła do wniosku, że to faktycznie sadyzm, i przeciętna "dożywocia" wynosi .... mniej niż 20 lat i ci ludzie są wypuszczani ....

Teraz w Niemczech wyszła kobieta, która zabiła 3 osoby, dostała 3 dożywocia. Przesiedziała 10 lat i jest na wolności.

U nas "dożywocie" wynosi 25 lat, po czym już po 15 mozna wyjść ...

Nie możemy zabijac, nie możemy za długo wsadzać do wiezenienia. Nie możemy, musimy byc jak aniołku.

A na ofiary które zabili i ich rodziny, najlepiej nasz...ać ciepłym moczem.

---

Jestem również przeciw aborcji i eutanazji.

- ja jestem za aborcja do 2 msc. ciązy, bo nie kazdy musi wyznawac reguły religijne. Jak katolik nie chce zrobić abrocji, niech jej nie robi, proste.

Ja eutanazją tez jestem, ale tylko dobrowolną lub dla osób, które bez maszyn nie przeżyły by, są w stanie wegetatywnym nie rokującym nic więcej, oraz ich rodziny się zgadzają.

Eutanacja to będzie koniecznośc, z dwóch względów:

- ludzie muszą umrzeć (prawda boli), a umieranie godne, nie zawsze oznacza być 20 lat na maszynach jak roślina .....;

- medycyna idzie tak do przodu, że za 5-10 lat, będzie można KAZDEGO utrzymywac na maszynach do 120-130 roku życia za kosmiczna kasę. Mamy dążyć do tego, by w 38 mln państiwe w szpitalach było 5 mln sztucznie utrzymywanych ludzi?

Czy to wstyd umrzeć w natualny sposób?

Kosciół zrobił z eutanazji manipulacje. Wmawia się, że mozna "zabić" byle kogo. Tymczasem sami eutanazja wykończyli JPII (ale nanjego życzenie ponoć). Zmarł nie dostawszy leków oraz jedzenia (zagłodzony)!

I nie mam nawet do nich pretensji. Bo być może dało by się go w śpiączce trzymać jeszcze 30 lat.

Tylko po co? By wyjśc "na ludzi"?

Podatki i śmierć - tylko to jest pewne B)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...