Skocz do zawartości

[wybory] Na co będziesz głosować?

Biera

wybory 2007  

153 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy zamierzasz g?osowa??

• tak
      123
    • nie
      11
    • zobaczymy
      18
  2. 2. Na co postawisz swój g?os?

• Platforma Obywatelska (PO)
      91
    • Prawo i Sprawiedliwo?? (PiS)
      15
    • Lewica i Demokraci (SLD + SDPL + PD + UP)
      16
    • Samoobrona
      1
    • Liga Prawicy Rzeczypospolitej (LPR + UPR + PR)
      8
    • Polskie Stronnictwo Ludowe (PSL)
      0
    • Polska Partia Pracy (PPP)
      0
    • inne
      8
    • skre?le wszystkich (oddam niewa?ny g?os)
      13

Rekomendowane odpowiedzi

...."nie głosujesz nie masz prawa krytykować "....

O! i tutaj racja! Ostatnio na swoim regionalnym forum mialam niezła wymianą zdań na temat uczestnictwa w wyborach. Jeden z użytkowników przedstawia postawę: "Nie glosuje = nie mam sie pozniej czego wstydzic". Przy czym, jak tylko jest okazja, narzeka na wszystko.

I jak takiej osobie wytlumaczyć?

• Mod Team

Oglądałem debatę i powiem, że była żenująca ale to już politycy mają chyba we krwi aby nie odpowiadać na pytania tylko tłuc co wejdzie na język oby klepać. Żaden z panów nie dostanie ode mnie poparcia, co utwierdza mnie jeszcze bardziej w oddaniu głosu na po.

gdyby tusk był na debacie tez by nie odpowiadał na pytania. tak juz jest w polityce - trzeba duzo mowic i nie odpowiadać na niewygodne pytania

debaty nie ogladalem bo bylem na katyniu

zreszta nie mam tu jeszcze telewizora;(

dajcie mi znac jesli ktos sie natknie gdzies w necie na zapis z całej debaty

Nie ma w Polsce jak dla mnie żadnego porządnego ugrupowania ale uważam, że zagłosować trzeba bo mamy demokrację i każdy może się przyczynić w jakimś stopniu do tego co się będzie działo. Obietnice wyborcze obietnicami a wyborcom radość :P Praktycznie po za oddaniem głosu prawie nie mamy wpływu na to co się dzieje na Wiejskiej.

Będę głosował na PiS bo uważam, że żadna inna partia obecna w polskiej polityce nie zrobi czegoś dobrego. Może uzasadnię swój wybór. W pierwszych wyborach wahałem się na PO bo zapowiadali się dobrą partią. Po wyborach zachowali się jak banda 5 latków, która przegrała i się obraziła bo nie dostała władzy, a jak ona nie ma to na pewno nie ma mieć jej PiS bo NIE!!!. Po zatem wkurza mnie ich ślepe zapatrzenie w Niemcy oraz prowadzenie drugiej w państwie polityki zagranicznej na własną rękę a takie działanie szkodzi wizerunkowi kraju.

LiD to starzy komuniści, którzy byli już przy władzy i co zrobili. Owsem za ich rządów weszliśmy do NATO i Unii ale na jakich warunkach (Dania wcale nie była sukcesem tylko porażką). Liderzy LiDu krzyczą byle pozagłuszać rządzących jak by im zaproponować władze to tez by krzyczeli nie bo nie przystaną na żadną propozycję PiSu (wyjątkiem było postawienie się w sprawie polskiego mięsa). LiD doprowadził do reformy szkolnictwa, zdrowia i co z tego wyszło? 75% polaków jest nie zadowolonych z gimnazjów, 99,99% polaków narzeka na służbę zdrowia, 99,99% narzeka na stan dróg, można wymieniać bez końca. Byłe SLD miało 10lat na to żeby stworzyć coś dobrego ale dwie największe reformy nie wypaliły, nic nie ruszono z drogami a układy i układziki się rozwijały, bo na stołkach było wygodnie.

Samoobronę i LPR pomijam bo i nie mają znaczenia.

Polska miała rozbiory, dwie Wojny Światowe, komunizm, zaczątek demokracji, potem prokomunistów, a teraz ma od lat PiS. PiS dostał się do władzy i najpierw musi posprzątać zanim zacznie coś robić (nie da się robić ciasta na chleb na brudnym stole). Lustracja, nie formalne spółki, mafie paliwowe/węglowe/podwórkowe były poniekąd tolerowane/pielęgnowane przez byłe rządy. To wszystko powinno być już dawno posprzątane naście lat temu. Wreszcie się ktoś za to wziął i wrzask opozycji bo się grunt pod nogami pali. Nie cały rok po wyborach padały pytania gdzie 3milony mieszkań, gdzie autostrady, gdzie lepsze życie,.... Nie da się tego zrobić w tak krótkim czasie, plac budowy trzeba przygotować a jest to trudno zrobić jak jest się w mniejszości i dla tego była koalicja z samoobroną i PLRem. Rząd mniejszościowy nie poprowadzi państwa, tonący brzytwy się łapie i stąd była ta koalicja. Nic z niej ciekawego nie wyszło bo sami wiecie jacy byli koalicjanci. Jak pis będzie maił większość może w końcu zacznie spełniać obietnice wyborcze i inne swoje programy/wizje na lepsze jutro. Wiele rzeczy denerwuje mnie w pisie i Kaczyńskich ale co zrobić jak się nie ma nic lepszego do wyboru.

Może mój wybór jest błędny ale jest to mój wybór pokierowany moimi obserwacjami.

Bodajże Demostenes powiedział że "demokracja to rządy głupców" i chyba miał racje ale niestety nie wymyślono nic lepszego. Jak to już ktoś wcześniej napisał że Polsce jest potrzebny tyran ale który ma łeb na karku!

Oby żyło nam się lepiej B)

Kazumi sprzatając swój dom oglądasz przedmioty i te przydatne pozostawiasz i układasz na nowo

sprzątanie PISu to demolka

nie odpowiada mi stwierdzenie że wszystko , ale to wszystko co do tej pory zrobiono to odpad pokomunistyczno-kapitalistycznego układu

może i PO zachowało sie po wyborach jak dziecko któremu raptem odmówiono wycieczki do cyrku,

ale PIS w tym momencie był totalnie nie przygotowany do władzy , władzy która wpadła im niespodziewanie w ręce, ale tort był za duży więc jeszcze menele sie na niego załapały i teraz musimy Jacka i Placka leczyć z zatrucia żołądka

[...]Byłe SLD miało 10lat[...]

2001-2005 to wg Ciebie 10 lat?? Interesujące...

Nie bronię SLD bo w sumie co mnie po tym... po prostu nie lubię jak ktoś sieje propagandę bez sprawdzenia źródeł.

A PIS to moim zdaniem najgorsze co mogło nas spotkać i mam nadzieję, że sprytnie wymażemy ostatnie 2 lata z historii Polski.

Kazumi odnosze wrazenie , ze nalezysz do jakiejs mlodzezówki PiSu...

I pogląd na UE masz podobny.Jako panstwo stosunkowo młode stazem w UE nie placimy wysokich skladek a chcielibysmy czerpac miliadry ojro. I bardzo dobrze , ze pis nie negocjowal Traktatu , bo pewnie na wszystkich by sie obrazil.

Najlepiej jakby zapatrzyli sie na Włochy,przynajmniej w jednej sprawie.Od przyszlego roku ministrowie a nawet premier nie bedzie woził sie limuzynami tylko tanszymi wozami jak np Bravo , Linea. U nas nadal bedzie tak jak jest , im mniejszy tym wieksze auto...

Ile to mozna oglądac sie na to co bylo .Przypomnij sobie slogany braci Kaczynskich , mowiace o tym ze bedzie inaczej.A moze pamietasz jak mowili , ze do rządu nigdy nie dostana sie bandyci i zlodzieje? B) Widocznie zwolennicy pisu jak i samo kierownictwo ma dosc slabą pamiec. A tlumaczenie koalicji dobrem kraju jest poprostu smieszne i załosne.Panowie Tusk i Kaczynski nigdy sie nie dogadaja , bo obaj cierpia na manie przesladowcze i sa chorzy na wladze.

Co do PISu - ta partia jest juz skreslona przezemnie ...

Powiedzcie mi jak mozna glosowac na kogos kto zaraz po wygraniu wyborow zaklada koalicje z kompletnymi idiotami i demagogami

Juz samo to skresla ich definitywnie ... Bracia Kaczynscy maja duzo dobrych cech i naprawde wole Kaczynskiego, niz tego komucha, zlodzieja i klamce i pijaka Kwasniewskiego ( tylko, ze dla wiekszosci polakow liczy sie bardziej wyglad niz reszta ... )

Niestety Kaczynscy maja 2 wady ktorych zdzierżyć nie moge ... Pierwsza to chamstwo, brak wychowania - to typowe prostaki ... Ale druga jest o wiele gorsza ! Ci panowie sa chorzy na wladze. Dla nich nie ma rzeczy, ktorych niezrobiliby aby tylko byc u wkladzy. Z idiotami, klamcami i przestepcami razem ida w koalicji budowac lepsza polske, hehe

Bede glosowal na PO tylko co z tego ... Zeby rzdy byly rzadami i nastapily zmiany PO musialoby miec wiekszosc, a to nie nastapi niestety. I aby rzadzic, beda musieli wybierac miedzy koalicja z a) idiotami ( Giertych i Leper ) :D zlodziejami i komuchami ( LiD [ ja juz widze te ich spokojne rzady ;) ]) ,a zadnymi wladzy Kaczorami ....

Ktos powiedzial kiedys, ze najwieksza wada demokracji jest to , ze : " glupi z madrym ida za reke glosowac " ... Sprawdzilo sie to w poprzednich wyborach( gdzie PiS przejal elektorat Samoobrony) i sprawdzi sie pewnie teraz

A to co oni zrobili z budzetem przez ostatni +- miesiac to przemilcze ....

Sam sobie zaprzeczasz ,piszesz że PiS skreslasz za to ze wszedł w koalicje z LPR i Samoobroną , a potem piszesz że zagłosujesz na PO które aby rządzić będzie musiało wejść tak samo w koalicje jak Pis tylko że dojdzie do tego jeszcze LiD .Wielu ludzi twierdzi że to PO obraziło się za przegraną i nie przystąpiło do koalicji .To kto w końcu jest zły a kto gorszy ? ;)

Musisz rozgraniczyc 2 rzeczy. Wtedy sytuacja byla inna i teraz jest inna ;) Teraz PO nie ma za duzego wyboru, a i tak mam nadzieje, ze nie polaczy sie z nikim. Wtedy PIS mogl zawrzec koalicje z PO, ale Kaczynscy nie chcieli dzielic sie wladza, wiec wybrali prostszy wariant , czyli to co wybrali

PS. Jakbym chcial sie kiedys doczekac podatku liniowego ... marzenia

LPR i Samoobrona odpadają w przedbiegach, PiS niestety zbyt często działa pod wpływem niskich pobudek, a to wcale nie wpływa dobrze na rozwój państwa. Nie twierdzę, że nie ma w Polsce układów, bo są na pewno. Tylko co to za walka z układami gdy na ich miejsce wprowadza się swój układ? Natomiast największą porażką tego rządu jest premier, który, jak ktoś już wcześniej trafnie zauważył, zachowuje się jak ratlerek podgryzujący kostki większych od siebie.

Najsmutniejsze w tych wyborach jest niestety to, że nie ma wyboru między "dobrem" a "złem", ale tylko między złem większym lub mniejszym :). I dlatego będę głosował na PO.

2001-2005 to wg Ciebie 10 lat?? Interesujące...

Pisząc że 10lat rządzili to miałem na myśli że nie mieli jako takiej władzy ale jako silna partia zawiązywała koalicje dzięki którym miała wpływ na wiele decyzji. Z tego co wiem to już w 1993 roku koalicja z PSLem dawała im większość.

Kazumi odnosze wrazenie , ze nalezysz do jakiejs mlodzezówki PiSu...

Broń Boże!!!

Ja tylko uzasadniłem swój wybór i nie mam zamiaru nikogo na taką czy inną partie namawiać bo każdy ma podjąć sam wybór :)

Ostatnio na swoim regionalnym forum mialam niezła wymianą zdań na temat uczestnictwa w wyborach. Jeden z użytkowników przedstawia postawę: "Nie glosuje = nie mam sie pozniej czego wstydzic". Przy czym, jak tylko jest okazja, narzeka na wszystko.

I jak takiej osobie wytlumaczyć?

Podobno na glupote nie ma lekarstwa choc ja sie z tym nie zgadzam. Wystarczy mu przyp*****lic to zacznie myslec

a co ma zrobić osoba która nie chce glosować na żadną z partii -nie dlatego że jest anarchistą, czy też "bo jej się nie chce ruszyć d*** z domu"- ponieważ nie odpowiada jej żadna i nie czuje że "Ci ludzie" są w stanie reprezentować jej poglądy... znam sporo osób wahających się... i co dlatego że nie głosują nie mogą narzekać?? co mają zrobić żeby móc narzekać... oddać nieważną pomazaną listę??(w ankiecie jest taka opcja i parę osób chce tak zrobić... czym to się różni od nie-pójścia na wybory?)

PS ja na przykład nie mam bladego pojęcia na kogo oddać głos ponieważ żadne z ugrupowań mi nie pasuje... :/ mam oddać nieważny głos czy po prostu nie pójść na wybory :turned: ?? mogę zaglosować na PiS żeby zrobić na złość znajomym albo wziąć do domu kartę do głosowania na pamiątkę...

a co ma zrobić osoba która nie chce glosować na żadną z partii....

Oddać nieważny głos. Dlaczego? Oddając nieważny głos pokazujesz, że nie masz na kogo głosować (nikt nie odpowiada twoim poglądom, nikomu nie jesteś w stanie na tyle zaufać aby powierzyć mu swój głos). zostając w domu nie wyrażasz swojego zdania, nie pokazujesz tego, że nie ma osoby/ partii która była by godna reprezentować twoje poglądy, lub żadna nie zasługuje na twój głos.

przynajmniej ja to tak widzę.

Co do brania karty do głosowania na pamiątkę, to nie możesz (nie powinieneś tego robić). Jeśli ją zabierzesz, to liczba głosów nie będzie się zgadzała z liczbą osób głosujących, co oznacza długą noc dla osób zliczających nasze głosy.

Wez sobie karte glosowania na pamiatke - to juz lepsze rozwiazanie. Wrzucenie do urny pustego glosu moze sprawic, ze ktos pozniej moze ten pusty glos zakreslic wskazujac swojego kandydata. ;>

Nie wiem tylko czy Ci sie uda - musisz pamietac o tym, ze jest tam komisja, ktora obserwuje przebieg wyborow. No i tak jak kolega Ślawus napisal - mozesz swoim zachowaniem spowodowac dodatkowy stres o 3 rano u pani Miroslawy, ktora na ten przyklad liczy glosy. ;>

Wez sobie karte glosowania na pamiatke - to juz lepsze rozwiazanie. Wrzucenie do urny pustego glosu moze sprawic, ze ktos pozniej moze ten pusty glos zakreslic wskazujac swojego kandydata. ;>

dlatego skreślamy wszystkich kandydatów i nikt nie jest w stanie zmienić naszego głosu.

czepiasz się szczegółów(tak wiem szczegóły nie są bez znaczenia) ale taka jest prawda... u mnie w szkole nie ma chyba(tak tego słowa możesz się uczepić) nikogo zadowolonego z powstania takiego tworu jak gimnazjum...(PS: chodzę do LO i jednak myślę że w jakiś zawodówkach i technikach na peryferiach większość ma to w głębokim poważaniu -jak całą politykę zresztą... więc jakiś % zadowolonych by się znalazł)

PS Kto nie narzeka na służbę zdrowia?? ręka do góry...

Mementomori, osobiście uważam, że wprowadzenie czegoś takiego jak gimnazja za niepotrzebne (stary system był równie dobry). Sam byłem pierwszym rocznikiem gimnazjalistów. Jednak ten okres był bardzo ciekawy w moim życiu poznałem ludzi z którymi kontakt mam do dziś, prawdopodobnie dzięki temu powstało to forum (przecież to wtedy z Mietkiem, Łysym, Marianem i moim bratem zaczęliśmy razem jeździć na rowerach, wtedy powstał pomysł xc-zone a następnie tego forum). Po gimnazjum nasze drogi się rozeszły, ale znajomość pozostała. Czy jestem zadowolony z tego że chodziłem do gimnazjum - myślę że tak.

Jeżeli chodzi o służbę zdrowia, to ja nie narzekam, ale to pewnie tylko dlatego że nie mam z nią praktycznie żadnego kontaktu (nie ma to jak być zdrowym). Wkurza mnie natomiast inna rzecz związana ze służbą zdrowia. Jest to obowiązkowa składka zdrowotna, którą płaci każdy pracujący legalnie człowiek w tym kraju. Jeszcze gdyby te pieniądze jakoś dobrze wykorzystać, a tu zonk, sporą ilość tych pieniędzy przeżera system, dlatego już wolałbym płacić sam za swojego lekarza, tak samo jak robie za każdą wizytą u weterynarza z moim psem. Wiem za co płacę, płacę to wymagam, a jak mnie/ mojego psa weterynarz źle potraktuje idę do innego. Poza tym gdy chce się zrobić badania psu, to w większości są one tańsze od tych robionych w szpitalu dla ludzi, a przecież są one wykonywane na takich samych maszynach. Co potrafi zdziałać wolny rynek? zróbmy prywatną służbę zdrowia, dobrowolne ubezpieczenie zdrowotne, a nie dość że będzie taniej, to jeszcze poziom obsługi zwiększy się.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...