Skocz do zawartości

[wybory] Na co będziesz głosować?

Biera

wybory 2007  

153 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy zamierzasz g?osowa??

• tak
      123
    • nie
      11
    • zobaczymy
      18
  2. 2. Na co postawisz swój g?os?

• Platforma Obywatelska (PO)
      91
    • Prawo i Sprawiedliwo?? (PiS)
      15
    • Lewica i Demokraci (SLD + SDPL + PD + UP)
      16
    • Samoobrona
      1
    • Liga Prawicy Rzeczypospolitej (LPR + UPR + PR)
      8
    • Polskie Stronnictwo Ludowe (PSL)
      0
    • Polska Partia Pracy (PPP)
      0
    • inne
      8
    • skre?le wszystkich (oddam niewa?ny g?os)
      13

Rekomendowane odpowiedzi

Co do wyników wyborów, wszystko można sprawdzić :)

Jest taka strona: http://www.pkw.gov.pl/pkw2//index.jsp?plac...1&page=text

Na której można znaleźć: Obwieszczenie Państwowej Komisji Wyborczej z dnia 27 września 2005 r. o wynikach wyborów do Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej przeprowadzonych w dniu 25 września 2005 r.

Tam jest napisane:

Liczba osób uprawnionych do głosowania wynosiła 30 229 031.

W głosowaniu wzięło udział (otrzymało karty do głosowania) 12 263 640 osób.

Frekwencja wyborcza wyniosła 40,57%.

Głosów ważnych oddano 11 804 676, co stanowi 96,40% ogólnej liczby głosów.

Wybierano 460 posłów spośród 10 658 kandydatów zgłoszonych na 594 okręgowych listach kandydatów przez 22 komitety wyborcze.

Na poszczególne listy okręgowe oddano w skali kraju następującą liczbę głosów ważnych:

na listy nr 3 zgłoszone przez

Komitet Wyborczy Liga Polskich Rodzin

oddano 940 762 głosy, to jest 7,97% głosów ważnych,

na listy nr 6 zgłoszone przez

Komitet Wyborczy Prawo i Sprawiedliwość

oddano 3 185 714 głosów, to jest 26,99% głosów ważnych,

na listy nr 7 zgłoszone przez

Komitet Wyborczy Sojusz Lewicy Demokratycznej

oddano 1 335 257 głosów, to jest 11,31% głosów ważnych,

na listy nr 8 zgłoszone przez

Komitet Wyborczy Platforma Obywatelska RP

oddano 2 849 259 głosów, to jest 24,14% głosów ważnych,

na listy nr 10 zgłoszone przez

Komitet Wyborczy Polskiego Stronnictwa Ludowego

oddano 821 656 głosów, to jest 6,96% głosów ważnych,

na listy nr 15 zgłoszone przez

Komitet Wyborczy Samoobrona Rzeczpospolitej Polskiej

oddano 1 347 355 głosów, to jest 11,41% głosów ważnych,

W pliku tym jest wszystko wymienione.

A gdyby porównać liczbę głosów do liczby uprawnionych?

Liga Polskich Rodzin: 940 762 / 30 229 031 = 0,0311

Prawo i Sprawiedliwość 3 185 714 / 30 229 031 = 0,1053

Sojusz Lewicy Demokratycznej 1 335 257 / 30 229 031 = 0,0441

Platforma Obywatelska RP 2 849 259 / 30 229 031 = 0,0942

Polskiego Stronnictwa Ludowego 821 656 / 30 229 031 = 0,0271

Samoobrona Rzeczpospolitej Polskiej 1 347 355 / 30 229 031 = 0,0445

Widać, że poparcie partii topnieje w oczach...

A co do Margaret Thatcher, czuje do Niej sympatię... to fakt. Jednak nie ze wszystkim muszę się zgadzać :P

Cóż, pozostaje mi zagłosować tylko na PO...

Najsmutniejsze jest to, że muszę głosować nie na partię którą popieram, a przeciwko partii która nie powinna mieć żadnego głosu w tym państwie.

To co działo się w Polsce przez ostatnie 2 lata nawet ciężko nazwać paranoją... Chrystus królem a policjanci służą jako expresowi dostawcy hamburgerów :/ I to wszystko w imię twardej polityki.

Poza tym specyfika mojej pracy polega na tym, że przeważnie 2 tygodnie w miesiącu przebywam poza krajem - i naprawdę mam już dość tłumaczenia wszystkim naokoło jak to się stało, że tym krajem rządzi 160 centymetrów kompleksów.

A fakt jest taki że stan polskiej polityki jest tragiczny - skorumpowana lewica wraz z Samoobroną, fanatyczne PIS z LPR no i nijaka Platforma :/ A nikogo nowego na scenie...

nikt nie wzial mojej wczesniejszej wypowiedzi na powaznie i dobrze! :)

jestem zmeczony obecna sytuacja na scenie politycznej. niedobrze mi sie robi patrzac na te wszystkie zachlanne, cwaniackie ryje, myslace tylko o wcisnieciu kolejnego miliona na swoje konto. w naszym kraju nie istnieje zadna kultura polityczna, zarowno z lewej jak i z prawej strony. jest jeszcze troche czasu na podjecie decyzji na kogo oddac swoj glos lecz na chwile obecne mam ochote wrzucic do urny pusta karte do glosowania.

moze zaczne chodzic na wybory jak nasi "politykierzy" beda mieli cywilna odwage na poziomie davida blunkett'a!

A fakt jest taki że stan polskiej polityki jest tragiczny - skorumpowana lewica wraz z Samoobroną, fanatyczne PIS z LPR no i nijaka Platforma :/ A nikogo nowego na scenie...

Takie stwierdzenie mi się podoba , w przeciwieństwie do wszechobecnego narzekania że PiS zły ... z czego wynika że opozycja dobra ...

Możesz rozwinąć i uzasadnić tą popularną w internecie myśl?

Ogólnie idzie o to, że wg mediów PiS doprowadził do sytuacji, gdzie większość społeczeństwa jest zniechęcona do polityki i trudno im się w tym wszystkim się połapać. Duża część lidzu, przez to co robił PiS przestała się w ogóle w tym orientować/interesowac bo miała dość tego cyrku. Teraz PiS najeżdża na PO, PO na PiS i ogólnie jest niezła jadka[ta kampania to w ogóle jakaś szopka].

Ta zniechęcająca polityka to właśnie cfana strategia PiS, bo ich fani i tak na nich zagłosują[a jak...], a resztę starają się wprowadzić w stan, gdzie nie będą sami wiedzieli na kogo głosować i albo oleją wybory albo oddadzą nieważne głosy.

PS. Ja nie twierdzę, ze opozycja jest dobra, twierdzę że takiej parodii jak teraz jest to jeszcze nigdy nie było i moim zdaniem jest szansa, że jak ktoś inny dojdzie do władzy to będzie lepiej[aczkolwiek w tym państwie pewnie nigdy nie było i nie będzie dobrze :)...chociaż ja tam mam jakąś mgiełkę nadzieli na lepsze jutro :)

PS2. Chciałem zauważyć, że w poprzednich wyborach też była sytuacja podobna- na forum mamy w większości ludzi młodych, a oni popierali PO. Starsi głosowali głównie na PiS, dlatego ta ankieta jest raczej niemiarodajna.

Ta zniechęcająca polityka to właśnie cfana strategia PiS, bo ich fani i tak na nich zagłosują[a jak...], a resztę starają się wprowadzić w stan, gdzie nie będą sami wiedzieli na kogo głosować i albo oleją wybory albo oddadzą nieważne głosy.

PS. Ja nie twierdzę, ze opozycja jest dobra, twierdzę że takiej parodii jak teraz jest to jeszcze nigdy nie było i moim zdaniem jest szansa, że jak ktoś inny dojdzie do władzy to będzie lepiej[aczkolwiek w tym państwie pewnie nigdy nie było i nie będzie dobrze :) ...chociaż ja tam mam jakąś mgiełkę nadzieli na lepsze jutro :)

PS2. Chciałem zauważyć, że w poprzednich wyborach też była sytuacja podobna- na forum mamy w większości ludzi młodych, a oni popierali PO. Starsi głosowali głównie na PiS, dlatego ta ankieta jest raczej niemiarodajna.

dlatego właśnie jest wazne by pójść na wybory i wyrazić swoje zdanie nie na ulicy , nie na forum a właśnie w momencie głosowania bo to jest jedyna chwila w której można zdecydować czy nadal Polska bedzie karłem

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4532533.html

Z mojej strony chcialbym tylko, zeby w Polakach obudzila sie swiadomosc obywatelska. Przeciez jestesmy patriotami, kochamy wlasna Ojczyzne. Milosc do niej mozemy wyrazic wlasnie idac na wybory. Zostajac w domu przyrownujemy sie do tych ryb co glosu nie maja. Ci co skonczyli 18 lat i maja pelnie praw obywatelskich - IDZCIE NA WYBORY! ;>

Krajobraz po PiS:

- siejący nienawiść pseudoksiądz-antysemita staje się jedną z ważniejszych sił politycznych w kraju;

- tuż przed wyborami Kaczyński wyprasza z Polski niezależnych obserwatorów;

- ekipa rządząca (na czele z Kaczorami) nieustannie udowadnia że ma gdzieś konstytucję i demokrację;

- w efekcie Polska staje się za granicą pośmiewiskiem;

Krótko - Kaczory robią z Polski (jakby nie patrzeć - państwa europejskiego) drugą Białoruś. Nie wiem na co będę głosował, ale każdy głos przeciw PiS będzie głosem za normalniejszą Polską :)

Na wybory zapewne pójdę pomimo mojego przesytu tym całym cyrkiem ale co z tą kartkę zrobię jeszcze nie wiem . Nie zgadzam się jednak z tym że nie idąc na wybory oddaję głos na PiS - to zrobiłem w przy okazji ostatnich wyborów i na skutek swoich działań mają jednego wyborcę mniej. Z rozmów z moimi znajomymi , którzy postąpili jak ja widzę , że im też szerzej otworzyły sie oczy i tu też PiS traci w stosunku do ostatnich "zawodów". Najgorsze jest to ,że tak naprawdę nie mamy specjalnie innego wyboru jak głosować na PO , które też wiele lepsze od PiS-u nie jest, każda inna partia i tak będzie musiała zawiązać koalicję z prawdopodobnie 2 innymi i znów "szczytne cele" się rozmyją . Część ciekawych pomysłów ma UPR takie jak wprowadzenie konkurencji dla ZUS - nasze składki nie szły by na okazałe budynki tejże "firmy" lecz na nasze konta na wzór np. amerykański tylko jakoś nie widzę klimatu do wprowadzenia aż takich zmian w Polsce a po wyborach UPR będzie i tak za słaby by cokolwiek przeforsować.

Ps. proponuje co niektórym poczytać programy wyborcze a nie oglądać spoty w TV bo to nie konkurs popularności

dlatego właśnie jest wazne by pójść na wybory i wyrazić swoje zdanie nie na ulicy , nie na forum a właśnie w momencie głosowania bo to jest jedyna chwila w której można zdecydować czy nadal Polska bedzie karłem

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4532533.html

Właśnie miałam tak apropo wspomnieć. Czytałam to samo tylko, że poprzez onet.

http://wiadomosci.onet.pl/wybory2007/1614907,news.html

http://wiadomosci.onet.pl/wybory2007/1615066,news.html

To co się czyta w komentarzach pod artykułem, to ręce opadają. Cytuję niektórych:

"Polacy -nie wierzcie temu staruchowi,który ze starczym uporem wmawiać chce Polakom,że mu chodzi o Wasze dobro - to stetryczały dziadyga ,szkalujacy Polskę w zagranicznych mediach ,za wcale nie takie małe honoraria - Polskę zawsze widział przez pryzmat głównie niemieckich interesów, tudzież interesów i interesików jego kolegów, tych od wujka Bronka (Geremka)z dawnej Unii Wolności - a teraz się w ornat ubrał i ogonem na polską mszę chce dzwonić - to malowany patriota ...i tyle !!!

~hr.Radwan, 29.09.2007 17:54"

albo:

"profesorze stul juz tą swoją ropuchowatą gębę chcesz sobie pokrzyczec to na pastwisko pastuchu i krzycz do krów lub jak tam chcesz. tylko uważaj bo taka stara ropucha z binoklami jak denka os słoika to może żle skończyc - takie emocje u takiego dużego ropucha niedowidzącego mogą skończyc sie tragicznie

Cezariuszek, 30.09.2007 10:30"

i

"Czym Starszy tym więcej Nienawiści z niego zionie.

Taka wypowiedź to Wstyd i Hańba.

A Cymański ma klasę.

~21, 30.09.2007 13:12"

RĘCE OPADAJĄ!

Szkoda, że zmarł JPII... On by tutaj mógł teraz wiele zdzialać...

(...)

To co się czyta w komentarzach pod artykułem, to ręce opadają.

(...)

Jak mawiali starożytni Grecy: "Jesteś głupi jak komentarz z onetu"

Co do prof. Bartoszewskiego... Dla ekipy rządzącej to kolejny wykształciuch, autorytet którego trzeba zdeptać. Premier już oczywiście odpowiedział na jego wypowiedź podczas konwencji PO w Krakowie:

Ale są i tacy, którzy uważają, że te wybory przyniosą marsz do tyłu. Tamten system był zły, ale byli tacy, którzy nie orali, ale zbierali. I oni tego systemu bronią. Odrzuciliśmy styl polityczny kłaniania się w pas, którą stosował pewien polityk, który nas dziś na konwencji w Krakowie bardzo mocno zaatakował. Tak, my rzeczywiście w pas się nie kłaniamy.

(cytowane za portalem gazeta.pl)

Tak, na pewno... jeszcze jeden klecha byłby nam najbardziej potrzebny w polityce. Widać niektórym jeden dziad w czarnej sukience z Torunia to za mało :P

a teraz wypadało by przeprosić z twojej strony za porównianie Jana PawłaII do Rydzyka oraz za użycie słowa klecha...

bo takie uwagi są co najmniej nie na miejscu...

Tak, na pewno... jeszcze jeden klecha byłby nam najbardziej potrzebny w polityce. Widać niektórym jeden dziad w czarnej sukience z Torunia to za mało :(

LOL! Naprawdę tak uważasz?

Ja cenię JPII właśnie za wielki patriotyzm. Kochał Polskę i zawsze chciał dla Niej jak najlepiej! Co w dzisiejszej polityce nie jest takie oczywiste. Zawsze też miał dobre rady. Kilka razy dał kuksańca politykom (np. LPR i Rydzykowi, kiedy konkretnie wypowiedział się za UE).

Nie wyobrażam sobie sytuacji, że gdyby dzisiaj żył i doradził coś polakom, zostałby tak brutalnie zaatakowany jak np. prof. Bartoszewski. Jest autorytetem nie do podważenia (w PL) i dlatego by się dzisiaj przydał.

Ja gdybym mógł głosować to głosowałbym na LiD albo PO, przedtem jednak bym się poważnie zastanowił i przeczytał dokładnie programy wyborcze, ale na razie nie mam tego problemu :( Mam nadzieję że PiS nie dojdzie znowu do władzy, moi rodzice jak i ja się zawiedliśmy pisiorami (jak i większość byłych już wyborców) .

LOL! Naprawdę tak uważasz?

Tak. Bo uważam, że do póki klechy będą pchać się do polityki, to w tym kraju nie będzie lepiej. I nie obchodzi mnie czy to będzie wikary z zapadłej wiejskiej parafii czy wielki szaman z Watykanu.

Ja cenię JPII właśnie za wielki patriotyzm.

LOL! Jeśli za patriotyzm uważasz otwarte wspieranie "magistra" Kwaśniewskiego, to widocznie mamy inne wizje "wielkiego patriotyzmu".

Kwaśniewski, który był przez 23 lata członkiem PZPR, jako jedyny świecki woził się z wielkim szamanem jego Papamobile. Chyba nie powiesz mi, że to nie był wyraz wsparcia i uznania dla tego partyjnego kacyka ze strony Wojtyły? Do tego dochodzą jeszcze liczne audiencje, całowanie w sygnet, rękę i dupę. Takiego wsparcia ze strony Watykanu nie miał żaden polityk od czasów Hitlera.

a teraz wypadało by przeprosić z twojej strony za porównianie Jana PawłaII do Rydzyka oraz za użycie słowa klecha...

bo takie uwagi są co najmniej nie na miejscu...

Akurat nie ty mi będziesz mówił co jest na miejscu a co nie i za co mam przepraszać...

Przyjacielu, to czy jesteś wierzący czy nie to nie moja sprawa. Masz prawo do swojego zdania i trzeba to szanować.

Ale przy przedstawianiu Twojego punktu widzenia naprawdę mógłbyś powstrzymać się od tych przesyconych pogardą epitetów jakimi określasz JPII, bo wiele osób może to odebrać jak obrazę uczuć religijnych. Chyba że Twoim celem jest obrażanie innych użytkowników forum (w co wątpię :P ).

JPII należy się szacunek jeśli nawet nie z powodów religijnych, to z powodu tego, jakim był człowiekiem.

BTW Najlepszą formą rządów jest dyktatura - przy założeniu że dyktatorem jest człowiek prawy i uczciwy. Ech, pomarzyć... :P

Wojtas zainteresuj się biografią JPII

bo jesli porównujesz Jana Pawła II do rydzyka z Torunia to jestes ignorantem spod budki z piwem i to nawet nie

poszukaj sobie w historii Europy dlaczego tak bardzo bali sie go Komuniści

zrób to dla siebie bo takimi wypowiedziami robisz z siebie błazna

obrażam Cie celowo by doszło do małej główki że SĄ Wartości takie jak Patriotyzm Miłość Uczciwość bo tych wartości Jan Paweł II zawsze był strażnikiem

tez domagam sie przeprosin

Tak. Bo uważam, że do póki klechy będą pchać się do polityki, to w tym kraju nie będzie lepiej. I nie obchodzi mnie czy to będzie wikary z zapadłej wiejskiej parafii czy wielki szaman z Watykanu.

Karol Wojtyła po prostu czuł że sprawdzi się lepiej jako ksiądz, ale to nie zmienia faktu że był Polakiem. Mógłby być sprzątaczem, zarządcą wielkiej firmy bądź zwykłym pracownikiem budowlanym, nieważne. Ważne, że kochał Polskę i Polaków i zawsze miał dobre rady.

A stanie się papieżem, pozwoliło mu dotrzeć ze swoimi radami do miliona Polaków.

LOL! Jeśli za patriotyzm uważasz otwarte wspieranie "magistra" Kwaśniewskiego, to widocznie mamy inne wizje "wielkiego patriotyzmu".

Kwaśniewski, który był przez 23 lata członkiem PZPR, jako jedyny świecki woził się z wielkim szamanem jego Papamobile. Chyba nie powiesz mi, że to nie był wyraz wsparcia i uznania dla tego partyjnego kacyka ze strony Wojtyły? Do tego dochodzą jeszcze liczne audiencje, całowanie w sygnet, rękę i dupę. Takiego wsparcia ze strony Watykanu nie miał żaden polityk od czasów Hitlera.

Z Jaruzelskim też się widywał, ale czy to oznacza, że go w ten sposób wspierał? Czy to było odbierane jako wspieranie go?

A skąd wiesz co się działo w środku papamobile? Może Jan Paweł II miał wtedy jedyną okazję aby dać mu do zrozumienia parę rzeczy? Starał się go naprostować? Dlatego więc akurat jego zapraszał, bo innych nie trzeba było.

Akurat nie ty mi będziesz mówił co jest na miejscu a co nie i za co mam przepraszać...

Ehm... To chyba nie do mnie :P

Zobaczymy jak bedzie przebiegała dzisiejsza debata :D Z ciekawosci oglądne ale sądząc po jakosci zycia politycznego w Polsce to znowu nie bedzie sensownych argumentow a jedynie obrzucanie sie blotem .

Miejmy nadzieje , ze bedzie inaczej. Wg politologów debata bedzie miala duze znaczenie i toczyc sie bedzie o niezdecydowany elektorat . A ten wciąz jest spory

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...