Skocz do zawartości

[wybory] Na co będziesz głosować?

Biera

wybory 2007  

153 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy zamierzasz g?osowa??

• tak
      123
    • nie
      11
    • zobaczymy
      18
  2. 2. Na co postawisz swój g?os?

• Platforma Obywatelska (PO)
      91
    • Prawo i Sprawiedliwo?? (PiS)
      15
    • Lewica i Demokraci (SLD + SDPL + PD + UP)
      16
    • Samoobrona
      1
    • Liga Prawicy Rzeczypospolitej (LPR + UPR + PR)
      8
    • Polskie Stronnictwo Ludowe (PSL)
      0
    • Polska Partia Pracy (PPP)
      0
    • inne
      8
    • skre?le wszystkich (oddam niewa?ny g?os)
      13

Rekomendowane odpowiedzi

Odpowiadam:

1. Nie wszystko - SZPITALE to nie biznes tylko organizacja pożytku społecznego, non profit. Byl jeden taki ktory w katowickiej kasie chorych umiescilreklame na kartach pacjentow i stracil stanowisko - jest to obecny prezes NFZ Pan Marek Balicki.

Kopalnia państwowa sprzedaje wegiel panstwowemu koncernowi energetycznemu ktory zasila domy i firmy państwowe. Komu przylozysz podwyzka zeby wydobywanie wegla bylo "biznesem"?

2. Przyznam ze o tych zlożach nie slyszalem.

3. Atomówka jest oki, mysle ze w obecnym postepie technologiczny rowniez odpady atomowe bedzie mozna znacznie szybciej zutylizowac. Niestety swiadomosc niektorych ze beda swiecic jest na tyle wysoka ze ciezko bedzie z rozwojem i upowszechnieniem energii atomowej.

4. Uwazam ze porownywanie mikroprzedsiebiorstw czy ogolnie przedsiebiorst Państwowych jest wielka pomylka. "No to jak górnik traci pracę "to robi nową" - tak już nie powiesz?" - nawet bym nie śmiał tak pomyslec. Tylko wlasnie co wtedy jak górnik straci prace bo zlikwidujesz mu kopalnie?

5. Z czego obsluga i cala otoczka kopalni zawiera 10razy tyle pracownikow co "dołowi".

6. Studia MBA lub DBA - dobro luksusowe.

7. Moja Małóznka dostawała stypendium socjalne i naukowe na państwowej uczelni. Miesiecznie bylo tego cale 500zł. I teraz utrzymaj sie na studiach poza miejscem zamieszkania za te pieniadze. Jak kiedys napisalem artykul w gazecie na temat sposobu naliczania stypendiow socjalnych na mojej uczelni to uslyszalem od wysoko postwaionej osoby na uczelni ze "sram we wlasne gniazdo".

8. Co do polis to nie ma tak rozowo. Byc moze naszymd ziecia bedziemy mogli regularnie odkladac na studia czy mieszkanie i byc moze cos beda z tego mialy. Jezeli zas trafimy po raz drugi rok '89 i inflacje rzedu 1000% to moze sie z dnia na dzien okazac ze znowu obudzimy sie biedniejsi o pare setek.

Zrobil sie maly OT ale coz wybory rzecz mocno kontrowersyjna.

I faktycznie prosze adminow o zamkniecie tematow wyborczych zgodnie z cisza wyborcza :rolleyes:. Za zlamanie ciszy wyborczej i pokazanie sondazy grozi od 500tyś zl :mellow: kary.

1. Nie wszystko - SZPITALE to nie biznes tylko organizacja pożytku społecznego, non profit. Byl jeden taki ktory w katowickiej kasie chorych umiescilreklame na kartach pacjentow i stracil stanowisko

- wielka szkoda że straciła prace, bo chciał zmniejszyć koszta widać. Szpital też jest biznesem, bo NIC nie ma za DARMO. NIC.

Lekarz chce dobrze zarabiac, chcą ponoć 7500 zł. Maszyny tez kosztują.

A ludziom nie mozna obiecywać gruszek na wierzbie!

Dam ci przykład. niech cał nasze społeczeństwo będzie MEGA biedne. Całe 100%. Stać tylko na opłacenie mieszkania i jedzenia. Już nawet z ubraniem niech będzie kłopot. I co wtedy? Myślisz że jakiś zapis, że państwo zapewnia bezpełatne "zdrowie" coś zmieni, skoro nie będzie miał kto tego pokryć? To są bzdury, że państwo musi coś zapewnić. Można tylko tyle zapewnić, ile ma się kasy, a nie tyle, ile się gdzieś wpisze.

Prwyatny szpital - znaczy tańszy! Więc ja niew idze niczego złego, by państwo płaciło szpitalom prywatnym, za leczenie ludzi.

Kopalnia państwowa sprzedaje wegiel panstwowemu koncernowi energetycznemu ktory zasila domy i firmy państwowe. Komu przylozysz podwyzka zeby wydobywanie wegla bylo "biznesem"?

- masz odpowiedź. Jest drogo i nieekono0micznie, bo państwo z państwem się bawi.

Powinna sprzedawać prywatna firma, ludziom i firmom. Wtedy by sprzedawała po takiej cenie, by nie było dopłat. Proste.

A sama dbała by o koszta i technologie, bo węgiel konkurencji tez jest na rynku.

4. Uwazam ze porownywanie mikroprzedsiebiorstw czy ogolnie przedsiebiorst Państwowych jest wielka pomylka.

- czemu, ludzie się od siebie różnią tam?

tak już nie powiesz?" - nawet bym nie śmiał tak pomyslec.

- czemu sie nad jednymi litujesz, a nad innymi, nawet nie śmiesz pomyśleć?

Tylko wlasnie co wtedy jak górnik straci prace bo zlikwidujesz mu kopalnie?

- a co nad tymi, którym pada firma, bo nie dostają dotacji. Co z ich pracownikami? Już nawet nie mówie szefem, ale pracownikami? Są gorsi?

Nie maja ani wczesniejszych emerytur, muszą robić do 65, a nie do 50 (?) roku. I nikt im nie daje 50 tys. by sobie jakiś biznes zrobili.

5. Z czego obsluga i cala otoczka kopalni zawiera 10razy tyle pracownikow co "dołowi".

- bo państwo na to pozwala, proste.

Tam gdzie jest panstwo, tam jest korupcja i kradzież.

Czemu Ziobro nie walczy z mafią meblową a walczy z mafią węglową?

Bo mafi meblowej nie ma :blink: jest wolny rynek.

Czemu Ziobro nie ściga łapówek wśród dentystów czy weterynarzy? Bo tam nie ma łapówek - tylko wolny rynek.

6. Studia MBA lub DBA - dobro luksusowe.

- już Tobie pisałem. będą kierunki za 150 zł/msc. ale będa też takie za 500 zł/msc.

Jeżeli oczekujesz, że państwo ma komuś opłacac studia warte na wolnym rynku np: 4000 zł/1 semestr - to ja sie pytam z czego i jakim prawem?!

Wszystkim wszystko? Wolne żarty!

7. Moja Małóznka dostawała stypendium socjalne i naukowe na państwowej uczelni. Miesiecznie bylo tego cale 500zł. I teraz utrzymaj sie na studiach poza miejscem zamieszkania za te pieniadze.

- znaczy nie rozumiem za bardzo? To ile miała dostawać? 2000 zł/msc?

Może właśnie dlatego nie mogła dostać z 1000 zł, bo państwo daje kase kazdemu, a mogło by sie skupić na tych 10% najbardziej potrzebujących. Czyli najbardziej uzdolnionym czy biednym.

Studia nie są za darmo, wszyscy się na to skłądamy. Nawet babcie czy osoby które nie posyłaja na studia nikogo. Każdy płaci VAT itp!

Jezeli zas trafimy po raz drugi rok '89 i inflacje rzedu 1000% to moze sie z dnia na dzien okazac ze znowu obudzimy sie biedniejsi o pare setek.

- takie sprawy zdarzają się raz na 50 lat :mellow: a i to można obejśc - można zainestować w coś trwałego. Od złota, nieruchomośc czy lokate w inna walutę. Jeżeli ktos się boi oszczędzania przez 15 lat, to ma jeszcze druga stonę - czyli kredyt na 15 lat :voodoo:

---

ps. tutaj jest kilka kalkulatorów wyborczych i inne linki wyborcze:

http://start24.pl/www/nowe/

jak by ktoś nie był zdecydowany %-)

Co wy za tym

http://www.bojkot-wyborow.org/artykuly.php

:rolleyes:

hehe, jeździmy na różnym sprzęcie, u mnie np shimano współpracuje w koalicji ze sramem :)

no, prezdentem być nie możesz, ale do sejmu by Cię wpuścili, może byś jako doświadczony koalicyjny integrator przymusił tych przytrepów by się dogadali w końcu jak ludzie, ja Cię poprę :D

Ten link escobara z Mapet Sejmem - rewelacja :P:D:D .

no, prezdentem być nie możesz, ale do sejmu by Cię wpuścili, może byś jako doświadczony koalicyjny integrator przymusił tych przytrepów by się dogadali w końcu jak ludzie, ja Cię poprę :D

Tak ja pójdę na Premiera, a mój brat (jakby nie patrzeć, bliźniak) będzie Prezydentem :)

a tak na poważnie, to ja mam tyle do powiedzenia tam na górze, że wszystko sprowadza się do głosu w niedziele.

1. Likwidacja panstwowych szpitali wiaze sie z kosmicznymi podwyzkami emerytur lub wzrostem umieralnosci.

2. Albo koncern państwowy sprzedaje wegiel koncernowi panstwowemu albo niszczymy wolny rynek i wprowadzamy regualcje cenowe na wegiel ktory sprzedaje firma prywatna. Jako wlasciciel firmy sprzedajacej wegiel majac swiadomosc ze panstwu jest on konieczny doil bym do ostatniej groszówki.

3. Ludzie pracuja tacy sami tylko w mikro przedsiebiorstwach jest ich kilkaset % mniej i firma rzadzi sie innymi mechanizmami.

4. Nadal nie wiem jaki masz pomysl na aktywizacje kilkuset tysiecy ludzi zwolnionych z kopalni.

5. Otoczenie pracy, wplywa na zdrowie, pozycja strategiczna przemyslu i cala masa innych uwarunkowan powodujacych wczesniejsze odejscie na emeryture.

6. Specjalizacja dzialania! Dlatego panstwo zajmuje sie bezposrednim wydobyciem a reszte przemyslu pozostawia prywatnym wykonawca. I tu dopiero sa przekrety!

Oki troche zakrecilismy sie w temacie ale mysle ze kluczowa bedzie niedziela.

Napatos ten ostatni film rządzi! Normalnie ciary przechodza!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...