Skocz do zawartości

[stery półzintegrowane na maszynach]

tobo

Rekomendowane odpowiedzi

kupiłem stery gianta - półzintegrowane. logo gianta ale produkt tange. konus nabijany na widelec to jednynie metalowy pierscien - nie zapobiega on dostawaniu sie brudu do wewnatrz.

udalo mi sie jednak zdobyc taki konus z dodatkową uszczelką gumową stykową - od sterów cane creek - z tym ze były to stery "zewnetrzne".

stery uzywane byly 5 lat - i uszczelka na dole ulegla zwyczajnie skruszeniu, oderwala sie też od metalu. przydaloby się więc ten element wymienic. wiem ze nie dostanę konusa luzem z taką oszczelką więc potrzebuję komplet sterowy jako zamiennik.

na zdjęciach w ofercie producentow i dystrybutorow trudno się dopatrzec jak uszczelniony jest spod sterow - nie ma na ten temat informacji bądz tez zdjęcia pokazują caly zestaw - złozony.

tak więc pozostaje mi liczyc na pomoc na forum.

kto posiada połzintegrowane stery, które na dole maja konus nabity na widelec z dodatkową stykową uszczelką gumową?

interesuje mnie firma i model do tego cena. nie wydam wiecej niz 200 zł ale obejrze wszystkie propozycje. :)

Miałem ten sam problemas nie dawno i też się pomocą na forum posiłkowałem, ale niewiele z tego wynikło, coś ludzie się słabo w tym temacie orientują, pewnie tylko na suchym jeżdżą. Kupiłem więc opierając się na stronie Cane Creeka ZS2'ki w wersji Tall. Widać było tam dodatkowe uszczelnienia pomiędzy miskami a bieżnią u dołu i przykrywką na górze:

http://www.canecreek.com/fileadmin/canecre...head/ZS_eng.pdf

Zamówiłem je ale okazało się, że niezły bajzel mają w CultBikes i przesłali mi ZSC1 (tańsze o połowę stalowe) zamiast ZS2. W domu się kapnąłem, ale nie robili problemów i dosłali do sklepu gdzie zamawiałem właściwe (niestety z za wysoką dolną miską - okazało się, że są 2 wersje co nie jest widoczne na stronie producenta). Okazało się też, że te moje były jeszcze w innym pudełku jakie sklep zamówił i poskładałem z tego w końcu ZS2 :D .

Do rzeczy teraz.

Ta uszczelka okazała się jedynie uszczelką przeciw jakimś drobinką piasku bo wykonana jest z plastiku i wchodzi takim rantem w nacięcie w misce i bieżnie u dołu i miske a przykrywke u góry (przykrywka ma dodatkowe uszczelnienie gdy nasuwasz ją na rurę sterową). Nie do końca mnie to zadowalało bo przed wodą na pewno to nie chroni na dodatek nie siada to szczelnie bo nie może by nie zaklinować obracania i są szpary milimetrowe (chodź wnętrze jest zakryte). Pokombinowałem, pochodziłem po sklepach i znalazłe/kupiłem dodatkowy dopasowany oring, który spasował w jakieś minimalne podfrezowania inne jakie tam były i teraz stery są także dodatkowo kontaktowo uszczelnione od dołu i od góry - czyli hand made i mam com chciał :P . (trudno to złożyć bo oring trzeba porozciągać i go nie przyszczypnąć przy składaniu tego do kupy)

Nie ma wydaje mi się sterów na maszynach z dodatkowym uszczelnieniem gumowym i to zwykłych jak i półzintegrowanych. Producenci chyba zakładają, że uszczelnienia łożysk maszynowych wystarczają a to duuuuuży błąd :) .

W Arniku możesz jeszcze nabyć w miarę tanio (105zł) aluminiowe stery półzintegrowane jakie miałem w AMR'rze - Tioga NS. Fajne, bieżnia ma taką płaską gumkę dodatkowo na dole, ale to nie wystarczyło i dolne łożysko mi po 1500km zardzewiało. Niestety tak wielbione przez wielu łożyska maszynowe i ich zaleta - dostępność, w wypadku sterów nie ma zastosowania bo nie są to typowe maszynowe łożyska przez to ścięcie jednej krawędzi. Ja bym tam wolał porządnie uszczelnione aluminiowe stery półzintegrowane na zwykłych wianuszkach z rolkami od dołu i kulkami od góry porządnie uszczelnione oringami wchodzącymi w jakieś podfrezowania jak np. FSA Orbit jakie mam w drugim rowerku, tyle że to klasyczne łożycha a półzintegrowanych takich nie robią :( .

Accent - nie podam Ci dokładnie modelu, ale robi on stery na licencji CaneCreek'a. W moich półzintegrowanych taka uszczelka występuje. Możesz się przejść do sklepu i obejrzeć dowolny model Accenta. Powinien posiadać taką uszczelkę jaką opisujesz. Generalnie stery Accent'a są niezłe. Spokojnie mi trzymają już trzy lata Z serwisem raz do roku i jedną regeneracją łożysk (zwykła wymiana smaru i czyszczenie pod uszczelkami maszynówki - łożyska nie zużyły się niemal wcale)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...