Otter Napisano 27 Września 2007 Napisano 27 Września 2007 Jak w temacie, odkręcałem tarcze hamulcowe i nagle w jednej śrubie przeskoczył śrubokręt, rowki w gnieździe sie starły i nie mogę tego odkręcić ;/ Jakieś pomysły? Próbowałem kombinerkami, smarowałem WD40 i nic.
jurasek Napisano 28 Września 2007 Napisano 28 Września 2007 za kilka chwil otrzymasz na pewno wiele cennych rad, lecz bez konkretnych narzędzi jesteś i tak bezbronny podjedź do serwisu albo zakładu ślusarskiego mają tam wyposażenie pozwalające w krótkim czasie rozprawić sie z problemem może być tez pomocny sąsiad mechanik powodzenia
zezor88 Napisano 28 Września 2007 Napisano 28 Września 2007 jezeli sruba jest z odstajacym łepkiem to wez piłke do metalu i w jednym miejscu postaraj sie naciac łepek tak by stworzyc miejsce dla płaskiego srubokrenta a jak nie to wiertło wkrętarka i precyzyjna robótka. potem w najgorszym przypadku przegwintowanie piasty na troche wiekszy rozmiar . pozdrawiam i powodzenia
tobo Napisano 28 Września 2007 Napisano 28 Września 2007 kombinerki na nic bo sruba jest zakrecana na klej do srub ktory dodatkowo stawia opor przy proble demontazu nawet gdy łeb sruby jest dobry. tak jak wyzej - najprosciej domowym sposobem zrobic naciecie do srubokreta plaskiego - wystarczy milimetr głebokosci.
Przeor Napisano 28 Września 2007 Napisano 28 Września 2007 Pomocne w wykręcaniu takich śrub są takie szczypce. Niestety są dosyć drogie ale naprawdę skuteczne. Nie raz już udało mi się odkręcić przeróżne rzeczy za pomocą takich szczypeczków. Jeżeli ktoś myśli na poważnie o swoim warsztacie to to narzędzie jest godne polecenia. Zakładam, że nie posiadasz specjalistycznych narzędzi, więc faktycznie najlepiej udać się do dobrego mechanika.
Mentos Napisano 28 Września 2007 Napisano 28 Września 2007 Są specjalne cofacze do gwintów. Jest to rodzaj śruby stożkowej, która wkręca się w przeciwną stronę czyli w lewo, klinuje się i wykręca właściwą śrubę. Trzeba tylko ostrym i odp. wiertłem nawiercić otwór w śrubie. Uwaga trzeba umieć bo jak wiertło nie pójdzie osiowo to po ptokach. Jak ktoś ma lewe rence to lepiej do ślusarza.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.