Skocz do zawartości

[serwis] ku przestrodze

pdobrzan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Myślę że warto napisać co spotkało mnie przy zakładaniu korb LX HTII, ku przestrodze dla tych, którzy będą chcieli zakładać takowe.

Pod koniec kwietnia tego roku kupiłem korby, chcąc mieć je w rowerze na weekend majowy pognałem do znanego w Wałbrzychu i okolicach sklepu Piotrowski Bikes. Ciesząc się z nowego zakupu, zrobiłem na tych korbach ~4,5k km, po czym w ostatni weekend, po powrocie z dwudniowej wycieczki w Karkonosze zauważyłem że prawa miska się odkręciła :/ Zdziwiony i jako że nie mam klucza do HTII pojechałem dokręcić ją do Świdnicy na ul. Wróblewskiego, tam okazało się że miski w serwisie Piotrowski Bikes zostały źle założone - lewa miska na prawą stronę mufy...

Będąc zaszokowanym zarówno jakością usługi w serwisie Piotrowski Bikes, za co zresztą słono tam zapłaciłem (50zł wraz z przełożeniem kasety i założeniem nowego łańcucha), jak i swoim brakiem spostrzegawczości, cieszyłem się że gwinty w ramie i miskach jakoś się ostały po tej farsie. Sprzedawca na Wróblewskiego założył miski każda na właściwą stronę.

Po około 200km korby zaczęły trzeszczeć. Trochę załamany zacząłem szukać przyczyny i okazało się iż miski nie dolegają całym obwodem do mufy, były po prostu krzywo wkręcone. Porażka. Czytałem że powinny idealnie dolegać do niej, co zresztą i bez lektury forum można było wywnioskować.

Jako że na następny dzień wybierałem się do Wrocka załatwić coś na uczelni, wziąłem rower do serwisu Harfy-Harryson. Kolesie w serwisie stwierdzili że poprzedni serwisanci moich korb nie mieli pojęcia o zakładaniu HTII i w ogóle jakim cudem można pozamieniać miski :P Jak wół jest na nich L i R. Przegwintowali ramę, sfrezowali boki mufy, teraz wszystko jest cacy, kosztowało mnie to 25zł, w Piotrowski Bikes pewnie bym dał jakąś stówę za gwintowanie i frezowanie i musiałbym pilnować żeby przypadkiem misek albo ramion korb nie pozamieniał czy coś.

Nie żebym robił jakąś reklamę czy antyreklamę, ale jak ktoś nie wie jak się zabrać do jakiejś roboty to nie powinien się zabierać.

Napisano

a propos,

oprocz wspomnianego polecicie jeszcze jakis dobry serwis we wro, no i zeby w miare tani byl :)

P.S. wiem, wiem, takie rzeczy to tylko w Erze hehe

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...