Cybula Napisano 26 Września 2007 Napisano 26 Września 2007 Hej! Planuje usprawnic conieco moj rower nowymi kolkami. Chcialbym zeby obrecze byly pod v-ki, ale piasty pod tarcze, bo w przyszlosci moze.... . Jak napisalem w temacie mam do wydania okolo 400zl, waze 70kg. Czesto lubie poszalec w terenie, jezdze glownie po lesie. Jak na razie nie mam zadnych pomyslow. Czekam na wasze propozycje z najlepszym stosunkiem ceny/wagi/jakosci . Z niecierpliwoscia czekam na odpowiedzi.
bendzio Napisano 27 Września 2007 Napisano 27 Września 2007 ja proponuje i polecam obręcze DM 24 Deore na przód LX na tył + szprychy DT-tki (takie za 1 zeta starczą)
Carbon Napisano 27 Września 2007 Napisano 27 Września 2007 Mysle ze duzo lepszym wyborem bedzie ACE 18 i dobre szprychy. Pozdro
Cybula Napisano 27 Września 2007 Autor Napisano 27 Września 2007 A myslicie ze na ile otworow brac piasty/obrecze? Starndardowo 36? czy 32? A moze cos innego?
Fifi Napisano 27 Września 2007 Napisano 27 Września 2007 Jak zależy Ci na wadze to na 32otwory, a jak na sztywności to 36otworów.
nabial Napisano 27 Września 2007 Napisano 27 Września 2007 ja proponuje i polecam obręcze DM 24 ta obrecz do xc ma sens jak ktos wazy chociaz te 90 pare kg, w innym przypadku jej zakup jest jednoznaczny z checia wyrobienia kondycji albo po prostu skladania fajnego niezniszczalnego roweru do xc wazacego 15kg mavic xm317 wydaje sie byc swietna popozycja, jak nie najlepszym wyborem, co do piast to albo ryzyk fizyk i tanie maszynowki, np novatec z ktorych ja jestem bardzo zadowolony, ale duzo osob skarzy sie np na slabe bebenki, albo machnij mixa typu przod novatec a tyl xt
Cybula Napisano 30 Września 2007 Autor Napisano 30 Września 2007 Ok, zdecydowalem sie na paisty deore 525 na 32otwory i obrecz mavic XM317. Ktos moglby mi pomoc jakie i jaka dlugosc sprych by pasowala do tego kompetu? Dzieki z gory
Cybula Napisano 1 Października 2007 Autor Napisano 1 Października 2007 Postanowilem jednak jeszcze troche poszukac i znalazlem: http://www.sklep.bikestacja.pl/product_inf...products_id=916 Co sadzicie o tym komplecie? Obrecze chyba wygladaja jakby mozna jeszcze uzywac do nich V-brakeow?
snowman Napisano 1 Października 2007 Napisano 1 Października 2007 Czytanie nie boli "Zestaw kół MTB przeznaczony do hamulców tarczowych."
nabial Napisano 1 Października 2007 Napisano 1 Października 2007 hyhy 370 za taki zestaw to troszki zdzierstwo, ja rok temu dalem na czarne cnspoke, xm317, novatec i przesylka pobraniowa dhl 410zl jak dla mnie piasty deore sie nie kreca tylko hamuja - zaraz bede zmieszany z blotem hyhy
Bartez23 Napisano 1 Października 2007 Napisano 1 Października 2007 Cybula moim zdaniem warto zainwestować w dobre piasty i dołożyć parę groszy do XT, cenowo będzie wyglądać parę groszy więcej a jakościowo o wiele lepiej niż "zwykłe" najtańsze Shimano. Jeśli nie zależy ci na masie możesz próbować ze słynnymi novatecami, choć ja wolałbym sprawdzone xt-ki. Obręcze zostawiłbym te mavici 317, kumpel je ma a waży 120 kg + rower 14 kg i dają radę a szprychy najzwyklejsze czarne DT i zestaw porządny pzdr
Cybula Napisano 1 Października 2007 Autor Napisano 1 Października 2007 Kurcze, tyle kasy to nie znajde... A LX troche tansze? Pod centerlock: http://www.allegro.pl/item247707945_piasty..._32_otwory.html
nabial Napisano 1 Października 2007 Napisano 1 Października 2007 do przodu bez obaw novatec, i zostanie na tyl xt, ew niewiele dolozysz, lepiej odzalowac, bo nastepne kola za pare lat
Gość BarteX88 Napisano 1 Października 2007 Napisano 1 Października 2007 czemu deore nie ? sam mam i co prawda ostro hamują ale za to trening mam wydajniejszy a tak na poważnie to przejechały już 6 tys. km i mają się w bardzo dobrym stanie
_-Paweł-_ Napisano 9 Lutego 2008 Napisano 9 Lutego 2008 Nie chce zakładać nowego tematu więc odświeżę nieco ten. Planuje zmodernizować trochę rower o hamulce tarczowe + lepszy amorek (Gary Fisher Wahoo wersja zwykła nie DISC) no i chciałem zacząć od kół gdyż standardowe do tarcz się nie nadają (piasty). Nie chce siębawić w wymianę piast i szprych, wole kupić całe kółka. Przeszukałem forum, poczytałem i na allegro wynalazłem takie aukcje: 1) http://allegro.pl/item297577442_zestaw_kol...bikestacja.html Piasty: przód/tył Deore LX model 2006 Obręcze: przód/tył Mavic XM 317 black Szprychy: DT Swiss Champion Black 2.0 Nyple: DT Swiss Waga koło przednia 820gr koło tylne 1050gr wagi kół bez zacisków 2) http://allegro.pl/item305076238_kola_alexr...e_promocja.html Obręcze ALEXRIMS XT 16 Waga: 430g Piasta przód: NOVATEC NT-041 SB waga: 216g (bez QR) Piasta tył: NOVATEC NT-042 SB waga: 494g (bez QR) Szprychy 32: CN SPOKE srebrne 2mm (ewentualnie +70zł za czarne) 3) składak Piasty Novatec NT-D041SB i NT-D142SBT 157zł allegro Obręcze Alexrims DM18 czarne 63zł/szt na miejscu Szprychy DT Swiss Champion Black 2.0mm 1.8zł/szt (64szt 115zł) na miejscu Nyple 13zł na miejscu 411zł + złożenie (choć może bym co utargował na obręczach i szprychach lub montaż/zaplecenie gratis ) No i teraz moje wątpliwości: Naczytałem się o piastach i raczej skłaniał bym się ku maszynkom ale są dość skrajne opinie o Novatecu (zwłaszcza o cztero łożyskowych), z drugiej strony słychać głosy że "shimano się nie kręci" więc się zakręciłem (i dlatego ulepiłem zestaw 3) na dwu łożyskowych piastach. Kolejna sprawa to dlaczego obręcze w zestawie 2) kosztują 120zł/szt - osobno części w tym zestawie to 2x120zł+79+154+szprychy,nyple,taśma więc zestaw wydaje się atrakcyjną ofertą . Którą "bramkę" wybrać ?? A może jakieś alternatywne propozycje ?? Rower można powiedzieć do XC/Maratonów + czasem ostrzejszy zjazd gdzieś w beskidach
Mod Team bogus Napisano 9 Lutego 2008 Mod Team Napisano 9 Lutego 2008 Jak miałbym wybierać w tych trzech to opcja "składak" wydaje się być najfajniejszą.
_-Paweł-_ Napisano 9 Lutego 2008 Napisano 9 Lutego 2008 Sie mi namotało z tymi numerkami i oznaczeniami. W "składaku" chodziło mi o obręcze ACE18 (bo te DM18 dużo cięższe). No i nie napisałem ile waże - 80kg około.
Mod Team bogus Napisano 9 Lutego 2008 Mod Team Napisano 9 Lutego 2008 No tak, ja też to przeoczyłem i myślałem, że tam było ACE18. Ale tak czy inaczej ja stawiam na składaki.
_-Paweł-_ Napisano 12 Lutego 2008 Napisano 12 Lutego 2008 A takie ( http://www.allegro.pl/item308381607_kpl_ko...ub_jak_xt_.html ) kółka dadzą rade ?? W tej samej cenie złożą mi tego "składaka" i nie wiem teraz co wybrać ??
Mod Team bogus Napisano 12 Lutego 2008 Mod Team Napisano 12 Lutego 2008 Te które podałeś teraz wydają się być gorszą prorpzycją. Te składane na ACE18 powinny być lepsze.
ARTYSTA Napisano 12 Kwietnia 2008 Napisano 12 Kwietnia 2008 Witam Proszę Was o POMOC jestem nie w temacie, więc pytam FACHOWCÓW i UŻYWAJĄCYCH a nie sprzedających w sklepie, bo Ci mogą mi wcisnąć badziew mam zamiar kupić nowe koła do jazdy tylko w terenie (las, górki, itp) rower mój to SALAMANDER 06' ważę 95kg i zależy mi na sztywnych/wytrzymałych kołach chcę by obręcz, szprychy i piasty były czarne i dało się założyć oponę o szerokości 2,2 - 2,3 obręcz pod V-ki (może kiedyś założe tarcze, więc piasta może, ale nie musi być pod tarczę) na wadze zestawu bardzo mi nie zależy - no ale nie do przesady, kół cięższych niż rower też nie chcę założyć cena kompletu max 550zł + jakaś dobra kaseta 9 rzędowa do 100zł (może też jakąś polecicie) czytałem wiele tematów na forum o kołach obręczach ale mam taki kocioł w głowie że hej z góry dziękuję za pomoc
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.