Skocz do zawartości

[regulator tłumienia] Jak go ściągnąć ?

Kamixc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, przyszedł czas na wymiane oleju w moim RS Psylo XC. Mam go od niedawna to tez pojawia sie problem, zeby odkrecic prawą śrube imbusową na dole goleni trzeba najpierw sciągnąć z niej regulator tlumienia. Nie mam pojęcia jak to zrobic, w instrukcji jest napisane ze trzeba go poprostu pociągnąć w dół, ale to nie działa, nie schodzi.

Znacie na to jakis patent ? Poniżej fotki jak to cudo wygląda:

http://s48.photobucket.com/albums/f232/Kam...torP1110447.jpg

http://s48.photobucket.com/albums/f232/Kam...torP1110446.jpg

Napisano

Dzięki, poszło, ciągnąc zastanawialem sie czy nie wyrwe tłumika... Chyba poprostu coś się zapiekło, ale pół godziny gimnastyki i działa jak ta lala. Przy okazji zapytam czy te regulatory w Psylo do czegoś służa ? Ten moj moge obracac nieskonczoną ilość obrotow w lewo lub prawo, w pracy chyba nic sie nie zmienia. A moze to zaczątek regulacji rozbudowany w późniejszych modelach ?:rolleyes:

Napisano

1) regulator ma wyrobiony trzpien - czyli to co wkladasz do gniazda tlumika

2) gniazdo do ktorego wkladasz trzpien z regulatorem jest wyrobione

3) tlumik ma urwane gniazdo mocowania trzpienia - i jest ono oderwane od tloczyska tlumika.

moje psylo mialo u nowego wlasciciela taki wlasnie problem - regulacja juz nie dzialala.

pierwszy rocznik psylo mial hydra coil z regulatorem dzialajacym w zakresie 90 stopni.

kolejny rocznik czyli 2002 chyba juz duzo wiekszy zakres regulacji - system hydra coil 2. wtedy regulacja wynosila juz chyba az trzy obroty i byla o wiele efektywniejsza niz w przypadku hc 1.

w psylo xc z wewnetrzna regulacja wartosci skoku (model 2001) czasami ukrecala sie regulacja wartosci skoku - trzeba bylo dokonywac jej po rozebraniu widelca,

nie mozesz wyrwac tlumika przez ciagniecie regulatora, bo jego kolnierz (tlumika) opiera sie na dnie goleni.

nie potrzebna jest polgodzinna gimnastyka - wystarczy podwazyc np nozem regulatro (czarny) bezposrednio przy goleni.

Napisano

Gdybym sie nie gimnastykowal to bym tego nie sciągnoł, wygiełem na tym śrubokret od podważania. Kombinerki sie prawie połamały a ja musialem sie niezle z tym pstryczkiem naszarpac. Wiem, ze nie moge wyrwać tłumika, chciałem zeby co niektorzy zrozumieli ze musialem wlozyc w to troche wysiłku, widać nie wszyscy zrozumieli.

Czy sam tłumik da sie wyciągnąc, zeby go np wymienic ? Czy jest on wmontowany w golen ? Dzisiaj mi się to nie udało.

Napisano

tak da sie - po rozebraniu widelca. tlumik jest zintegrowany z tloczyskiem i pracuje w kąpieli olejowej w jednej z goleni. to o ile pamietam element nierozbieralny bo jest zanitowany bądz fabrycznie zamkniety w inny sposob. tlumik w psylo xc jest w goleni bez sprezyny.

sciagasz regulator i odkrecasz sruby na dole goleni. wykrecasz je na tyle zeby byly wkrecone powiedzmy jednym włosem gwintu. uderzasz w sruby plastikowym lub drewnianym lotkiem tak by sruby wepchnely tloczyska do srodka goleni. wykrecasz obie sruby calkowicie i sciagasz golenie dolne (wczeniej sprawdz czy tloczyska w obu goleniach sie oddzielily od gniazd w ktorych siedza - powinny wpasc do srodka widelca. oczywiscie wyjmij najpierw sprezyne.

po zdjeciu obu goleni uwazaj na olej ktory wyplynie z jednej z nich w duzej ilosci - to olej z kąoieli olejjowej. z gornych goleni beda ci wystawac prowadnica od systemu u turn a z drugiej tloczysko tlumika hydra coil. tlumik demontujesz poprzez wyjecie pierscienia seghera na dole gornej goleni - taki pierscien z dwoma oczkami - by go zdjac potrzeba specjalnych szczypiec. choc nie musisz wymowac tlumika by obejrzec jego stan - widac tyle ze mozesz spokojnie go zdiagnozowac i obejrzec to nieszczesne gniazdo regulatora.

przy skladaniu robisz na odwrot - wsuwasz dolne golenie na gorne, trafiasz tloczyskami w obu goleniach do gniazd (wczesniej zaloz sprezyne to bedzie ci latwiej). zakrecasz obie sruby do oporu - do goleni z tlumikiem wlewasz gorą olej - sam splynie do goleni tam gdzie jego miejsce.

Napisano

Wielkie dzięki tobo, przy nastepnej okazji rozbiórki, jezeli bedzie taka postaram sie sprawdzić cos jest zgrane z tym tłumikiem.

Pozdrawiam Cie !

Napisano

psylo z kąpielą olejową ma bardzo prostą konstrukcje w robiórce tak jak wlasciwie kazdy widelec z takim systemem tlumienia.

w dwoch przypadkach psylo (w tym jednym mojego) bylo tak ze regulator po wyjeciu i przeserwisowaniu widelca juz nie dal sie wlozyc z powrotem do gniazda :P cuda a jednak. po dokreceniu dolnych srub mocujacych wygladalo to tak jakby gniazdo uleglo zgnieceniu i trzpien przestawal pasowac. pozostawal pilnik i dopasowanie rozmiaru... :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...