majster Napisano 7 Października 2007 Autor Napisano 7 Października 2007 Recon jest cięższy od Revelationa, ale właściwie gdzie jest ta masa? chodzi o to co w środku, czy np. korona/dolne lagi są cięższe. jeśli ktoś miał możliwość porównania obu amorków niech się wypowie, jak to wygląda na żywo
Gość Napisano 7 Października 2007 Napisano 7 Października 2007 To moze napisz o jakie dokladne modele Ci chodzi.A juz na wstepie-sterowka alu w Revelu,brak mocowania piwotow po hample,rowniez w Revelu i i mniejsza glowica ,jak wyzej.
Gość Napisano 9 Października 2007 Napisano 9 Października 2007 znaczy korona...slang jest rozny,w roznych czesciach kraju....
Andref Napisano 10 Października 2007 Napisano 10 Października 2007 Mam ten sam dylemat. Chcialbym zmienic swoja Tore, ktora ciazy przy rowerze na cos lzejszego (ponizej 2kg) i lepiej pracujacego. Najlepiej powietrze i koniecznie na zwykla os. Skok 130-150mm. Mile widziana opcja redukcji skoku. Cena w granicach 1500pln. Aha, i nie Manitou W tej chwili w gre wchodza: RS Revelation Dual Air - zbiera dobre opinie na mtbr, ma dwie komory powietrzne, tlumik MC. Szkoda, ze tylko 130mm skoku. Fox Talas - rowniez dobre opinie na mtbr, 10mm skoku wiecej, ale tylko jedna komora i horrendalne ceny serwisu. Marzocchi All Mountain 1 SL - kiepskie opinie na mtbr, ale duzo skoku + ETA, fajny design. Tylko jak z awaryjnoscia? Jest jeszcze opcja kupienia w Wielkiej Brytanii Pace'a RC 40 albo 41. Mozna wyhaczyc uzywke za wzglednie nieduze pieniadze. Swietne amory, sztywne, rewelacyjna praca. Tylko oczywiscie w naszym smutnym kraju problemy z serwisem. Niby lemonbike.eu sie tym zajmuje, ale nie wiadomo jak z cenami. O czesciach zamiennych nie wspominam.
rud Napisano 11 Października 2007 Napisano 11 Października 2007 mała dygresja apropos porównania wideców RS, zrobiłem mały risercz i wygląda na to że jedyne różnice między widelcami revelelation, recon i tora (wszystkie w wersji u-turn sprężynowej) to materiał korony i sterówki (w rev wszystko alu, tora - stal) i z tego co pamiętam nawet regulacje mają identyczne. Andref : a dlaczego nie manit ? za ok 1500zł masz nixona, albo ciut więcej - minute na oś ważący z tego co pamiętam 1920,- oba te widelce bardzo ładnie pracują, otwarta kąpiel olejowa powoduje że nie "zamulają" jak kiedyś ffd od manita. ale oczywiście sam wybierzesz. fox kusi elitarnością, ale pamiętaj że 1 serwis to 200zł nie licząc części - jeżeli nie przeraża Cię taka kwota, to może to to? Allmountain nie jest tak lekki jak sugeruje to powietrze w środku (2.1kg - więc poziom sprężynowego nixona), dużo regulacji. Duży plus to mocowanie postmount. O revelation nic nie wiem poza tym że nie jest to pike bez ośki. Ma komorę negatywną ? Waga to 1,8kg chyba, więc bardzo lekki jak na widelec enduro.
Andref Napisano 11 Października 2007 Napisano 11 Października 2007 Manitou nie, bo nie;) Ta firma co roku wprowadza "rewolucyjne rozwiazania", z ktorych potem szybko sie wycofuje (vide IT albo SPV w przednich amorach). Poza tym Nixon ma 160mm, a to troche za duzo. Te starsze, z tego co wiem, mialy 130 a nie 145, wiec juz wole 300g lzejszego i sprawdzonego Revelationa. Poza tym, jak nadmienilem, nie chce sztywnej osi, bo wlasnie kupilem nowy komplet kol z normalnym mocowaniem. Poza tym nie odczuwam braku sztywnosci widelca nawet na najtrudniejszych szlakach:) Coz, zobaczymy, pewnie i tak sie kupi to, co sie trafi
tobo Napisano 12 Października 2007 Napisano 12 Października 2007 manitou nie wycofuje sie z spv - chocby seria minute czy r7. jakos tam nadal jest ten system obecny.
adamus Napisano 13 Października 2007 Napisano 13 Października 2007 Andref twoje uprzedzenie do Manitou mnie irytuje bo nawet dobrze faktami nie możesz tego podeprzec! 1. Ta firma co według ciebie co rok wprowadza rewolucyjne rozwiązania, stosuje tłumik TPC zdaje się gdzieś od 1998roku nieznacznie go tylko modyfikując! Więc jest raczej stała w uczuciach do swoich rozwiązań! 2. IT Travel jest cały czas i nawet w modelach 08 występuje! - SPV jest dalej i przeszło spore zmiany! Daleko idącym krewnym SPV jest Intrinsic(tłumik specialnie do widelców o dużym skoku i jest świetny)! 3. Pozatym to Nixon ma wersję 145 lub 160mm, i ma tez 2 wersje z regulacją skoku! Poztym to Nixon jest widelcem na oś 20mm i jest dużo sztywniejszy od RS Revelationa. Następna sprawa to, że w tym porównaniu pod uwagę powinniśmy wziąć Manitou Minute, który pracuje świetnie i nawet w wersji na os20 i niecięta sterówką waży w okolicy 1900g(ważyłem sam w sklepie a co do grama nie pamiętam wagi)!
Andref Napisano 13 Października 2007 Napisano 13 Października 2007 Handlujesz Mineciakami, czy mi sie zdaje? Moge miec uprzedzenie do czegos? Czy tez w twoim mniemaniu Manitou to tak genialne amory, ze nikt nie ma prawa sie przyczepic? A poza tym: 1. To fajnie, ze ta firma stosuje rozwiazania sprzed dekady i uwaza, ze nadal sa swietne. 2. IT jest? A gdzie, bo nie widze? Mowie serio, na polskiej stronie Manitou nie ma go ani w Nixonie, ani w Minute ani w Relicu. 3. Minute moge wziac pod uwage, w momencie, gdy udowodnisz, ze pod jakims wzgledem jest lepszy od wymienionych przeze mnie amortyzatorow. Pozdrawiam
Schwefel Napisano 13 Października 2007 Napisano 13 Października 2007 adamus tylko, że to on wydaje pieniądze a nie Ty, więc nie ma się co denerwować. 1st. nikt nie pisał o TPC tylko SPV który jest niewypałem w każdych warunkach oprócz maratonu.
adamus Napisano 13 Października 2007 Napisano 13 Października 2007 Handlujesz Mineciakami, czy mi sie zdaje? Moge miec uprzedzenie do czegos? Czy tez w twoim mniemaniu Manitou to tak genialne amory, ze nikt nie ma prawa sie przyczepic? A poza tym:1. To fajnie, ze ta firma stosuje rozwiazania sprzed dekady i uwaza, ze nadal sa swietne. 2. IT jest? A gdzie, bo nie widze? Mowie serio, na polskiej stronie Manitou nie ma go ani w Nixonie, ani w Minute ani w Relicu. 3. Minute moge wziac pod uwage, w momencie, gdy udowodnisz, ze pod jakims wzgledem jest lepszy od wymienionych przeze mnie amortyzatorow. Pozdrawiam 1. Nie handluje Manitou ale brak obiektywizmu mnie irytuje! 2. Czytaj ze zrozumieniem, to, że dalej robią TPC(te z 1998roku wygląda troszkę inaczej chodzi o zasadę działania), ale zaraz przecież jeszcze chyba 2 posty wyżej nie podobało ci się, że ciągle coś zmieniają? 3. IT: 2007 http://www.hbsuspension.com/items.asp?dept...&itemid=122 http://www.hbsuspension.com/items.asp?deptid=1&itemid=11 a wiesz czemu w Polsce nie ma?? bo dystrybutor stwierdził, że i tak mało osób kupi i nie sprawdził, tak samo jak różnych wersji kolorystycznych Goldlabela, Nixona i Travisa! IT jest też w modelu 2008: http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=21348 4. Skoro ma oficialnie lepszą cene od powyższych, to nawet przy tej samej jakości jest dla mnie lepszą propozycją nie mówiąc o tym, że Polski dystrybutor nie robi problemów z gwarancją! W moim mniemaniu Manitou poprawia się z roku na rok i to jest ważne, nigdzie nie napisałem, że są/były genialne! A czy pamietasz jak jeszcze kilka lat temu było z jakością Rock Shoxa?? Schwefel - ale mi chodziło o wypowiedz Andrefa, a pozatym SPV te z 2005 a te z tego roku to trochę inna bajka! Na 2008 w daleko zmodyfikowanej wersji będzie jako Absolute. A złoszczę się dlatego, że wielu ludzi zna manitou z bajek! Np. te gadanie o plastiku tłumikach manitou(nie mówię o starszych FFD), w takim Cartridge TPC+ nie ma plastiku, a nie jedna podkładka która jest też i w Foxa tłumikach..... Wkurfia mnie to, że nie jezdził ktoś np. na czymś a ocenia przez pryzmat modelu z przed 3lat! A andref: RS Revelation Dual Air to bez wątpienia dobry amor, a Dual Air już dużo było to naprawdę dobry system! Fox Talas - chcesz kup bez Polskiej gwarancji, zobaczymy jak strzeli jakaś uszczczelka w tłumiku czy w Culcie ci sprzedadzą jeśli chodzi o pracę to myślisz o wersji Fox 32 Talas R czy RLC choć jeden i drugi działa bardzo dobrze! (A dla patrzącego na wygląd i cyferki fox 32 to to samo 2007 i 2008, ale w rzeczywistości 2008 ma przekonstruwany tłumik) Marzocchi All Mountain 1 SL - a ja miałem ten widelec i nie mogę złego słowa o nim powiedzieć! Choc w bezpośrednim porówaniu wypada gorzej niż FOX, przedewszystkim w zakresie efektywnej regulacji tłumienia! Skoro mówisz, że do 1500zł tzn. że nie masz zamiaru kupować z Polski z gwrancją, więc FOX-a a tym bardziej Pace'a(a ztego co mi wiadomo to wcale nie taki rewelacyjny amor) odradzam! A Minute jest nówka do kupienia za http://allegro.pl/item251478836_manitou_mi...klep_wa_wa.html i osobiście wolałbym dołożyć i mieć z gwarą pożadny widelec! Ewentualnie kupić na promocji http://gregorio.pl/index.php?products=prod...amp;prod_id=140! Nowy zawsze jest nowy i tyle!
brateczek Napisano 13 Października 2007 Napisano 13 Października 2007 Ja bym polecał takie maleństwo: http://www.bikekatalog.pl/2007/?ppg=show&a...ty&pid=6150. Mimo to jednak bym radził zakup armora z osią. Jest mocniejszy, bardziej sztywny. A jakaś konkretna piasta na 2 mm wcale nie jest aż taka bardzo droga i mocno ciężka.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.