Skocz do zawartości

[koła] lekkie kółka dla lekkiej bikerki

slav4

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Kólka to kawałek "szerszego tematu" pt. odchudzanie OEM'owego Magusa. Jeśli rower waży 13 kg a rowerzystka 52, to oznacza że targa w górę + 1/4 masy swojego ciała. Czyli stosunek wagowy jest taki jakbym ja podjeżdżał rowerem - powiedzmy - 19 kilogramowym. Sporo, nie ?

Co do odchudzenia - schodzimy z wagi kokpitu, korby i innych detali (amor i rama zostają bo są ładne

(sorry, coś posta obcięło)

Odchudzanie OEM'owego Magusa. Jeśli rower waży 13 kg a rowerzystka 52, to oznacza że targa w górę + 1/4 masy swojego ciała. Czyli stosunek wagowy jest taki jakbym ja podjeżdżał rowerem - powiedzmy - 19 kilogramowym. Sporo, nie ?

Co do odchudzenia - schodzimy z wagi kokpitu, korby i innych detali (amor i rama zostają), natomiast to co się liczy najbardziej to masa rotująca.

No i taki mały dylemat - składać czy kupować ? Żona hardcore'y jeździ bardzo ostrożnie i rozcentrowania bym się raczej nie bał. Znalazłem w bikestacji takie coś:

http://www.sklep.bikestacja.pl/product_info.php?cPath=38_102_129&products_id=874

Pytanie: dadzą radę ? Waga cholernie kusi, ale z drugiej strony jeśli to szajs to może szkoda kasy....

Budżet na kółka to jakieś 1000 PLN. Czy za tę cenę da się złożyć coś podobnego na maszynach ? Do tej pory myślałem że "kółko jest kółko" ale głupio myślałem - od kiedy mialem okazję wziąć do ręki jakiegoś topowego Mavica z Maxtalu to cholera mnie bierze na OEM-owe wynalazki i oszczędzanie kasy na wszystkim.

Czyli jak w temacie: składać czy kupować ? Jakieś podpowiedzi co do konkretnych modeli ?

Pzdr,

Napisano
ja bym składał Za taka kaskę to przyjemność :)

To moze podaj jakieś propozycje

Za tą kase bym składał coś na obręczach Mavic X517 albo X717 i szprychach DT Revo albo bym kupił koła American Classic:

http://www.allegro.pl/item245763589_super_...717_1466gr.html

Ale ten zestaw jest cięższy. A o piastach Ringle flea gdzieś czytałem i miały pochlebne opinie.

A i sun ufo to chyba najlżejsze obręcze do xc i też sa na dt revo. A waga bikerki to 52kg więc na pewno wytrzyma.

Ja bym brał ten zestaw z bikestacji.

Napisano

Proponuje składać na Piastach tył XTR przód novatec szosowy szprychy revolution obręcze Mavic'a X517/XC717 Powinno wyjść bardzo lekko. Mi taki zestaw waży 637g/837g

Napisano

Miałem okazję ważyć przód - 954 g bez zacisku. Dodaj LEKKĄ oponę, LEKKĄ dętkę i masz półtora kilo. Tył z natury rzeczy musi byś jeszcze cięższy.

A to oznacza ponad 3000 g masy rotującej w rowerze który w/g katalogu i opisu producenta służy do XC i maratonów.... Porażka....

Będziemy coś składać na Mavicach i XT. Popytałem o te piasty Ringle Flea i jest podobno kłopot z serwisem.

Aha, jak już piszemy o Kellysach - wiesz może ile waży korba w Magnusie ? (chcemy wsadzić XT i nie wiem jaki będzie zysk).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...