slav4 Napisano 22 Września 2007 Napisano 22 Września 2007 Witam, Kólka to kawałek "szerszego tematu" pt. odchudzanie OEM'owego Magusa. Jeśli rower waży 13 kg a rowerzystka 52, to oznacza że targa w górę + 1/4 masy swojego ciała. Czyli stosunek wagowy jest taki jakbym ja podjeżdżał rowerem - powiedzmy - 19 kilogramowym. Sporo, nie ? Co do odchudzenia - schodzimy z wagi kokpitu, korby i innych detali (amor i rama zostają bo są ładne (sorry, coś posta obcięło) Odchudzanie OEM'owego Magusa. Jeśli rower waży 13 kg a rowerzystka 52, to oznacza że targa w górę + 1/4 masy swojego ciała. Czyli stosunek wagowy jest taki jakbym ja podjeżdżał rowerem - powiedzmy - 19 kilogramowym. Sporo, nie ? Co do odchudzenia - schodzimy z wagi kokpitu, korby i innych detali (amor i rama zostają), natomiast to co się liczy najbardziej to masa rotująca. No i taki mały dylemat - składać czy kupować ? Żona hardcore'y jeździ bardzo ostrożnie i rozcentrowania bym się raczej nie bał. Znalazłem w bikestacji takie coś: http://www.sklep.bikestacja.pl/product_info.php?cPath=38_102_129&products_id=874 Pytanie: dadzą radę ? Waga cholernie kusi, ale z drugiej strony jeśli to szajs to może szkoda kasy.... Budżet na kółka to jakieś 1000 PLN. Czy za tę cenę da się złożyć coś podobnego na maszynach ? Do tej pory myślałem że "kółko jest kółko" ale głupio myślałem - od kiedy mialem okazję wziąć do ręki jakiegoś topowego Mavica z Maxtalu to cholera mnie bierze na OEM-owe wynalazki i oszczędzanie kasy na wszystkim. Czyli jak w temacie: składać czy kupować ? Jakieś podpowiedzi co do konkretnych modeli ? Pzdr,
bendzio Napisano 27 Września 2007 Napisano 27 Września 2007 ja bym składał Za taka kaskę to przyjemność
Fifi Napisano 27 Września 2007 Napisano 27 Września 2007 Za tą kase bym składał coś na obręczach Mavic X517 albo X717 i szprychach DT Revo albo bym kupił koła American Classic: http://www.allegro.pl/item245763589_super_...717_1466gr.html
coiler Napisano 28 Września 2007 Napisano 28 Września 2007 ja bym składał Za taka kaskę to przyjemność To moze podaj jakieś propozycje Za tą kase bym składał coś na obręczach Mavic X517 albo X717 i szprychach DT Revo albo bym kupił koła American Classic:http://www.allegro.pl/item245763589_super_...717_1466gr.html Ale ten zestaw jest cięższy. A o piastach Ringle flea gdzieś czytałem i miały pochlebne opinie. A i sun ufo to chyba najlżejsze obręcze do xc i też sa na dt revo. A waga bikerki to 52kg więc na pewno wytrzyma. Ja bym brał ten zestaw z bikestacji.
YOGI Napisano 3 Października 2007 Napisano 3 Października 2007 Proponuje składać na Piastach tył XTR przód novatec szosowy szprychy revolution obręcze Mavic'a X517/XC717 Powinno wyjść bardzo lekko. Mi taki zestaw waży 637g/837g
nikodem Napisano 3 Października 2007 Napisano 3 Października 2007 a mam pytanko może wiesz slav4 ile ważą te kółeczka w magnusie?
slav4 Napisano 6 Października 2007 Autor Napisano 6 Października 2007 Miałem okazję ważyć przód - 954 g bez zacisku. Dodaj LEKKĄ oponę, LEKKĄ dętkę i masz półtora kilo. Tył z natury rzeczy musi byś jeszcze cięższy. A to oznacza ponad 3000 g masy rotującej w rowerze który w/g katalogu i opisu producenta służy do XC i maratonów.... Porażka.... Będziemy coś składać na Mavicach i XT. Popytałem o te piasty Ringle Flea i jest podobno kłopot z serwisem. Aha, jak już piszemy o Kellysach - wiesz może ile waży korba w Magnusie ? (chcemy wsadzić XT i nie wiem jaki będzie zysk).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.