Skocz do zawartości

[Koła]Crossride vs ?

Bender

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W przyszłym sezonie zamierzam sprawić sobie nowe koła. Przeznaczene: xc, moja masa to 56kg. Na całe przedsięwziecie zamierzam przeznaczyć ok 600-700zł. Moją uwagę zwróciły kółka Mavic Crossride. Wyglądają hmmm...pięknie :]. Masa: przód 975g, tył 1115g. Minus to problem z ewentualnym serwisem (chociaż...lekki jestem i sprzętu nie katuję-na ostatnich kołach z fabrycznego kellysa scarpe jeździłem 3 sezony, tylko raz wymagały serwisu)

nastepny typ to coś w stylu piasta XT+obręcz mavic 717 (lub 517). Na szprychach kompletnie się nie znam, więc poprosił bym o jakieś sugestie. I tak w ogóle...napiszcie, co proponujecie. Powinny być...lekkie ;). Z góry dzięki

Napisano

Ja niedawno komponowałem sobie sam koła. Ciężko o fachową pomoc, przeczytałem setki postów na wielu forach. Powiem tak. Zależy wszystko od wagi twojej, przeznaczenia i kasy. Crosraidy :D są fajne ale wiele osób na nie naRZeka - chodzi o wykonanie, a dokładniej o szczeliny. To sa koła dla zawodników do 75kg więc Ciebie utrzymają. Natomiast serwis, to inna bajka. Cieniowane szprychy też. One nie sa polecane jeśli masz tarczowe hamulce a zwłaszcza dobre hydrauliki. Mavic jednak to klasa sama w sobie.

Jeśli szukasz czegoś lepszego to polecam samemu złożyć. Może być obręcz mavica na 32 szprychy (XM 717) + piasty XT + szprychy DT Swiss 2.0 Competition. Takie koła długo Ci posłużą i mniej na nie wydasz. Bedą jednak znacznie mocniejsze i troszkę lżejsze.

Crossridy są jednak dużo ładniejsze.

Wybór należy do Ciebie :)

Napisano

hmm dodam więc, że koła będą używane tylko z v-kami. Wprawdzie mam Magury Julie, ale stawiam na wagę i na następny sezon będą avidy sd7

Napisano
Ja niedawno komponowałem sobie sam koła. Ciężko o fachową pomoc, przeczytałem setki postów na wielu forach.

i co wywnioskowales po tych setkach postow?

w swoich kolach mam bardzo wycieniowane szprychy i nie mialem klopotow. czemu twoim zdaniem cieniowane szprychy stanowia problem " ...to inna bajka. Cieniowane szprychy też."?

wielka szkoda, ze sie wczesniej nie poznalismy, uswiadomilbys mnie w kilku rzeczach!

są fajne ale wiele osób na nie nażeka - chodzi o wykonanie, a dokładniej o szczeliny.

przyjaciel kolegi wujka mojego kuzyna od strony babci ma takie kola i nie wspominal nic o zadnych szczelinach! natomiast na szczeliny w ortografi najlepszy jest slownik, a nie naŻekania!

Napisano

Sporo rozmawialem na temat owych szczelin i dowiedzialem sie cos ciekawego.

Duza szczelina jest skutkiem zbyt malego naciagu szprych. Jesli sa one naciagniete z odpowiednia sila (wiekszosc dobrych kolek jak dzisiaj centrujemy to musimy miec urzadzenie do badania naciagu w sumie...) to szczelina minimalizuje się albo zanika.

Znam osobiscie wielu ludzi ktorzy jezdza na crossride`ach i nikt mi nigdy nie powiedzial ze ma problem z nimi.

Jeden znajomy narzeka na sztywnosc (ale wiem jak on jezdzi i wiem ze potrzebuje sztywnej pike`a ze sztywna osia i kolek jak mavic deemax ;) )

Napisano

Jezdze na Crossride'ach juz trzeci sezon, waze ok 80kg. Kto powiedzial ze one nie sa pod dobre hydrauliki? BS !

Bo niby dlaczego? Jakby nie mialy byc pod tarcze to by Mavic nie wkladal piast do tych kol pod tarcze,

to sa dobre, wytrzymale i w miare tanie kola. Lozyska to po prostu marzenie :P

Napisano

Fajnie wyglądają, ale są ciężkie w porównaniu do składanych kół np na piastach XT tył/Novatec przód Mavic xm317 DT revolution lubSapim Laser

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...