Bender Napisano 21 Września 2007 Napisano 21 Września 2007 W przyszłym sezonie zamierzam sprawić sobie nowe koła. Przeznaczene: xc, moja masa to 56kg. Na całe przedsięwziecie zamierzam przeznaczyć ok 600-700zł. Moją uwagę zwróciły kółka Mavic Crossride. Wyglądają hmmm...pięknie :]. Masa: przód 975g, tył 1115g. Minus to problem z ewentualnym serwisem (chociaż...lekki jestem i sprzętu nie katuję-na ostatnich kołach z fabrycznego kellysa scarpe jeździłem 3 sezony, tylko raz wymagały serwisu) nastepny typ to coś w stylu piasta XT+obręcz mavic 717 (lub 517). Na szprychach kompletnie się nie znam, więc poprosił bym o jakieś sugestie. I tak w ogóle...napiszcie, co proponujecie. Powinny być...lekkie . Z góry dzięki
gerus Napisano 22 Września 2007 Napisano 22 Września 2007 http://www.allegro.pl/item245763592_kola_d...bikestacja.html a to?
marcin_ostrów Napisano 22 Września 2007 Napisano 22 Września 2007 Pod tarcze to nie za bardzo chyba M
Qazimodo Napisano 22 Września 2007 Napisano 22 Września 2007 Ja niedawno komponowałem sobie sam koła. Ciężko o fachową pomoc, przeczytałem setki postów na wielu forach. Powiem tak. Zależy wszystko od wagi twojej, przeznaczenia i kasy. Crosraidy są fajne ale wiele osób na nie naRZeka - chodzi o wykonanie, a dokładniej o szczeliny. To sa koła dla zawodników do 75kg więc Ciebie utrzymają. Natomiast serwis, to inna bajka. Cieniowane szprychy też. One nie sa polecane jeśli masz tarczowe hamulce a zwłaszcza dobre hydrauliki. Mavic jednak to klasa sama w sobie. Jeśli szukasz czegoś lepszego to polecam samemu złożyć. Może być obręcz mavica na 32 szprychy (XM 717) + piasty XT + szprychy DT Swiss 2.0 Competition. Takie koła długo Ci posłużą i mniej na nie wydasz. Bedą jednak znacznie mocniejsze i troszkę lżejsze. Crossridy są jednak dużo ładniejsze. Wybór należy do Ciebie
Bender Napisano 22 Września 2007 Autor Napisano 22 Września 2007 hmm dodam więc, że koła będą używane tylko z v-kami. Wprawdzie mam Magury Julie, ale stawiam na wagę i na następny sezon będą avidy sd7
Sintesi Napisano 22 Września 2007 Napisano 22 Września 2007 Ja niedawno komponowałem sobie sam koła. Ciężko o fachową pomoc, przeczytałem setki postów na wielu forach. i co wywnioskowales po tych setkach postow? w swoich kolach mam bardzo wycieniowane szprychy i nie mialem klopotow. czemu twoim zdaniem cieniowane szprychy stanowia problem " ...to inna bajka. Cieniowane szprychy też."? wielka szkoda, ze sie wczesniej nie poznalismy, uswiadomilbys mnie w kilku rzeczach! są fajne ale wiele osób na nie nażeka - chodzi o wykonanie, a dokładniej o szczeliny. przyjaciel kolegi wujka mojego kuzyna od strony babci ma takie kola i nie wspominal nic o zadnych szczelinach! natomiast na szczeliny w ortografi najlepszy jest slownik, a nie naŻekania!
Jacke Napisano 25 Września 2007 Napisano 25 Września 2007 Sporo rozmawialem na temat owych szczelin i dowiedzialem sie cos ciekawego. Duza szczelina jest skutkiem zbyt malego naciagu szprych. Jesli sa one naciagniete z odpowiednia sila (wiekszosc dobrych kolek jak dzisiaj centrujemy to musimy miec urzadzenie do badania naciagu w sumie...) to szczelina minimalizuje się albo zanika. Znam osobiscie wielu ludzi ktorzy jezdza na crossride`ach i nikt mi nigdy nie powiedzial ze ma problem z nimi. Jeden znajomy narzeka na sztywnosc (ale wiem jak on jezdzi i wiem ze potrzebuje sztywnej pike`a ze sztywna osia i kolek jak mavic deemax )
Vito Napisano 30 Września 2007 Napisano 30 Września 2007 Jezdze na Crossride'ach juz trzeci sezon, waze ok 80kg. Kto powiedzial ze one nie sa pod dobre hydrauliki? BS ! Bo niby dlaczego? Jakby nie mialy byc pod tarcze to by Mavic nie wkladal piast do tych kol pod tarcze, to sa dobre, wytrzymale i w miare tanie kola. Lozyska to po prostu marzenie
YOGI Napisano 3 Października 2007 Napisano 3 Października 2007 Fajnie wyglądają, ale są ciężkie w porównaniu do składanych kół np na piastach XT tył/Novatec przód Mavic xm317 DT revolution lubSapim Laser
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.