pudeleQ Napisano 20 Września 2007 Napisano 20 Września 2007 Mam problem z tłumikiem w amortyzatorze Axon D-RL. Dotyczy on blokady skoku. Jakiś czas temu zdjąłem manetke blokady skoku bo nie była mi potrzebna, wczoraj chciałem założyć ją ponownie i za nic nie mogłem właczyc blokady. Dzisiaj zdjąłem tą czarną pokrywkę i stuknąłem lekko młotkiem w ten bolec który wystawał. Amorek się zablokował, natomiast nie mogłem wyłacząć blokady, udało mi się potem jakoś żabką wysunąc ten bolec i amorek działa jak działał. Czy miał ktoś taki problem? Z tego co wiem to w tym tłumiku znajduje się jakiś gaz i chyba rozkręcanie go nie da nic dobrego. Czy bez tego tłumika da się jakoś jeździć?
pudeleQ Napisano 22 Września 2007 Autor Napisano 22 Września 2007 Czy mogę z tego tłumika spuścić azot i nalać tam oleju?
thomash Napisano 22 Września 2007 Napisano 22 Września 2007 O ile dobrze pamiętam to tłumiki w axonach są nie rozbieralne.
pudeleQ Napisano 22 Września 2007 Autor Napisano 22 Września 2007 Tłumik ma na dole nakrętkę http://img130.imageshack.us/my.php?image=52354516ac9.jpg, wydaję mi się że jednak można go rozebrać. Ale pomijając to, czy spuszczenie z niego azotu i zalanie olejem byłoby dobrym posunięciem? Czy mógłbym ożywić tym blokade? Blokada z tego co wiem jest chyba hydrauliczna.
grzegorz1974paszek Napisano 22 Września 2007 Napisano 22 Września 2007 Jak na mój gust to zalanie tłumika olejem zablokuje amora na amen. A bez tłumika można jeżdzic ,rower będzie lżejszy o ok.350gr. i nic się nie powinno stac nawet wciężkim terenie.Co złego to nie ja.
Xsystoff Napisano 22 Września 2007 Napisano 22 Września 2007 Jaki jest sens posiadania amortyzatora bez tlumienia?
grzegorz1974paszek Napisano 22 Września 2007 Napisano 22 Września 2007 Przyznam się że ja tak właśnie mam . Wg mnie pracuje teraz nawet lepiej niż bez tłumika ,nie pompuje,ładnie wybiera.No ale nie jeżdziłem na amorach wyższej klasy. Ps lepiej niż z tłumikiem
Xsystoff Napisano 22 Września 2007 Napisano 22 Września 2007 No wlasnie, chyba zeby fajnie wygladalo.
grzegorz1974paszek Napisano 22 Września 2007 Napisano 22 Września 2007 Czy ładnie wygląda to kwestia gustu,a o nim się nie dyskutuje-jak wiemy.W każdym razie ja nikogo nie namawiam aby jeżdził bez tłumika,na wiosne i tak mam zamiar zmienic amora.
pudeleQ Napisano 22 Września 2007 Autor Napisano 22 Września 2007 Jak na mój gust to zalanie tłumika olejem zablokuje amora na amen. Zablokuje w sytuacji gdy wleję praktycznie na maxa oleju, ale np, gdybym nalał tylko z kilka ml, tak żeby to jakoś tłumiło? Zastanawiam się nad tym, bo nie mam pieniędzy na nowy amorek, a chciałbym go jeszcze na troche uratować...
grzegorz1974paszek Napisano 22 Września 2007 Napisano 22 Września 2007 A właściwie jeśli amor chodzi jak chodził to po co grzebać? Może wystarczy WD40?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.