marcin_woj Napisano 20 Września 2007 Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Witam! To mój pierwszy post na tym forum:) Otóż niedługo czeka mnie wymiana całego napędu w rowerze. Na części chciałbym wydać do ok. 300zł. Przejrzałem już kilka cenników i doszedłem do wniosku, że wezmę korbę Shimano Deore, kasetę Deore LX i łańcuch XTR. Jak myślicie, czy to dobry zestaw? Dlatego chcę wziąć łańcuch XTR, bo jest on niewiele droższy od Deore, kosztuje 66zł. Aha i zastanawiam się, czy nie należałoby także wymienić zębatek w przerzutce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_ostrów Napisano 20 Września 2007 Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Jakie masz manetki ? 8 czy 9 ? M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamicki Napisano 20 Września 2007 Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Ja bym kasety LX w tym wypadku nie brał, lepiej Deore/Alivio, bo tańsze a prawie tak samo ciężkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pdobrzan Napisano 20 Września 2007 Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Kaseta LX pewnie trochę dłużej pożyje niż Deore. Proponuję zestaw kaseta + łańcuch LX, nie ma sensu kupowanie łańcucha XTR , niepotrzebny wydatek nie wnoszący zbyt wiele do funkcjonalności zestawu na zwykłym Deore. Wiele osób stosuje metodę dwóch i więcej łańcuchów zmienianych co ok. 500 - 1000km, co przedłuża żywotność całego napędu. Warto więc pomyśleć o zakupie drugiego łańcucha za jakiś czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyklista Napisano 21 Września 2007 Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Aha i zastanawiam się, czy nie należałoby także wymienić zębatek w przerzutce? Jeżeli zęby w kółeczkach przerzutki przypominają kształtem trójkąty (zęby rekina) to wypadałoby je wymienić, zeby nowy łańcuch gładko po nich przechodził. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamicki Napisano 21 Września 2007 Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Kaseta LX pewnie trochę dłużej pożyje niż Deore. Proponuję zestaw kaseta + łańcuch LX, nie ma sensu kupowanie łańcucha XTR , niepotrzebny wydatek nie wnoszący zbyt wiele do funkcjonalności zestawu na zwykłym Deore. Wiele osób stosuje metodę dwóch i więcej łańcuchów zmienianych co ok. 500 - 1000km, co przedłuża żywotność całego napędu. Warto więc pomyśleć o zakupie drugiego łańcucha za jakiś czas. Kaseta LX różni się od Deore tym, że ma powycinane więcej metalu z siebie i tyle, więc pociągną tyle samo. Łańcuch XTR (chyba, że autor tematu jakiś tańszy woli) w ilości sztuk 2 jak najbardziej bym polecał, ale nie więcej, bo przy taniej kasecie to nieopłacalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pdobrzan Napisano 21 Września 2007 Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Widzę że Przedmówca jest zagorzałym zwolennikiem łańcucha XTR. Jednak dalej nie widzę sensu zakładania tego łańcucha w zestawie napędu Deore. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 22 Września 2007 Udostępnij Napisano 22 Września 2007 Widzę że Przedmówca jest zagorzałym zwolennikiem łańcucha XTR. Jednak dalej nie widzę sensu zakładania tego łańcucha w zestawie napędu Deore. Ale przecież funkcjonalność tego łańcucha będzie identyczna jeżeli nawet miałby zestaw XTRa. Poza tym wielkich różnic cenowych nie ma (ok. 30 zł) a przynajmniej wyznacznik lansu wzrośnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamicki Napisano 22 Września 2007 Udostępnij Napisano 22 Września 2007 Zobaczymy kto się będzie śmiał ostatni, jak mój napęd padnie po xxxxxxxxxx km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_woj Napisano 22 Września 2007 Autor Udostępnij Napisano 22 Września 2007 Dzięki za rozwinięcie tematu:) Mam 9 biegów. No to jeśli miałbym brać kasetę i łańcuch jednak Deore, to bym sporo zaoszczędził. Ale powiedzcie czy na pewno nie będzie to gorszy zestaw, bo nie chcę znowu wszystkiego wymieniać po paru miesiącach. Jeśli chodzi o korbę to nie mam za dużego wyboru, wezmę Deore. A co myślicie o SRAM zamiast Shimano? Niestety jest chyba droższy:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pdobrzan Napisano 23 Września 2007 Udostępnij Napisano 23 Września 2007 Jeśli, jak stwierdzono wcześniej, kaseta LX to zwykła Deorka tylko troszkę odchudzona, to nie martw się o żywotność zestawu Deore. Ja mam cały napęd LX, po 5500km wygląda i działa jak nówka. Jeżdżony pół na pół szosa/teren, również w zawodach, w różnych warunkach. Oczywiście regularnie czyszczony i smarowany Finish Line, 2 łańcuchy zamieniane co 1000km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_woj Napisano 24 Września 2007 Autor Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Wiecie co? Nie ma w sumie tak wielkiej różnicy cenowej między kasetą Deore a LX i łańcuchem Deore a XTR, więc chyba wybiorę ten droższy wariant. Dopłacę ok. 50zł i będę miał lepszy sprzęt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucek Napisano 25 Września 2007 Udostępnij Napisano 25 Września 2007 masz w tym jakiś zamysł, czy po prostu chcesz mieć coś z napisem XTR? bo jeśli nie na tym ci tak zależy, to weź łańcuch deore, kasete tak samo i dołóż tę kase np. na korbe. korba dłużej pociągnie niż łańcuch i kaseta. moim zdaniem nie ma sensu sie pakować w XTR tylko po to, żeby mieć gdzieś w rowerze te magiczne trzy litery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pdobrzan Napisano 25 Września 2007 Udostępnij Napisano 25 Września 2007 W końcu przemówił rozsądek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_woj Napisano 27 Września 2007 Autor Udostępnij Napisano 27 Września 2007 No macie rację, ale lepszej korby za tylko 50zł więcej nie kupię. Korba Deore kosztuje 150zł, a Deore LX aż 300zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucek Napisano 27 Września 2007 Udostępnij Napisano 27 Września 2007 nie wiem czy wiesz, ale istnieją inne firmy oprócz shimano. np. taka jak truvativ http://allegro.pl/item248589079_truvativ_f..._mtb_199zl.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_woj Napisano 30 Września 2007 Autor Udostępnij Napisano 30 Września 2007 No oczywiście, że są inne firmy, ale ja się tak dobrze na tym nie znam i wolałem nie ryzykować wybierając Shimano. A jak się ma jakościowo ten model Truvativ do Shimano Deore/LX? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 30 Września 2007 Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Może konkurować ze starym LXem na octa. Ja bym wybrał Firexa ale już z ośką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_woj Napisano 2 Października 2007 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2007 No ten FireX wygląda całkiem interesująco, ale jest niestety dość drogi (300zł), więc nie wiem czy się na niego zdecyduję. Zauważyłem, że do tańszych korb nie dają osiek i zastanawiam się czy przy wymianie korby nie wymienić od razu suportu (jeśli wziąłbym tą tańszą). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucek Napisano 2 Października 2007 Udostępnij Napisano 2 Października 2007 przy nowej korbie i tak może sie okazać, że masz złą długość suportu, więc lepiej od razu kupować z nim i mieć spokój nie jest to wielki wydatek, a nie bedziesz miał sie czym martwić przez dobre pare tysięcy km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_woj Napisano 2 Października 2007 Autor Udostępnij Napisano 2 Października 2007 No dobra, to się zastanowię teraz czy stać mnie na taki zestaw: - Truvativ FireX, kosztuje ponad 300zł, ale mówicie, że jest lepszy od Deore LX - kaseta Deore (LX) - łańcuch Deore (LX) Jakbym brał tę korbę to warto brać kasetę i łańcuch LX'a zamiast Deore? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamicki Napisano 2 Października 2007 Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Łańcuch im wyższy tym lepiej. A kaseta to w tym przypadku tylko dopłacanie by mieć kilka g lżej, a wciąż i tak ciężka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin_woj Napisano 3 Października 2007 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Dzięki wszystkim za pomoc. Powiedzcie mi tylko czy będzie to lepszy zestaw niż mój obecny tj: - kaseta SRAM Power Glide II - korba Deore Shimano - łańcuch chyba jakiś SRAM Rower jest z 2003 roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucek Napisano 3 Października 2007 Udostępnij Napisano 3 Października 2007 no pewnie, że lepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majster Napisano 4 Października 2007 Udostępnij Napisano 4 Października 2007 zależy jaka dokładnie kaseta i łańcuch - sprecyzuj. korba Deore nie jest jakimś cudem techniki, ale w tej cenie trudno o coś lepszego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.