Skocz do zawartości

[ekshibicjonizm] Pokaż swojego sprzęta...

IvanMTB

Rekomendowane odpowiedzi

Rower już dawno złożony, rozbity i złożony następny, ale obręcze mam te same.

Jak w singlu masz problem z włożeniem stopy w nosek po starcie, to wyobraź sobie jak trudno będzie ci na ostro. Teraz zakręcisz pół obrotu jedną nogą, zatrzymasz i spokojnie możesz obrócić stopą pedał i zaaplikować ją w nosek. Na ostro nie zatrzymasz korb, pedał cały czas ucieka a ty musisz jeszcze go obrócić i wsadzić stopę :woot:

otóż właśnie to tylko mnie blokuje przed spróbowaniem :confused: , ale miałem straszne luzy w pedałach(i zresztą popsułem gwinty próbując je mocniej skręcić) Chce sobie sprawić jakieś typowe noski shimano/campagnolo bez platform, to chyba będzie lepiej..

Swoją drogą pierwszy raz jeździłem na noskach i stwierdzam, że w porównaniu z spd to jednak "relikt przeszłości", mający swoje praktyczne zastosowanie jedynie w ostrym kole oraz w wypadku potrzeby używania zwykłych butów(w moim przypadku np). Po prostu nie można ciągnąć pedała, bo odrazu noga z noska wyskakuje, więc do singla, czy do szosy - tylko zatrzaski :yes:

Nawet hamulcowe linki dwa razy, trzy razy, zerwałem blisko klamki, w w tych przełajowych linka trochę trze po kącie, więc jest ryzyko... szosowa hamulcowa nie chowa się w gnieździe klamek tektro, ale działa tylko brzydziej wygląda... już prędzej chyba bym poszerzył wlot na kołek tej linki... ale pal to licho rower nie jest estetyczny...

Jeżeli chodzi o klamkę przełajową to ja po prostu użyłem czarnej taśmy izolacyjnej, naklejając ją na klamkę w taki sposób aby zakryć wystający element linki i wygląda to wcale estetycznie. Taśma nie rzuca się w oczy więc wszystko jest si i szczególnie mi to nie przeszkadza.

Widać jak we wszystkim są opinie za i przeciw linką przerzutkowym pod hamulec...

Wczoraj w decathlonie widziałem odpowiednie linki hamulcowe do takich klamek- b'twin tzw.szosowe, mają zakończenia jak w linkach przerzutki właśnie, ale nie brałem, bo ryzyko jest minimalne na takim rowerze.. nawet w trakcie zerwania linki, co się z reguły i tak zdarza w ostatniej fazie hamowania(jak już wytrącona jest prędkość), a to przecież nie downhill wink.gif

OK, pisałeś że zastosowałeś PANCERZE przerzutkowe. Tego nie wolno robić, zakładać pancerza przerzutkowego do hamulca. Dlaczego? Bo pancerz przerzutkowy może z łatwością zostać przecięty przez pracującą z dużo większym obciążeniem linkę podłączoną do hamulca. Przecięty wzdłuż, ponieważ tak poprowadzone jest jego zbrojenie, przecięcie nastąpi w miejscu zagięcia pancerza. I nie ma tu znaczenia, czy linka jest od hamulca czy od przerzutki - jeśli to hamulec to pancerz może łatwo pęknąć.

Linki przerzutkowe do hamulca - również moim zdaniem średnio bezpieczne. Niespodzianki zawsze dzieją się przy hamowaniu awaryjnym, bo wtedy często wciskamy klamkę mocno i gwałtownie.

Linka do hamulca szosowego faktycznie ma inną końcówkę. Żeby było ciekawiej, to Campagnolo ma nieco inną końcówkę linki hamulcowej niż Shimano. Niektóre linki mają po dwóch stronach różne końcówki, z jednej szosa, z drugiej prosta kiera, obcinasz co chcesz.

Przerzutkowe linki, jak napisał kolega itr, są takie same dla MTB i dla szosy.

W przerzutkach można zastosować awaryjnie pancerz hamulcowy, może się gubić przez to indeks. W drugą stronę, jak już pisałem, to niebezpieczne.

Patrząc na nią, nieodparcie przychodzi mi do głowy przeróbka na ostre w stylu tzw. rost.

No nie wiem czy to byłby dobry pomysł , dla mnie wygląda to okropnie . Ale o gustach się nie dyskutuje . Co do twojego OK to jak dla mnie bardzo fajny , wrzuciłbym tylko prosty widelec (srebrny) i uważałbym za skończony.

No ja właśnie kupiłem przedwczoraj taką jak ty masz ale planuje kupić jakiegoś taniego baranka za tydzień na giełdzie albo jutro , wypolerować i do poruszania się na mieście zakładać ją a żeby się pouczyć jakiegoś fakie , bar spina zwykłą :D Ale do tego potrzebuje prosty widelec bo teraz minimalnie haczę oponą o rurkę ukośną , choć pewnie jak zaplotę nową obręcz do której już podejdzie oponka 700-20c to nie powinienem haczyć . Dzisiaj albo jutro podeślę zdjęcie swojego OK .

• 2 tygodnie później...

Ok , w takim razie przyszła kolej i na mnie o to mój fix : (niestety w linkach , bo forum wywala mi komunikat że grafika jest w złym formacie (.jpg))

http://desmond.imageshack.us/Himg46/scaled.php?server=46&filename=p04111116070001.jpg&res=medium

http://desmond.imageshack.us/Himg838/scaled.php?server=838&filename=p04111116090001.jpg&res=medium

http://desmond.imageshack.us/Himg41/scaled.php?server=41&filename=p04111116090002.jpg&res=medium

http://desmond.imageshack.us/Himg207/scaled.php?server=207&filename=p04111116070002.jpg&res=medium

A więc tak , specyfikacja :

Rama + widelec - kross millenium

Korba - exage 500 + shimano SG-52

Siodło - selle royale

Mostek w systemie a-head + kierownica zoom

Koło przód - Mavic open pro ceramic + exage 300 + michelin lithion 1 700-23c

Koło tył - Fir EL 20 + Piasta disc + novatec 18t + Rubena 700-23c

Waga : 9.84 kg

• 2 tygodnie później...

Witam:-)

Jako swiezak na forum wypadaloby sie przedstawic, tak wiec witam wszystkich ostro zakreconych.

Forum przegladam juz od dluzszego czasu ale tylko z ukrycia, czas sie ujawnic:-)

Rame kupilem z recyclingu za 30 funtow z korbami, sterami i widelcem. Jest to rama Raleigha, ale jaka dokladnie nie mam pojecia, byl moj rozmiar wiec kupilem:-) Mialem troche zabawy z dopieszczeniem jej do takiego stanu ale to sama przyjemnosc byla. Przelozenie to 52t/18t jak dla mnie idealne poniewaz tu gdzie mieszkam nie ma wielkich wzniesien a i na plaskim nie miele powietrza:-) Piasty to Joy Tech, jak na razie spisuja sie calkiem niezle, ale wiadomo ciagnie troszke do lepszego sprzetu..

ImageShackŽ - Online Photo and Video Hosting

Z rama bawilem sie sam:-) papierek scierny i jechane.. jesli chodzi o robocizny to nie mam pojecia bo wszystko ogarniam sam:-)

Obrecze to jakies NO LOGO i oponki byly (bo juz sa Schwalbe Blizzard Sport) InnovaPro, na poczatek do nauki i skidow calkiem niezle bo gruba guma i w miare wolno sie zdzieraly. Niestety w obreczach otwor rozwiercony byl od nowosci na gruby wentyl:-/

Caly rowerek wraz z materialami do renowacji wyniosl mnie ciut ponad 300 funtow. W kazdym rowerowym znajdzie sie cos pod fixy a i ceny nie wygorowane. Na poczatek zlozylem taki zeby wyczuc temat z najtanszych czesci ale juz tyle go katuje i daja rade, i nie jezdze spokojnie:-)

Jako że nastąpiły małe zmiany w moim fixie od ostatniego posta przedstawiam go jeszcze raz :

http://desmond.imageshack.us/Himg62/scaled.php?server=62&filename=p19111113490002.jpg&res=medium

A więc tak , specyfikacja :

Rama + widelec - kross millenium

Korba - exage 500 + shimano SG-52

Siodło - selle royale

Mostek w systemie a-head

Kierownica 3ttt sl forma ergonomic power + niebieska owijka korkowa PRO

Koło przód - Mavic open pro ceramic + exage 300 + michelin lithion 1 700-23c

Koło tył - Fir EL 20 + Piasta disc + novatec 18t + schwalbe stelvio kevlar 700-25c z niebieskim paskiem

Pogrubione elementy to zmiany w specyfikacji.

Niestety nie wiem czemu nie mogę dodać grafiki ani w formacie .bmp , .jpg , .png bo wyskakuje błąd rozszerzenia grafiki więc musicie sobie poradzić z linkiem.

a to moje ostre koło tanim kosztem ale jest:)

rama: firmy puch( tabliczka odpadła ale jakos na dniach ją dokleje) 30 zł

opony : dość nie typowe ale jak dla mnie sprawują się całkiem całkiem 60 zł

obręcze : od moje starego komunijnego roweru 0 zł

korba: na szrocie 0 zł

pedały : 20 zł w sklepie rowerowym 0 zł

kiera : od starego roweru 0 zł

tanio ale jest, znalazłem robote to zaczne inwestować przez zime

http://img337.images...zdjcie0575i.jpg

http://img684.imageshack.us/img684/245/zdjcie0626n.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...