piahoo Napisano 16 Września 2011 Udostępnij Napisano 16 Września 2011 proste ,że jest , ale torowy? http://www.ebay.com/itm/1-straight-chromed-track-pista-fork-UNDRILLED-fixed-/260830701224?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3cbab8a6a8#ht_6223wt_1061 co do supera , chodzi o fakt ,że rama została zbudowana razem z ori widelcem torowym, to tak jakby była wybrakowana IMO Masz zwiększoną bazę kół i podniesioną ramę przy główce ramy. tak powinno być https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc6/264734_238921966132659_100000445735292_873347_5005033_n.jpg jeżeli chodzi o kształt roweru na tej ramie ok teraz czaje to ksera , nie mój , mój super to koza. http://imageshack.us/photo/my-images/546/imag0627kk.jpg/ taka koza wyglada jak kupa no widzisz, sa rozne gusta, np mi sie bardzo podoba. tak samo nie razi mnie wcale romet super i accent. spoko, troche inna geometria, to chyba nie znaczy że jestem profanem? ;] postro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marianoitaliano Napisano 16 Września 2011 Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Prosty widelec accenta jest bardzo brzydki, jeszcze nie widziałem roweru w którym by dobrze wyglądał, ale to jedyny tani i ogólnie dostępny prosty widelec w Polsce. A wielbiciele prostych widłów na mufach nie muszą szukać aż na ebayu. Wygodniej i taniej jest zamówić widelec u Rychtarskiego albo Orłowskiego, nie wiem jak wygląda ich cena, nie jest to mniej niż 100zł ale na pewno też nie 700. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Varg Napisano 16 Września 2011 Udostępnij Napisano 16 Września 2011 @piahoo jestem poprostu samokrytyczny E jej kiedyś nawet nawet złożyłem rower z takim widłem i nie raziło , ale była to rama szosowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myrcin Napisano 16 Września 2011 Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Moje pierwsze OK, oraz pierwszy raz kiedy sam cokolwiek robiłem przy rowerze. Rower na ramie romet hurricane kupiony za 30zł piasta joytech 65zł owijki pro 37zł szprychy 43zł malowanie proszkowe 30zł strapy Veganski okazyjnie nowe za 65zł nowy łańcuch rometa znaleziony w garażu jakieś siodełko felt'a znalezione w garażu całość- 270zł Korba na kliny z dwoma blatami. Mogłem zdjąć jeden blat, ale planuję kupić nowy suport/korbę jednorzędową oraz pedały "bardziej" kompatybilne ze strapami. Liczę na konstruktywną krytykę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazag Napisano 16 Września 2011 Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Jedno czego nie lubie w rowerach, to nisko posadzone siodło, ale jak kto woli Malowanie tak tanio? W zakładzie jakims? Czymś zmatowiłeś wcześniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myrcin Napisano 16 Września 2011 Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Żałuje że nie wypiaskowałem ramy, bo musiałem nad nią siedzieć grubo ponad 20h z papierem ściernym, pilnikami, wiertarką itd. Malowanie na obrzeżach Olsztyna w Gutkowie- Władysław Łachacz(zakład ślusarski+lakiernia). Zabezpieczają gwinty, dzwonią, gdy rower jest do odebrania- polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lazylab Napisano 16 Września 2011 Udostępnij Napisano 16 Września 2011 jakby tylko siodło zmienić, i podwyższyć, inną owijkę dać, to wcale nieźle by się prezentował. jak na taki budżet to bomba.. imo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 17 Września 2011 Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Wrócę jeszcze do tego "Romet Czarno Czerwony"... Że niby widelec straszny... Nie wiem jakaś tak ciut obłuda bije z komentarzy, widelec może być brzydki, każdy widzi inaczej, ale jak już jechać po stylu, to gdzie w estetyce torowego roweru można zmieścić proste kokpity, koszmarne paski na buta jak w roweruch trójkołowych dla niepełnosprawnych zrobione z paska po babci hipisce, kolorowe korby robione z "anodomody" na ostre koło, czyli cały ten sprzęt, który toru w sporcie nie widział? Dla mnie ten czarno czerwony rower wygląda ładnie taki jak na zdjęciu od początku do końca, zmiana geometrii raczej nie pogarsza przyjemności z codziennej jazdy. Sam nawet wydałem chyba z 50 zł na taki widelec, i zmieniłem nim proste i niższe Colnago. Potrzebowałem odsunąć oponę od ramy, bo max opona 20 co mi nie pasowała... Koło dobijane było na krawężnikach do ramy. Teraz akurat w Romecie Super mam Colnago jak ze snu, a w czarnym codziennym miejskim ostrym właśnie Accenta. I lepiej wygląda właśnie ten akcent... Jedynie ten taki klasyczny drobny widelec podlinkowany razem z ramą przez Kaemesa, jest sympatyczny, ten srebrny z ebayu już nie bo do klasycznej ramy, muf, najlepiej pasuje minimalnie podgięty, a nie skośny prosty... te proste nie podobają mi się czy Accent czy Colnago... Ale tak jak już pisałem - czarno czerwony Romet pokazany powyżej wydaje się być... ładny W szosówce z początku lat 90, najtańszej Bianchi na mufach, jest właśnie majtkowy widelec podobny do Accenta choć łukiem podgięty - bez muf, i tu przyznaję, w tej pistacji brak półki i muf wygląda paskudnie... Także wiem co to znaczy jeździć na brzydkim widelcu, ale wiecie co - stery stronglajta trzymają ten sztuciec od chyba 10 lat jak złoto, i ... jakoś nie mam powodu żeby coś zmieniać... Gorszy już jest sam kolor. No ale żeby piaskować biedną ramę z idealnej powłoki tylko dlatego, że jest celeste ? Aż boli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myrcin Napisano 17 Września 2011 Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Sorrki, że na dwa razy, ale w związku z Waszymi sugestiami dokonałem kilku zmian. Rower na ramie romet hurricane kupiony za 30zł piasta joytech 65zł owijki pro 37zł szprychy 43zł malowanie proszkowe 30zł strapy Veganski okazyjnie nowe za 65zł nowy łańcuch rometa znaleziony w garażu siodełko SellerRoyal znalezione w garażu z pordzewiałą "sztycą" owiniętą taśmą izolacyjną pedały platformowe znalezione w garażu od bmx'a felt'a lekko uszkodzone całość- 270zł Siodełko podwyższone, oraz trochę inaczej owinięta kierownica. Całość waży 11kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 17 Września 2011 Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Tak się z głupia frant wtrącę --- czy ten Hurkikan to przypadkiem nie brzmiał po polsku "Huragan"? Czy to jakaś była eksportowa wersja przetłumaczona? Ciekawi mnie to bardzo bo o czymś takim jeszcze nie wiedziałem.( choć na eksport szły najczęściej już później "Uniwersale")... Napis był naklejony czy malowany? Romet czy może jeszcze ZZR? Fajnie, że kolor przypomina zielony w które często malowano masowo właśnie Huragany. Trochę tutaj tylko bardziej mleczny. Sam też muszę zrobić malung takiej samej ramy i to nie będzie 30 tylko u nas sporo drożej. Bo to właśnie ambaras jest, żeby lakiernik nie zalał za dużo. Ostatnio to aż 150 zł musiałem razem z piaskowaniem zapłacić. Ale przynajmniej od ręki rama była do złożenia bez gwintowników i czyściutką rurą podsiodłową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myrcin Napisano 17 Września 2011 Udostępnij Napisano 17 Września 2011 romet- na "dziobie" miał plakietkę przybitą, a napis był malowany. Odnośnie nazwy- sam byłem ciekaw czemu to nie był po prostu huragan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Varg Napisano 17 Września 2011 Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Itr , ja u siebie mam niezłych lakierników proszkowych , ale o piaskowanie trzeba zadbać samemu. Co do prostych kokpitów , to wara od niej bo to zjazdowy answer protaper, wiec sport jest. Beka beką ale taki kokpit nadaje się do caffe racera Dłuższy dystans to katorga , sprint to tragedia.... długo szukałem bullhorna z drobnym dropem. Do grubego zapitalania używam triathlonowego syntace , przyciętego i ustawionego jak w torowych kozach na przełomie lat 80-90. Frunie do mnie profile airwing i zobaczymy , czy będzie wygodnie , czy trzeba myśleć o zmianie ramy. Co do Huragana , mówcie co chcecie , ale te ramy (zwykły jaguar czy huragan) są całkiem niezłe na początek , a i z czasem na zimówkę . Zbyt ciężkie one nie są , klasyczne , a i kawał historii w nich siedzi. Sami niedługo przygotowywać bedziemy jakiegoś cultstyle'a na Jaguarze stay tuned. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 17 Września 2011 Udostępnij Napisano 17 Września 2011 @hurricane Dzięki za info - ciekawostka zatem. A wspomniany kawał historii z najbrzydszą kierownicą na świecie jest tutaj: Jaguar Tylko nie ma nic z rometem i 1978 r . licencja poetika Z lakierowaniem to może napisze priv... Z kokpitami i śrubkami, to znacie mój antypro styl wypowiedzi Ważne jest że tamten rower podoba mi się tak jak na zdjęciu Z Jaguarejro-huraganem - to w rowerze na miasto ( tym z accentem) mam cały czas wąziutkiego baranka i mostek kastrator. Ukłon w stronę historii... Byle na rower, dziś las. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aurox Napisano 17 Września 2011 Udostępnij Napisano 17 Września 2011 co do widła accenta, nikt nie mówił że jest brzydki,mi też się podoba ale z widelcem na mufach byłby "pełniejszy" do ramy spawanej accent jak najbardziej argument że koła i proste kierownice nie są nazywane profanacją a widelec już tak ma sens, ale niewiem dlaczego ktoś powie że jest cool a reszta przyklepie Kaemes, wkładka wiele zmienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Varg Napisano 17 Września 2011 Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Bez jest mało PRO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aurox Napisano 17 Września 2011 Udostępnij Napisano 17 Września 2011 obcisłe gatki sa pro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobbudowniczy Napisano 17 Września 2011 Udostępnij Napisano 17 Września 2011 co do huragana to za tą cenę jest mega wypas boirąc pod uwagę fakt, że to koszt niezbyt lekkiego koła z popularnych części. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marianoitaliano Napisano 18 Września 2011 Udostępnij Napisano 18 Września 2011 co do widła accenta, nikt nie mówił że jest brzydki,mi też się podoba Ja mówiłem że jest brzydki. Korona widelca jest straszna, jak w najtańszych marketowych rowerach. Jest mega długi i ma wielkie wyprzedzenie. Mi rowery na prostych widelcach się bardzo podobają z delikatnym gięciem też są piękne, ale musi być ciasno, pod rurą ukośną i pod koroną jeszcze bardziej. Kiedyś już rozmyślałem nad kupnem accenta (bo nic innego nie było), na szczęście zrezygnowałem i dzisiaj jestem szczęśliwym posiadaczem widelca zrobionego na miarę u Pana Rychtarskiego Wszyscy mówią "accent straszny wideł" a teraz nagle że jest spoko bo okazuje się że sami na nim kiedyś jeździli. Ile osób tyle priorytetów w dobieraniu części przy budowie roweru. Kolega z czarno pomarańczowym rowerem wydał nie mało pieniędzy a zaoszczędził na widelcu, ja wydałem dużo na set robiony na zamówienie a wiele części kupowałem na rynku wtórnym i doprowadzałem do porządku. Szanuje wybór kolegi, przedstawiam swoje zdanie na ten temat. Najważniejsze jest lubić jeździć. A jak własny rower nam się podoba to jest jeszcze przyjemniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Varg Napisano 18 Września 2011 Udostępnij Napisano 18 Września 2011 lubie.to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aurox Napisano 18 Września 2011 Udostępnij Napisano 18 Września 2011 abstrahując od kwestii gustów :icon_mrgreen: no jasne że małe prześwity ok ale fajnie jak z przodu jest taki sam jak z tyłu, dlatego pisałem ze super z fabrycznym widłem jest "pełniejszy" ale widelec accenta sam w sobie nie jest brzydki, pasowałby do budżetowej trikówki albo czegoś tam innego, accent w superze może niejest na 6 ale na 5- na pewno, widziałem gorsze połączenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ivosmo Napisano 18 Września 2011 Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Drobna aktualizacja. O zgrozo - błotniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Varg Napisano 18 Września 2011 Udostępnij Napisano 18 Września 2011 śliczny! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myrcin Napisano 18 Września 2011 Udostępnij Napisano 18 Września 2011 mogę się szczycić, że mój jest trochę podobny ;-] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Varg Napisano 18 Września 2011 Udostępnij Napisano 18 Września 2011 mój też Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ivosmo Napisano 18 Września 2011 Udostępnij Napisano 18 Września 2011 jeszcze bym się ewentualnie pozbył hampla ale lubię swoje zęby, poza tym jakbym obrócił koło na wolnobieg to chyba hamowanie tylko przez włożenie kija w sprychy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.