Skocz do zawartości

[ekshibicjonizm] Pokaż swojego sprzęta...

IvanMTB

Rekomendowane odpowiedzi

Przerobiłem już trochę kierownic i doszedłem do wniosku, że najwygodniejszy do jazdy po mieście i niedalekich okolicach jest riser. Tak w kozie, jak i klasycznej geo. Daje możliwość ułożenia dłoni na gięciu, co jest bardzo wygodne przy dłuższej jeździe po mieście. Minusem jednak jest brak możliwości 'złożenia' się przy większych prędkościach (mówię tutaj o V>50km/h) lub dłuższych trasach, ale to normalne przy tego typu kierach. Widzę, że masz ten sam smutny kolor ramy, co ja:

p1030780k.jpg

Chodzi za mną zmiana koloru na Crystal Blue, jak w Cannonie Tracku :yes:

• 2 tygodnie później...

Mój sprzęt. ZZR Jaguar+widelec Tange, korba Sugino. Koła na zdjeciu tymczasowe, przód czeka na zaplot, a tył na konwersje(nie moge sobie bez klucza poradzic z odkreceniem wolnobiegu). Kierownica raczej tez tymczasowa(zobacze jak bedzie mi sie jezdzic). Będą jeszcze noski

http://imageshack.us/f/146/dsc01001c.jpg/

http://imageshack.us/f/40/dsc01003ti.jpg/

Z tego wszystkiego to jedynie rama w miarę spoko. Gdybyś korbę wypolerował, też by mogła być fajna.

Podejrzewam że rower zrobiony z tego co było pod ręką. Z czasem będziesz wymieniał części, aż w końcu pewnie wymienisz wszystko, bo mało rzeczy się nadaje do ostrego lub dobrze wygląda w tym rowerze.

bardzo ładna maszyna, ale te gripy to zbrodnia w biały dzień :)

a jakbym ja miał się zająć stylizacją tego roweru, to bym wymienił jeszcze pedały na srebrne torowe ze srebrnymi noskami i oczywiście podwójnymi paskami.

paski, ma się rozumieć, do kompletu z owijką!!!

Gripy OURY miałem w domu okazyjnie kupione, tak samo jak pedały ANIMAL i strapy Veganskiego. Nigdy tych fixowych gripów nie widziałem na byczych rogach i pomyślałem że zrobię niebanalnie i połącze bycze z krótkimi kultowymi rączkami. Nie wygląda tak źle, jeździ się bardzo wygodnie -przez ostatnie półtora miesiąca jeździłem na baranku ze starą mega zbitą owijką i teraz twardy górny chwyt w byczych mi nie przeszkadza.

Piasty to cudem skompletowany za śmieszne pieniądze "komplet" z tyłu BLB track a z przodu identyczna piasta tyle że firmy FORMULA.

Za remę zrobioną u Panów Rychtarskich na zamówienie, na rurkach THRON, zwykłych hakach i jednym kolorem wyjściowa cena to 1290zł plus podatek i przesyłka.

Moja rama ma haki PAUL COMP, grubszą rurę ukośną -31mm średnicy z białym pasem (ostatnio wszystkie ramy Rychtarskiego widziałem tylko z napisem), brak otworów na hamulce w ramie i widelcu. Za wszystko zapłaciłem 1700zł już z przesyłką. Mało to nie jest ale warto naprawdę -rower bajka. Jest zwrotny sztywny a jednocześnie wygodny. A lakierowanie też mnie bardzo zaskoczyło, nawet napis RYCHTARSKI to lakier a nie naklejka, nie ma lipy. Z początku się trochę obawiałem bo myślałem że główka ma mniejszy kąt niż chciałem i długość ramy -mimo tego że chciałem bardzo krótką jak na ten rozmiar to wyszła jeszcze krótsza, ale jeździ się rewelacyjnie. Suport chciałem wysoko, i jest - nie ma lęków w zakrętach. Chciałem jak najmniejszy overlap i mimo dosyć zwartej geometrii paluchy nie zachodzą tak bardzo.

Lakier jaki mnie interesował to "ekskluzywny" ciemny brąz nie przechodzący w żaden inny kolor. Nie widziałem jeszcze takiego i chciałem oryginalny kolor, żaden czarny, biały ani jaskrawy hipster. Poszedłem do mieszalni, wybrałem dwa, gdyby z którymś był problem i wyszło coś niesamowitego.

Od tego:

lakierjeden.jpg

Przez to:

lakierdwa.jpg

Po to:

lakiertrzy.jpg

Raz ciemny i "twardy", raz jak fontanna czekolady a raz jak złoto.

W przyszłości będzie wymienione siodło na jakieś klasyczne zgrabniejsze -może w kolorze brązowym, owijka pod kolor do siodła i pedały SPD albo jak kolega mówił klasyczne z podwójnymi paskami. na razie eksperyment z platformami i strapami się sprawdza. Myślałem że będzie gorzej, ale jak się odpowiednio zapnie rzepy to noga za######iście się trzyma.

No i git :)

Zmień tylko te gripy z kiery i nie bedzie tak razić.

Pozostanie kilka "ale" ale to sie czepiam :)

Imo za duże zębatki , z 50tką wyglądałby zgrabniej.

Może to wina zdjęcia , ale troche dziwny spadek rurki, z jednej strony to dobrze , bo rower pewniej sie bedzie prowadził przez wyższą główke , z drugiej , jak koza to koza i plecy mają boleć :PP

Kolejna sprawa to koszyk pod siodłem, to patent czy takie już gotowe?

Pytam poważnie bo sam takiego szukam (karbonowy nie byłby zły)

Ogólny efekt jest okej , może siodło w kolorze capucchino i w takim samym owijka ?

Jak z wagą ? :thumbsup:

No i przypomniało mi się ,że jeżeli ktoś byłby chętny na rowerek na ramce 53 rury thron haki paul, to zapraszam :)

A mi się właśnie podobają duże blaty :D Był w planach nawet 56t (taki blacik DURA ACE 56 zębów w mniejszej ramce to dopiero fetysz :D , ale z drugiej strony wtedy trzeba zębatkę wielką na piastę wrzucić i to brzydko wygląda ). Moja rama duża 59 centów (c-c) blacik mam DURA ACE 53t (nie wygląda tak "wielko" jak w małych ramach), z tyłu zębatka 18t BLB. Ratio wychodzi 2,94 złoty środek między wcześniejszymi przełożeniami (3,0 i 2,86), jest jeszcze plus bo jak sprawdzałem na aplikacji w telefonie to wychodziło całkiem sporo miejsc na oponie które się ścierają w skidach.

Główkę chciałem 14cm i prowadzi się świetnie, przy dużym koncie (chwilę przed lutowaniem Pan Lech dzwonił do mnie i mówił że jest 76 stopni) jest bardzo zwrotnie porównując do ramy szosowej na której jeździłem wcześniej. Z główką w której mufy się stykają wyglądałby mega rasowo, ale uznałem że z mniejszym spadem będzie mi się jeździło lepiej, pozycję mam sporo pochyloną (wpływa na to dodatkowo to że suport jest wysoko -siedzę wyżej) ale na tyle wygodną że jazda na dłuższe dystanse nie sprawia żadnego problemu.

Mocowanie na koszyk to TACX http://www.tacx.com/producten/bidonhouders/Bidonhouders/Accessoires.dot chyba jedyne dostępne na rynku mocowanie do siodła. Jest opcja zamontowania dwóch koszyków. w przypadku mojego klasycznego siodełka ładnie się ten uchwyt pod nim chowa. Od jakiegoś czasu chciałem bidon za tyłkiem -byłem pierwszy na forum! :PP :D hehe

Siodło może mi się uda z czasem gdzieś wyrwać san marco rolls nowe lekkie http://www.easyriser.fr/images/rolls_blanche_brune.jpg jak to niżej. I owijka w takim kolorze. Wtedy bym jeszcze z kierownicy przy mostku zdarł lakier i wypolerował ją żeby było bardziej klasycznie.

Nie mam wagi i nie powiem dokładnej masy ale ciężar samej ramy robił na mnie wrażenie. Jest nieźle, będzie lepiej po zmianie siodła gripów i pedałów ale nie chcę popadać w paranoje na punkcie masy roweru, wtedy musiałbym wywalić też uchwyt i koszyk na bidon.

mi już zaczał wisiec wyglad roweru a liczyc sie masa ( tera 8.15 , ten z poprzedniej storny 7.90)

Co do młej głowki , to jest niestabilnie.

Zobacz na moją główkę , wysokość ramy mam 58.5. baza 96cm

Rychtarscy są mega , bo ceny nie sa zaporowe jak na taką robote!

waże na wadze. :rolleyes:

ale chyba nie na łazienkowej :PP bo to za dokładnych wyników nie da.

Ja mam jedynie taką wagę http://www.galerieallegro.pl/zdjecia/chwyty/534552/3 (przy okazji zobaczcie mój drugi kokpit do jazdy po centrum :) ), waga że tak powiem zielarska :rolleyes: do 500g więc raczej roweru tym nie zważę :PP

Wrzucę wam jeszcze kilka ciekawostek dotyczących roweru :D

przewityramakorba.jpg

Prześwit między korbą a ramą jest tak mały że musiałem trochę spiłować łebki śrub bo przy większych przeciążeniach rysowały lakier, ząbki blatu też jak się do nich coś przyklei to delikatnie rysują ramę. Firma Rychtarski jest jednak bardzo profesjonalna bo razem z ramą przysłali w buteleczce niewielką ilość lakieru do wyprostowywania takich ewentualności.

przewit.jpg

Przy dużym ciśnieniu w dętce, jak jadę po mokrym asfalcie to słychać mnie z kilkunastu metrów bo głośno szumi bród przyklejający się do opony, ocierający o koronę widelca :D jak złożyłem rower to musiałem obejść się z jazdą do następnego dnia -konieczne było bardzo dokładne wyprostowanie koła żeby nie ocierało.

polerka.jpg

Polerka -są jakieś zastrzeżenia? :PP :D

zaciskr.jpg

R -Rychtarski? Dlaczego nie? -Śruba przeniesiona z pogiętego raleigha :)

zbatkag.jpg

I "stuningowana" zębatka. Trochę brudna na zdjęciu ale myślę że ciekawy szczegół -nie widziałem jeszcze takiego rozwiązania kolorystycznego w zębatce.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...