Skocz do zawartości

[ekshibicjonizm] Pokaż swojego sprzęta...

IvanMTB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

kaemes, jeśli chodzi o ramę to od Pana Rychtarskiego, tylko ten widelec mi coś nie leży, ale rama na pewno:) Blat 53z Dura-Ace 3/32

Napisano

A wicie towarzysze, że miedź się utlenia? Na kolor statuy wolności, ona tez jest z miedzi ;] A propos technik nakładania metali kolorowych (może mosiądz lepszy?) wstukajcie sobie "metalizacja natryskowa"

po tak zwanym miedziowaniu stosuje się bezbarwny lakier [mowa o galwanizacji]

co do statuy wolności, w dobie dzisiejszych kwaśnych deszczów i zmian środowiska miedz już nie utlenia się na taki sam "zielony" kolor

Napisano

Robiona teraz u Rychtarskiego? czy rama z epoki?

Bo często gęsto Lechu zlecał lutowanie swoich ram w romecie.

Stąd te mufy etc :)

Może być tak jak mówisz, bo rama pochodzi z początku lat 90, z tego co mi wiadomo i jakie informacje posiadam:)

Napisano

Moja torówka:

gallery_101599_556_557973.jpg

gallery_101599_556_307095.jpg

gallery_101599_556_6828.jpg

Rama: Mielec alu (geometria mojego projektu)

Widelec: RDX X-F13 karbonowy (zewnętrzne fragmenty lag oklejone czarną

matową folią)

Kierownica: Token Mono-Q torowa (400mm c-c)

Mostek: Ritchey WCS OS (120mm)

Gripy: BLB Chewy

Barendy: zintegrowane z gripami

Stery: Accent Airplane zintegrowane; do tego karbonowa szyszka RDX

Siodło: Velo Carbon

Sztyca: Amoeba Scud 31,6

Zacisk: Kalloy

Korby: Shimano 600 170mm

suport: Kinex 107mm

Zębatka: Shimano 46T

Łańcuch: Noname jednorzędowy

Pedały: Exustar E-PM25

Zębatka tył: Novatec 13T

Koło przód:

Obręcz: Remerx Grand 36h

Szprychy: DT Competition Black

Piasta: Novatec 36h

Szytka: Tufo S33Pro 700x21

Koło tył:

Obręcz: Remerx Grand 36h

Szprychy: CN Spoke 2.0

Piasta: Novatec 36h + kontra Mack

Szytka: Tufo S33Pro 700x21

Przełożenie: 46/13 = 3,54

Waga: 7576g

Napisano

@kuba206, dzięki za wrzucenie, jak słałem posta wydawało mi się, że fotki się załączyły.

@brkzzz, dzięki, jak chcesz zdjęcie w dużej rozdzielczości to wyślij mi swój adres mailowy na priv :)

Korba na razie Shimano 600, widziałbym tu raczej Truvativ Omnium, albo Sram s300, ale problem jak wiadomo, zawsze ten sam, tymczasowy brak kasy.

Napisano

fajny , ale kat głowki mi nie odpowiada :)

Mielec się spisał na medal ?

Czy odsyłałeś im zwrotnie 10ram zanim przyszła ta ?:)

kurcze taką kopie canona track u mielca se sieknąć :D

Napisano

img1232q.jpg

A co tam, jestem bananem, ale potrzebuję pomocy w jednej kwestii. Cały czas wydawało mi się, że to szosowy romet super z zamienionymi hakami, ale mufy i spłaszczane rury tylnego widelca nie pasują. Ktoś wie jaka to ramka?

Napisano

Ta kiera z tym mostkiem coś mi nie pasuje:) ale poza tym to jest super:) Przód 26cali? Bo tak jakoś mi się wydaje, albo takie złudzenie:)

BTW, nikt nie ma na handel widelca prostego 26"?:]

Napisano

troche wygląda jak parada gejów ten rower.

wszystko tu pasuje do siebie koncepcyjnie (nie kolorystycznie) jak piesc do nosa ew jak uj do dupy.

A siodło jest już najwiekszą beką.

.....

kjurde dopiero teraz skminiłem jak nisko to ma suport :o

Spłaszczane rury tylnego widelca? columbus AIR , ta w Polsce gdzieś mieli chyba ze dwa kartony tego , z czego pięć rurek trafiło i do mojej ramy.

Napisano

Steve, tak, przód 26", HED DEEP, przedtem był tam Gipiemme, obecnie Twoje kółko

Siodło jest z d*py, szukam czegoś wygodnego i pasującego.

Mostek do wymiany, ale nie mam funduszy na chwilę obecną na nic innego - Cinelli Alter, Look ergostem albo Modolo Q-race 11 CNC mnie jarają a żaden z nich to nie jest tani sprzęt. Co Ci kaemes koncepcyjnie nie pasuje? fixowa korba i aerospok do czasówki?

To będzie Romet Super w takim razie?

Napisano

Miałem konkretne obawy co do współpracy z BikeMielec, ale nie miałem za bardzo wyjścia, jako że chciałem tanią ramę torową z główką na 1 i 1/8. Jak się jednak okazało Panowie się postarali i rama była zgodna z projektem za pierwszym podejściem, obyło się bez odsyłania. Obgadywanie szczegółów zamówienia przez mail'a, spawanie i malowanie zajęło około 2 tygodni(w grudniu poza sezonem) i wysyłka około tygodnia. Generalnie należy być przygotowanym na to, że trzeba z nimi ustalić absolutnie każdy szczegół, bo inaczej zrobią po swojemu/nielogicznie, ja niestety zapomniałem o jednym szczególe, mianowicie o dogadaniu miejsca łączenia/profilowaniu tylnych widełek przy suporcie, chodzi o to, że przy oponie jest w cholerę miejsca(zdecydowanie za dużo jak na torówkę), a z kolei pająk korby prawie ociera o widełki i mam obawę, czy wejdzie mi w przyszłości korba truvativa/srama. Rama jest niestety ciężka jak na alu, waży 1925g, ale profile rur są konkretne i całość sprawia dość solidne wrażenie. Jeśli chodzi o sztywność, to zastrzeżenia po jednej jeździe na torze mogę mieć jedynie do okolic suportu, z tymże może być to tylko wrażenie spowodowane miękkością samej korby i kwadratu. Minusem dla niektórych może być też ograniczony wybór rur podsiodłowych, mi proponowano tylko 31,4 i 31,6, tak więc jak ktoś chce bardzo lekką/kultową sztycę, to będzie miał problem.

@kaemes, geometrię projektowałem pod siebie na tyle na ile umiem, zależało mi też na tym, żeby nie było overlapa. Kąty i tak są zdecydowanie większe niż w szosie, jednakże widelec ma szosowe wyprzedzenie i to może być złudne. Z ciekawości jaki kąt Ty byś proponował?

Napisano

1 z tego co widze na swoim projekcie masz kąt 74.5 , widelec od choppera to to nie jest, ale wygląda strasznie leniwie jak na taki kąt ten kąt.

Dałbym rzeczywiste 75*.

Fakt faktów ja jestem zwolennikiem overlapów i poszedł bym o dwa stopnie w dół .

77stopni przy ramie około 57 - robi mega fajną zabawę z jazdy.

2 jaka jest rzeczywista wysokość suportu?

od center osi do podloza.

Jaka jest cena takiej imprezy?

Może kiedyś poproszę Gromade , żeby mi pomierzył moją kozę ....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...