Skocz do zawartości

[ekshibicjonizm] Pokaż swojego sprzęta...

IvanMTB

Rekomendowane odpowiedzi

Rower ostre koło

...

Błąd!

Ostre koło to tylko typ napędu, a nie nazwa roweru. Może być 'rower z ostrym kołem', 'napęd ostrokołowy', ale nie rower sam w sobie jako 'ostre koło'.

Niby się czepiam , ale czasem trzeba uświadamiać społeczeństwo, aby nie popełniało błędów ;-)

Błąd!

Ostre koło to tylko typ napędu, a nie nazwa roweru. Może być 'rower z ostrym kołem', 'napęd ostrokołowy', ale nie rower sam w sobie jako 'ostre koło'.

Niby się czepiam , ale czasem trzeba uświadamiać społeczeństwo, aby nie popełniało błędów ;-)

"ostre koło" to skrót myślowy. Tak się mówi i chyba nikt nie używa określenia "rower z ostrym kołem". No może tylko wtedy, gdy mówi do osobnika, który nie jest zorientowany w temacie ok. Takich skrótów myślowych często używa się określonych grupach czy środowiskach.

sęk w tym że nie wiadomo skąd jest w polskim "ostre koło", a samo koło to nie tylko koło bo na południu (Śląsk) i już bardzo południu czyli w Czechach koło znaczy rower, pytanie czy to koło, czy nie koło, można skołowacieć, i to ostro... był temat z miodem chyba na gronie, bez rezultatu...

Ja pitole ... Coś powiedzieć (wskazać słuszny kierunek, coś wytłumaczyć, bo nie wszyscy mogą coś wiedzieć ...), to już się godność urażona odzywa. Nie róbcie z siebie takich delikatnych pipek! No chyba, że tacy bon-ton jesteście na codzień, to wybaczam - w końcu i z takimi trzeba się nauczyć żyć w tych ciężkich czasach ...

Tłustego dnia!

• Mod Team

Panowie - kulturą wypowiedzi nie powalacie!

Niektórzy z Was mają pasek ostrzeżeń zapełniony w ponad połowie i nie widać większej poprawy, a ci którzy mają czyste konta łatwo mogą dołączyć do grona wyróżnionych!

Dziś jest moja pierwsza doba w pracy więc obędzie się bez nagród :whistling:

@travisb, niepisz o akcji -reakcji bo to ty zacząłeś opowiadanie głupot i uczenie forumowiczów słowotwórstwa. Tymbardziej że to niejest forum dla hydraulików i każdy wie ocb.

Wracając. Będzie tu pasował riser? Czy risera można zastąpić podobną giętą kierą mtb? Jak myślicie? Już miałem holendra z barankiem i niechce popełnić błędu, a nieznam się na estetyce.

Może wygląda podobnie ale to nie jest to samo. Choćby dlatego że inaczej się nazywa ;]. Na giętych mi się dobrze jeździ, ale po przykrych doświadczeniach chce aby rower nie wyglądał przypałowo

to pokaż mi co rozumiesz jako gięta kiera od mtb a co to dla ciebie riser.

każda kiera która nie jest prosta (i nie mówię tu o barankach, jaskółkach lub byczych) ma coś co z angielska nazywa się rise.czyli wznios.

i dlatego to jest riser.

Dobra już wiem, zaczerpnąłem informacji z fachowej literatury. Riser zawsze mi się kojarzył z filmikami z YT gdzie wycinają tricki na ostrych kołach, a gięta MTB z downhillem ;p

Pozdrawiam!

Mtb jest w lesie riser na yt, koniec. Potrzeba ci więcej różnic? W nazwie mają inną liczbę liter. Pozatym ja tam wolę jeździć na riser'rze niż na giętej. Analogicznie niechciałbym być woźnym, tylko konserwatorem powierzchni płaskich.:icon_mrgreen:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...