Skocz do zawartości

[ekshibicjonizm] Pokaż swojego sprzęta...

IvanMTB

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak obiecałem wrzucam foty tych napinaczy. (5 zdjęć)

http://picasaweb.google.pl/travisb.adamus/Peugeot#5461107506967238690

elberet, wypustek nie da się zeszlifować. Dlatego są tam 'wypustki', bo śrubka napinajaca wchodzi w jedną z nich (zobacz moje foty), więc musi ona mieć jakąś grubość, żeby śrubka w nią weszła.

sath, napisałeś "Ponadto nie wyobrażam sobie jak można użyć tych napinaczy w ramie z hakami otwartymi do przodu (śrubka jest dużo za duża żeby przeszła przez otwory w klasycznych hakach szosowych, a nie wiem jaki ma sens założenie tych napinaczy odwrotnie)."

Sęk w tym, że ta śrubka napinacza nie ma być wkręcana w otwór haka, bo i nie wszystkie haki mają takie otwory.

Wiem, że te napinacze nie są jakimś mega hiper wypasem i średnio pasują do niektórych ram (do których z założenia nie są przeznaczone, czyli do takich z hakami otwartymi do przodu), ale skoro zostały zaadaptowane przeze mnie do ramy o takiej własnie a nie innej konstrukcji haków i póki spełniają swoją funkcję (są praktycznie bezobsługowe - odkręcam je tylko jak muszę skleić/zmienić dętkę w tylnym kole), to będę ich nadal z powodzeniem używał. Co więcej - jak ktoś ma problem z naciągiem łańcucha i pyta o napinacze, to mu je polecam, bo jak widać, i wbrew temu co niektórzy twierdzą, da się je zamontować bez większego problemu (oczka napinaczy z 'wypustkami' mają swoją grubość i trzeba usunąć kilka podkładek) i, jak napisałem, spełniają swoją funkcję w 100%.

Wicher skończony.

Rama: Romet Wicher 57cm

Korba: Shimano 600

Pedały: Colony Plastic Fantastic

Paski: Monkey Bags (holdfast)

Koło przód: Campagnolo, Campagnolo

Koło tył: Novatec, Accent Roadrunner

Sztyca: Zoom

Mostek: Atomlab 55mm 1 1/8

Kiera: Atomlab 50cm

Stery: Ritchey Logic 1" ahead

Siodelko: Vuelta Isca

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash1/hs425.ash1/23527_119013131443437_100000042518592_305529_6620196_n.jpg

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash1/hs425.ash1/23527_119013151443435_100000042518592_305530_5881661_n.jpg :P

elberet, wypustek nie da się zeszlifować. Dlatego są tam 'wypustki', bo śrubka napinajaca wchodzi w jedną z nich (zobacz moje foty), więc musi ona mieć jakąś grubość, żeby śrubka w nią weszła.

sath Wiem, że te napinacze nie są jakimś mega hiper wypasem i średnio pasują do niektórych ram (do których z założenia nie są przeznaczone, czyli do takich z hakami otwartymi do przodu), ale skoro zostały zaadaptowane przeze mnie do ramy o takiej własnie a nie innej konstrukcji haków i póki spełniają swoją funkcję (są praktycznie bezobsługowe - odkręcam je tylko jak muszę skleić/zmienić dętkę w tylnym kole), to będę ich nadal z powodzeniem używał. Co więcej - jak ktoś ma problem z naciągiem łańcucha i pyta o napinacze, to mu je polecam, bo jak widać, i wbrew temu co niektórzy twierdzą, da się je zamontować bez większego problemu (oczka napinaczy z 'wypustkami' mają swoją grubość i trzeba usunąć kilka podkładek) i, jak napisałem, spełniają swoją funkcję w 100%.

Po pierwsze myślę, że elberetowi chodziło o zeszlifowanie jednej z wypustek (tej w którą śruba nie wchodzi). Na wzór napinacza MKS, który dzięki takiej konstrukcji umożliwia przesunięcie koła aż do momentu kiedy uniemożliwi to oś piasty.

Po drugie napinacz z reguły zakłada się po zewnętrznej stronie haków.

Po trzecie oddaje Ci pokłon, że zaadaptowałeś ten napinacz do haków takich jak na zaprezentowanych przez Ciebie zdjęciach. Ale przyznam się szczerze, że dalej nie wiem jak to zrobiłeś, bo na zdjęciach nie można dokładnie tego zobaczyć :) Ta śruba wchodzi w wypustkę, która powinna osiąść w hakach, więc nie wiem jakim cudem ona u Ciebie przechodzi obok haku. Chyba, że wsadziłeś coś jeszcze pomiędzy to kółko napinacza, a hak.

Musimy osobny temat założyć chyba ;)

rep1010876.jpg

rep1010875.jpg

rep1010873.jpg

reeeep1010877.jpg

rama : bowery "08

kola: velocity v deep

piasta tył: novatec

piasta przód: miche primo pista

sztyca:pro lt

mostek:giant

kierownica : deda ergo

gebhart grip 44t/15t

korby: fsa vero

opony: conti ultra race,michelin dynamic

siodlo: selle italia max flite

łożyska jak w każdym, ale przynajmniej co miesiąc nie musze przesmarowywać - przez 1.5 roku odkąd jezdze na "prawdziwej" piaście torowej tylko 2 razy wymieniałem.

Kontry - novateci rzeczywiście gówna ale mam dura-ace i zero problemów

o kołnierzach nie slyszałem żadnej złej opowieści

gwinty - z jednej strony mam zajechany ale przez to że krzywo nakręcona została zębatka.

myśle, że nie miałeś sie do czego doczepić

a miche swego czasu były dla mnie za drogie, novateca i tak kupiłem po taniości, więc czemu miałbym nie brać.

osobiście sam polecam novateca

i pozdrowienia dla emulov'a

także uważam ze piasty novteca to najlepszy stosunek jakości do ceny,co do gwintów to przed nakręcaniem zębatek smaruje je smarem grafitowym,co do kontr także używam dura ace.

novatec produkuje piasty dla wielu firm które sprzedawają je po większej cenie zmieniając tylko nazwę.

zdjęcia mojego pomykacza :(

20100418.jpg

20100418001.jpg

20100418002.jpg

20100418004i.jpg

(kto powiedział że SS/OK to rowery tylko do miasta)

W planach był też baranek z żółtą owijką, baranek był nawet, ale potem za długo kombinowałem z klamkami i hamulcami, aż w końcu mi się odechciało i wróciłem do tej kierownicy

• 2 tygodnie później...

Create 08/09 czyli gotowiec o niewarygodnej awaryjności. (przynajmniej 1 fail tygodniowo)

Ostatnio na allegro pojawił się nowy model create, szczerze odradzam.

80%komponentów to nołnejmy

zmieniłem

hampel-shimano 600

napinacze-dartmoor

mostek i kierownica-produkcje decathlona

noski-bazarek

opona tył-michelin lithion

2010-05-01%2014.47.43.jpg

2010-05-01%2014.47.20.jpg

Z takim odstającym na bok pancerzem czułbym się jak F 18 lodujący na lotniskowcu, tylko czekać aż się o coś zahaczy, dlaczego ta klamka jest w spak?

w sklepie zapomnieli przyciąć pancerza :)

Klamka jest na wspak z racji wielkiej improwizacji jaką przeprowadziłem po zmianie kierownicy. Obejma jest za krótka, trzyma sie toto na jakichś paskach montażowych, pancerz cięty na oko (i tu nie wyszło), ale to wszystko i tak idzie do wymiany jak tylko pojawia się fundusze.

Mogę, ale

1)Jestem za leniwy

2)Za dwa tygodnie zmieniam i hampel i klamke i opancerzenie, więc aktualna prowizorka wystarczy

3)Ten pancerz i tak skracałem już ze 2 razy i obawiam się, że linka nie wytrzyma kolejnego demontażu

4)(najważniejsze) tak mi się podoba

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...