travisb Napisano 17 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2010 Tak jak obiecałem wrzucam foty tych napinaczy. (5 zdjęć) http://picasaweb.google.pl/travisb.adamus/Peugeot#5461107506967238690 elberet, wypustek nie da się zeszlifować. Dlatego są tam 'wypustki', bo śrubka napinajaca wchodzi w jedną z nich (zobacz moje foty), więc musi ona mieć jakąś grubość, żeby śrubka w nią weszła. sath, napisałeś "Ponadto nie wyobrażam sobie jak można użyć tych napinaczy w ramie z hakami otwartymi do przodu (śrubka jest dużo za duża żeby przeszła przez otwory w klasycznych hakach szosowych, a nie wiem jaki ma sens założenie tych napinaczy odwrotnie)." Sęk w tym, że ta śrubka napinacza nie ma być wkręcana w otwór haka, bo i nie wszystkie haki mają takie otwory. Wiem, że te napinacze nie są jakimś mega hiper wypasem i średnio pasują do niektórych ram (do których z założenia nie są przeznaczone, czyli do takich z hakami otwartymi do przodu), ale skoro zostały zaadaptowane przeze mnie do ramy o takiej własnie a nie innej konstrukcji haków i póki spełniają swoją funkcję (są praktycznie bezobsługowe - odkręcam je tylko jak muszę skleić/zmienić dętkę w tylnym kole), to będę ich nadal z powodzeniem używał. Co więcej - jak ktoś ma problem z naciągiem łańcucha i pyta o napinacze, to mu je polecam, bo jak widać, i wbrew temu co niektórzy twierdzą, da się je zamontować bez większego problemu (oczka napinaczy z 'wypustkami' mają swoją grubość i trzeba usunąć kilka podkładek) i, jak napisałem, spełniają swoją funkcję w 100%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gurek Napisano 17 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2010 Wicher skończony. Rama: Romet Wicher 57cm Korba: Shimano 600 Pedały: Colony Plastic Fantastic Paski: Monkey Bags (holdfast) Koło przód: Campagnolo, Campagnolo Koło tył: Novatec, Accent Roadrunner Sztyca: Zoom Mostek: Atomlab 55mm 1 1/8 Kiera: Atomlab 50cm Stery: Ritchey Logic 1" ahead Siodelko: Vuelta Isca http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash1/hs425.ash1/23527_119013131443437_100000042518592_305529_6620196_n.jpg http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash1/hs425.ash1/23527_119013151443435_100000042518592_305530_5881661_n.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sath Napisano 17 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2010 elberet, wypustek nie da się zeszlifować. Dlatego są tam 'wypustki', bo śrubka napinajaca wchodzi w jedną z nich (zobacz moje foty), więc musi ona mieć jakąś grubość, żeby śrubka w nią weszła. sath Wiem, że te napinacze nie są jakimś mega hiper wypasem i średnio pasują do niektórych ram (do których z założenia nie są przeznaczone, czyli do takich z hakami otwartymi do przodu), ale skoro zostały zaadaptowane przeze mnie do ramy o takiej własnie a nie innej konstrukcji haków i póki spełniają swoją funkcję (są praktycznie bezobsługowe - odkręcam je tylko jak muszę skleić/zmienić dętkę w tylnym kole), to będę ich nadal z powodzeniem używał. Co więcej - jak ktoś ma problem z naciągiem łańcucha i pyta o napinacze, to mu je polecam, bo jak widać, i wbrew temu co niektórzy twierdzą, da się je zamontować bez większego problemu (oczka napinaczy z 'wypustkami' mają swoją grubość i trzeba usunąć kilka podkładek) i, jak napisałem, spełniają swoją funkcję w 100%. Po pierwsze myślę, że elberetowi chodziło o zeszlifowanie jednej z wypustek (tej w którą śruba nie wchodzi). Na wzór napinacza MKS, który dzięki takiej konstrukcji umożliwia przesunięcie koła aż do momentu kiedy uniemożliwi to oś piasty. Po drugie napinacz z reguły zakłada się po zewnętrznej stronie haków. Po trzecie oddaje Ci pokłon, że zaadaptowałeś ten napinacz do haków takich jak na zaprezentowanych przez Ciebie zdjęciach. Ale przyznam się szczerze, że dalej nie wiem jak to zrobiłeś, bo na zdjęciach nie można dokładnie tego zobaczyć Ta śruba wchodzi w wypustkę, która powinna osiąść w hakach, więc nie wiem jakim cudem ona u Ciebie przechodzi obok haku. Chyba, że wsadziłeś coś jeszcze pomiędzy to kółko napinacza, a hak. Musimy osobny temat założyć chyba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adasiowaty Napisano 17 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2010 ta kierka i mostek ;(:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Varg Napisano 17 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2010 25 funtow za napinacze mks NJS to tak duzo ?zalezy do jakeigo projektu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptx Napisano 18 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 rama : bowery "08 kola: velocity v deep piasta tył: novatec piasta przód: miche primo pista sztyca:pro lt mostek:giant kierownica : deda ergo gebhart grip 44t/15t korby: fsa vero opony: conti ultra race,michelin dynamic siodlo: selle italia max flite Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba206 Napisano 18 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 ptx, Gurek dlaczego tylne koła macie złożone na novatecach? skoro wszyscy tak krytykują te piasty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptx Napisano 18 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 ptx, Gurek dlaczego tylne koła macie złożone na novatecach? skoro wszyscy tak krytykują te piasty? osobiście nie mam nic do novateca (za co sa głównie krytykowane?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba206 Napisano 18 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 osobiście nie mam nic do novateca (za co sa głównie krytykowane?) łożyska, kontry, zębatki, kołnierze, gwinty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gurek Napisano 18 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 łożyska jak w każdym, ale przynajmniej co miesiąc nie musze przesmarowywać - przez 1.5 roku odkąd jezdze na "prawdziwej" piaście torowej tylko 2 razy wymieniałem. Kontry - novateci rzeczywiście gówna ale mam dura-ace i zero problemów o kołnierzach nie slyszałem żadnej złej opowieści gwinty - z jednej strony mam zajechany ale przez to że krzywo nakręcona została zębatka. myśle, że nie miałeś sie do czego doczepić a miche swego czasu były dla mnie za drogie, novateca i tak kupiłem po taniości, więc czemu miałbym nie brać. osobiście sam polecam novateca i pozdrowienia dla emulov'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptx Napisano 18 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2010 także uważam ze piasty novteca to najlepszy stosunek jakości do ceny,co do gwintów to przed nakręcaniem zębatek smaruje je smarem grafitowym,co do kontr także używam dura ace. novatec produkuje piasty dla wielu firm które sprzedawają je po większej cenie zmieniając tylko nazwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CoolBreeze Napisano 20 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 zdjęcia mojego pomykacza (kto powiedział że SS/OK to rowery tylko do miasta) W planach był też baranek z żółtą owijką, baranek był nawet, ale potem za długo kombinowałem z klamkami i hamulcami, aż w końcu mi się odechciało i wróciłem do tej kierownicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Varg Napisano 20 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 no dobra moze przekaże komu innemu pałeczkę szydercy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HDbomba Napisano 20 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2010 kaemes - zaimponowałeś mi! Prawdziwy filantrop. coolbreeze - całkiem spoko z tą kierą - tylko jeździj na nim, a nie w garażu rok czasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moti Napisano 1 Maja 2010 Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 Create 08/09 czyli gotowiec o niewarygodnej awaryjności. (przynajmniej 1 fail tygodniowo) Ostatnio na allegro pojawił się nowy model create, szczerze odradzam. 80%komponentów to nołnejmy zmieniłem hampel-shimano 600 napinacze-dartmoor mostek i kierownica-produkcje decathlona noski-bazarek opona tył-michelin lithion Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elberet Napisano 1 Maja 2010 Udostępnij Napisano 1 Maja 2010 nie wiem czemu ale kojarzy mi się z wagantem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 2 Maja 2010 Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 Z takim odstającym na bok pancerzem czułbym się jak F 18 lodujący na lotniskowcu, tylko czekać aż się o coś zahaczy, dlaczego ta klamka jest w spak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gurek Napisano 2 Maja 2010 Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 Z takim odstającym na bok pancerzem czułbym się jak F 18 lodujący na lotniskowcu, tylko czekać aż się o coś zahaczy, dlaczego ta klamka jest w spak? w sklepie zapomnieli przyciąć pancerza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moti Napisano 2 Maja 2010 Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 Klamka jest na wspak z racji wielkiej improwizacji jaką przeprowadziłem po zmianie kierownicy. Obejma jest za krótka, trzyma sie toto na jakichś paskach montażowych, pancerz cięty na oko (i tu nie wyszło), ale to wszystko i tak idzie do wymiany jak tylko pojawia się fundusze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 2 Maja 2010 Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 Ok Ok ale uważaj na siebie, bo taka pętla może zrzucić Cię z roweru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moti Napisano 2 Maja 2010 Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 Update-dowiązałem pancerz sznurkiem do mostka. Wygląda głupio, ale na te kilka tygodni musi wystarczyc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konik Napisano 2 Maja 2010 Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 A sam nie możesz skrócić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moti Napisano 2 Maja 2010 Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 Mogę, ale 1)Jestem za leniwy 2)Za dwa tygodnie zmieniam i hampel i klamke i opancerzenie, więc aktualna prowizorka wystarczy 3)Ten pancerz i tak skracałem już ze 2 razy i obawiam się, że linka nie wytrzyma kolejnego demontażu 4)(najważniejsze) tak mi się podoba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gurek Napisano 2 Maja 2010 Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 wesoło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Varg Napisano 2 Maja 2010 Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 buahaahhahahaahhahahahaah marketowy fix! zapraszamy do promocji "rower ostre kolo jedyne 899.67 , kurczak kilogram 8,58 , kredki bambino 2.99..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.