Skocz do zawartości

[ekshibicjonizm] Pokaż swojego sprzęta...

IvanMTB

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie mam 170cm ale średnio to bezpieczne przy tej ramie, bo przy skręcaniu czubki butów ocierają mi się o przednie koło (ostre branie zakrętów też odpada). Na razie zostanę przy kwadracie bo kasy mało, ale przydało by się coś krótszego - wiem, że nieco ciężej będzie kręcić ale innego wyjścia nie ma - i tak już kołą 24" na 26" zmieniłem co trochę dało ale większych nie wpakuję do tej ramy ;] Ma ktoś jakiś pomysł?

Obecnie mam 170cm ale średnio to bezpieczne przy tej ramie, bo przy skręcaniu czubki butów ocierają mi się o przednie koło (ostre branie zakrętów też odpada). Na razie zostanę przy kwadracie bo kasy mało, ale przydało by się coś krótszego - wiem, że nieco ciężej będzie kręcić ale innego wyjścia nie ma - i tak już kołą 24" na 26" zmieniłem co trochę dało ale większych nie wpakuję do tej ramy ;] Ma ktoś jakiś pomysł?

Może noski małe metalowe? To że nogą o koło zawadzasz to jest normalka raczej, atakie korby jak ci się marzą to wg mnie poroniony pomysł, chyba że rower do cyrku masz. ;P

Obecnie mam 170cm ale średnio to bezpieczne przy tej ramie, bo przy skręcaniu czubki butów ocierają mi się o przednie koło (ostre branie zakrętów też odpada). Na razie zostanę przy kwadracie bo kasy mało, ale przydało by się coś krótszego - wiem, że nieco ciężej będzie kręcić ale innego wyjścia nie ma - i tak już kołą 24" na 26" zmieniłem co trochę dało ale większych nie wpakuję do tej ramy ;] Ma ktoś jakiś pomysł?

małe stalowe noski, przykręcone po wewnętrznej stronie pedała jeżeli już tak panikujesz, ale ja sie do tego przyzwyczaiłem, a zahaczam prawie połową noska

mówiłem wcześniej. overlap to nic strasznego. przyzwyczaisz się.

jak kiedyś sprawisz sobie ramę torową to aż się boje jak wtedy będziesz panikował.

tak więc nie szalej bo 170 to dobry rozmiar.

co do kół to jeśli masz ramę szosową to powinny ci wejść koła 700 czyli szosowe.

tak myslę

jeśli weszły ci 26" to 28 też ci wejdą tylko na mniejszym profilu opony.

w noski noga powinna wejść solidnie. krótkie noski to pomyłka. stopa łatwo wyslizgnie ci się z pedałka.

ew pomyśl o spd

ale i tak zrobisz jak uważasz. a jak pojeździsz trochę to stwierdzisz że jednak niefajnie zrobiłeś i zmienisz.

miłej zabawy z fixem

jeśli weszły ci 26" to 28 też ci wejdą tylko na mniejszym profilu opony.

Przetestuję, bo coś mi mówi, że tak szybko nie dam sobie z tym rowerem spokoju :P

w noski noga powinna wejść solidnie. krótkie noski to pomyłka. stopa łatwo wyslizgnie ci się z pedałka.

ew pomyśl o spd

No niby tak tylko problem jest kiedy rzeczywiście trzeba tą nogę wyciągnąć szybko ;P Myślałem o LOOKach, bo tańsze i wyglądają na przystępniejsze niż SPD (bloki można sobie do każdego buta dokręcić) - co o tym myślicie (wcześniej pewnie się w metalowe noski z allegro zaopatrzę ale na razie koleś jest na urlopie)?

No niby tak tylko problem jest kiedy rzeczywiście trzeba tą nogę wyciągnąć szybko ;P Myślałem o LOOKach, bo tańsze i wyglądają na przystępniejsze niż SPD (bloki można sobie do każdego buta dokręcić) - co o tym myślicie (wcześniej pewnie się w metalowe noski z allegro zaopatrzę ale na razie koleś jest na urlopie)?

Nie polecam szimanowskich spd, bo mi często zdarzało się wypiąć. Teraz miałem do wypadku time ataki luka i było zdecydowanie lepiej. W lukach masz drogie bloki coś koło 50-60zł, pedały też nie są za tanie, bo najtańsze ataki kosztują chyba 160, dlatego pedały kup używane, bo ciężko je wykończyć, a bloki nowe. Plusem systemu luk albo ubijaków jest mały blok, który nie powoduje stukania tak mocnego jak blok szimanowski, co też dla niektórych ejst ważne. No i to co najważniejsze, butów spd nie ma miliard rodzajów i jak ktoś jest wybrednym lanserem to nie znajdzie butów, żeby mógł w nich bez wstydu z roweru zejść i po bułkę do sklepu skoczyć.

"Wystawalność" buta w spd jest mniejsza niż w noskach, może taka jak w noskach rozmiar s, ale nie wiem bo nie porównywałem. But często daje możliwość przesunięcia bloku bardziej do przodu, co "chowa" stopę przed kołem, choć to jest jakieś 0.5-1cm.

Mi noski nie pasują, bo są mniej wygodne i mniej wydajne niż systemy spd.

noski się nie wypinają i to jeden z plusów

poza tym nie bujasz się po mieście z kumplami w butach spd.

ubijaków nie polecam-niszczą buty i są drogie

na lookach jeździlem tylko szosowych więc sie nie wypowiadam

co do kół to mtb na oponie 1,9 jest tej samej wysokości co szosowe na oponie 23c

jeszcze jedno

metalowe noski niszczą buty. osobiście polecam noski mtb autora

co prawda noszę szerokie buty takie np jak na deske więc domyslam się że się nie sprawdza przy wąskich butach

niemniej polecam plastiki- sa tańsze nie niszczą butów i nie rdzewieją :P

Nie polecam szimanowskich spd, bo mi często zdarzało się wypiąć.

W jakiej sytuacji? Ja polecam jak najbardziej, optymalne ustawienie i nigdy nie było żadnego problemu, ani na ostrym, ani na szosie.

Ja mam pedały ustawione tak aby wypinały się jak najszybciej i z najlżejszym ruchem, a z drugiej strony, aby można było podskoczyć z rowerem bez wypięcia się - i tyle.

W jakiej sytuacji? Ja polecam jak najbardziej, optymalne ustawienie i nigdy nie było żadnego problemu, ani na ostrym, ani na szosie.

Ja mam pedały ustawione tak aby wypinały się jak najszybciej i z najlżejszym ruchem, a z drugiej strony, aby można było podskoczyć z rowerem bez wypięcia się - i tyle.

Wypinały się w sytuacji ostrego hamowania m520, m540 i jeszcze te takie jednostronne ładne. Tak czy inaczej jeśli idzie o pedały zatrzaskowe to jednak do ostrego lud poleca raczej albo ubijaki albo tajm ataki i wg mnie słusznie.

Z szimano na drugim rowerze nie miałem problemów, ale na ostrym zawodziły mnie wtedy, gdy potrzebowałem.

Sprawdziłem czy większe koła wejdą ale nic z tego. Nawet 27" z oponą 1 3/8 się już nie mieści w widełkach, ale obecne 26x1.5 nie są złe bo przy mniejszej oponie koło mogło by nie pożyć zbyt długo biorąc pod uwagę ukształtowanie terenu w moim mieście. Przy wymianie korb martwi mnie skid patch - jak walnę krótsze, które są zazwyczaj z tarczą 40 to przy 16 z tyłu (która jest przyspawana więc wymiana nie jest takim hop-siup) daje mi to tylko 2 punkty hamowania na oponie (teraz mam 8 przy 46x16). Kierownicę zmienię jednak na typową szosówkę, bo jakoś się przyzwyczaiłem do przykurczania bardziej niż wyciągania ;P Na razie plastikowe noski dają jeszcze radę po tym jak je usprawniłem kawałkiem blaszki z wywierconymi otworami pod śruby dzięki czemu mocniej się trzymają. Jak znowu coś pójdzie nie tak to przechodzę na stalowe ew. jak kasa będzie to o LOOKach pomyślę. Co do wyślizgiwania się stóp z nosków to ja takich problemów nie mam - wręcz przeciwnie. Mam buty z dobrym bieżnikiem i czasami ich wysunięcie sprawia problem.

Dzięki za porady :)

mi niestety też wyrywało

nawet xt

ale na koszykach zauważyłem że to kwestia złego układania nóg i przenoszenia siły

teraz wiem jak skidować poprawnie

Zgadzam się, szimano wypinało nie dlatego, że sprężyny słabe, tylko dlatego, że stopa pod lekkim kątem łatwiej się wypina niż w tajm atakach. Jednak stresujące było to, że jak muszę zahamować to pedały wymagają ode mnie idealnie prosto ułożonej stopy, co przy wysokiej kadencji nie zawsze jest łatwe do osiągnięcia..

koło 27" jest większe niż 28", bo 27 ma 630mm a 28 622mm

Jakim cudem skoro to oznaczenie w calach (średnica opony) i o ile z matematyki geniuszem nie jestem, to oczywiste jest dla mnie, że 28 cali jest większe od 27 (dokładnie o 25,4mm)?

jak dla mnie opona 1 3/8 to 35c więc spory balon

i raczej nie szosowy chyba że założyłeś taki balon na szosową felgę. wtedy będzie jeszcze wyższa

sprawdz z oponą 23 ew. 25

inna sprawa jeśli chcesz jeździć na balonach

wtedy spoko

nie rozumiem jak szosowe koła mogą nie pasować do szosowej ramy...

Jakim cudem skoro to oznaczenie w calach (średnica opony) i o ile z matematyki geniuszem nie jestem, to oczywiste jest dla mnie, że 28 cali jest większe od 27 (dokładnie o 25,4mm)?

na oponie (na rawce też czasem :P ) masz napisane w mm średnice koła - przy 27" jest napisane 630 a przy 28" 622 czyli różnica jest 8 mm.

Jakim cudem? nie wiem, widać sie przyjęło

wikipedia tez coś o tym wie ('rozmiary kół' na samym dole) :

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%82o_rowerowe

pzdr

• 4 tygodnie później...

Cześć

To i ja pokaże moje ostre/ss. Jest to wersja nisko budżetowa (ok 300 zł a może i mniej), ale jeździ bez zarzutów - jak dla mnie <_<

http://img11.imageshack.us/img11/3024/dsc02643m.jpg

Teraz wygląda troche inaczej, bo założyłem tylny hampel(jeżdze na na tym bajku ostatnio singlowo), inne pedały i zdjąłem duży blat.

Może nie jest piękny, ale jak dorwe jakąś ładną ramkę kiedyś to zrobie sobie ładny rower.

pzdr:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...