Skocz do zawartości

[ekshibicjonizm] Pokaż swojego sprzęta...

IvanMTB

Rekomendowane odpowiedzi

haj grabarz ramka z allegro - po za usunieciem lakieru z tylniego trojkata nic z nią nie robiłem - lakier jest taki jaki był w momencie kupna

na pewno z czasem nad tym poracuje bo ostre wciaga mnie coraz bardziej

ps. hamulec mam własnie od ciebie ;) wiec masz swój wkład w budowe

pozd.

Klaniam,

Nie obcinaj! Z baranem swietnie wyglada :) Szkoda by bylo zeszpecic klasyczny wyglad...

OSTRO!

I.

Dokładnie! Z barankiem jest OK :) Jedynie siodełko bym wymienił na bardziej filigranowe, pasujące do cienkich rurek ramy ...

A u mnie w Huraganie UPDATE:

1. Rzecz najważniejsza - znaczek :) (wyłapany na allegro za 10 ziko)

73e20bcd09506667m.jpg

0788bdbdd8c06857m.jpg

2. Zmiana opon ze slicków na bardziej nadające się do jazdy zimą.

a32ad9318f610d60m.jpg

3. Korki w kierownicy.

15e3d7f73f6ad2e2m.jpg

905280a772996be6m.jpg

4. Element o charakterze wizualno-maskującym - kostka (bajerna nakrętka na wentyl za 3 ziko) nałożona na za długą (nie chce mi się skracać ;)) śrubę hamulca.

407d9e0484fc4704m.jpg

5eacc895922432b8m.jpg

5. Rozwiązany problem z ocieraniem noskami o przenie koło w czasie ostrych skrętów. Poprostu obciąłem z obu stron mocowanie noska do geja i przykręciłem od wewnętrznej strony, dajac dwie nakrętki jako podkładki dystansowe. Patent sprawdza się idealnie w czasie jazdy. Odległość nosek-opona w granicach 1 mm ;)

5f1ed184917114bdm.jpg

Niestety, pojawił się i minus ... Pęknięcie lakieru na mufie suportu. Kiedy kupowałem tą ramę pęknięcie już było. Ale po usunięciu lakieru, na gołej stali nie było go. Więc chyba nowa rysa nie wróży niczego złego. Oby ...

03bd273b9dae3b12m.jpg

Całość obecnie prezentuje się tak:

37e4f6d7f55dd752m.jpg

AJ LOW MAJ BAJK :D

Ja również nie chciał bym być złym prorokiem, ale wydaje mi się, że możesz zacząc rozglądać się za nową ramą. Jak dla mnie, to puściły luty. Na gołej ramie nie widać, ale gdy materiał zaczyna pracować, to szczelina się rozchyla i lakier nad nią pęka.

Moją opinię na temat roweru znasz :D

Na zdrowy rozsądek to właśnie tak to wygląda jak napisał Grabi. Ale jak wiadomo zdrowy rozsądek często niewiele ma wspólnego ze zdrowiem i rozsądkiem. (to jest uwaga skierowana do "zdrowego rozsądku"a nie do Ciebie Grabarzu). Dla tego też polecałbym skonsultować problem z jakimś Orłowskim czy innym Kondejem. Może skończy się na lutowaniu i malowaniu nie złomowaniu...

PS. tak czy owak łączę się w żalu i kibicuję w rozwiązywaniu problemu.

Hmm... wydaje się, że skoro wcześniej pęknięcie było a pod warstwą lakieru nie było go, to chyba nie jest tak źle - pęka tylko lakier pod wpływem 'pracy materiału'. W końcu to stal i jak mi kiedyś powiedział Grabarz to normalne, że jest trochę elastyczna.

Jeszcze w trakcie składania OK, przed piaskowaniem i malowaniem. zastanawiałem się, czy poprostu nie potraktować mufy w jednym miejscu spawem. Takim zwyczajnym, z zewnątrz, oszlifowanym, żeby się chamsko nie rzucał w oczy, dla wzmocnienia tego krytycznego punktu. Bo oddawać ramę do czarodzieja Kondeja raczej nie oddam - chyba musiałbym zaciągnąć kredyt ;]

Dobra OT się zrobił więc finito. Pożyjemy - zobaczymy :D

• Mod Team

Klaniam,

Oftop-nieoftop ale nawet nie probuj wyglaszac takich herezji jak spawanie ramy na mufach. To nie jest kanaliza ktora mozna poprostu poleciec migomatem :D

Dowiedz sie chociaz u Kondeja ile by kosztowalo przelutowanie mufy, a potem panikuj w sprawie pieniedzy...

OSTRO!

I.

Dokładnie! Z barankiem jest OK :P Jedynie siodełko bym wymienił na bardziej filigranowe, pasujące do cienkich rurek ramy ...

(...)

siodlo to SE Turbo, klasyk - nie ma tu niczego do wymieniania :icon_mrgreen: a bycze sam masz i odradzasz ;p na wiosne bede ciac chyba bo mi sie znudzila ta kiera a dolnego chwytu praktycznie nie uzywam jezdzac po miescie, do tego na przelozeniu 3.125...

siodlo to SE Turbo, klasyk - nie ma tu niczego do wymieniania :( a bycze sam masz i odradzasz ;p na wiosne bede ciac chyba bo mi sie znudzila ta kiera a dolnego chwytu praktycznie nie uzywam jezdzac po miescie, do tego na przelozeniu 3.125...

Gdzie odradzam? Bycze świetnie się spisują w moim OK.

Ale faktycznie - z Twoim przełożeniem dolny chwyt mało wygodny.

Jest to moje pierwsze ostre koło zbudowane na oldschool'owej ramie Pucha

Kolo zmontowane sposobem nawiercenia zębatki na piaste z hamulcem tarczowym

Rama: Puch

Koło przód:(28') opona CST 700x23C (niebawem Maxxis Detonator), piasta Maillard, obręcz Weinmann

Koło tył: (28') opona Maxxis Detonator piasta Promax, obręcz Vuelta

Korba: Chyba jakas Shimano 170mm

Pedały: Shimano 105

Kierowcnica: Zoom Alloy- scieta na bycze rogi

Hamulec przód: Weinmann

Klamka: Shimano Exage

Przełożenie: 53/18

Zdjęcia:

http://gurek.fotosik.pl/albumy/350667.html#e

Pozdrawiam Gurek (Poznań)

Od tamtego czasu trochę się zmieniło:)

Rama pucha jakiś czas temu pękła przy haku, no i nastał czas na nową.

Rama: Monza 58cm

Koło przód: piasta Suntour, obręcz Ambrosio, opona Vittoria Rubino Kevlar

Koło tył: piasta Novatec, obręcz Accent Roadrunner, opona Continental Grand Prix 3000

Korba: Shimano 600

Pedały: coś na wzór shimano 105

Kierowcnica: Amoeba 40cm

Mostek: 3ttt

Siodło: Mundialita

Gripy: Primo Classic

Przełożenie: 42/16

foto: http://img75.imageshack.us/my.php?image=dsc01156uu6.jpg

Pozdrawiam Gurek

Ładna ramka.

Dałbyś się naciągnąć na małą recenzje obręczy Accenta? To jedna z niewielu i przy tym najtańsza wysoka obręcz dostępna na naszym rynku. Warto by ogłosić wszem i wobec, czy warta zakupu. ;)

W sumie to za bardzo nie ma czego opisywac;)

Obrecz jak na tą cene jest miodzio, jezdze na niej juz z 3miesiące,zaliczyłem pare snake'ów ( co wiąże sie z dobijaniem ) i od początku ani razy jeszcze nie dociągałem szprych, a koło nie bije ani troche... :)

na ile opony pompujesz ze snejka walnales? O_o ja przez rok jazdy szosa/ostrym nie raz przywalilem w kraweznik i ani razu nie mialem snejka i nigdy wczesniej nie slyszalem o takim przypadku w szosie O_o

btw, moja obrecz za 35zl jest 70gram ciezsza i kolo do dzis jest prosciutkie a jezdze na nim dobre pare miechow i mam 500km zrobione ;p

na ile opony pompujesz ze snejka walnales? O_o ja przez rok jazdy szosa/ostrym nie raz przywalilem w kraweznik i ani razu nie mialem snejka i nigdy wczesniej nie slyszalem o takim przypadku w szosie O_o

btw, moja obrecz za 35zl jest 70gram ciezsza i kolo do dzis jest prosciutkie a jezdze na nim dobre pare miechow i mam 500km zrobione ;p

Nie wiem, zależy na której stacji napompuje :) Ale przeważnie powyzej 9barów mam i łapie snake'i to dziwne że nie slyszałeś o takich przypadkach...

Zostałem bez aparatu ale mam fotke prawie z profilu, jeżeli cie to interesuje :)http://img362.imageshack.us/my.php?image=3943cce19fna2.jpg

• Mod Team

:blink::wacko::blink:

9 barów czyli 120PSI i snejk????? Czy ty ważysz 150kg?????

Ja ładuje w kiszki okolo 100-110PSI i NIGDY snejka nie złapałem. Owszem pare kapci, ale zawsze po najechaniu na jakieś badziewie...

Tak poza tym ładne malowanie :icon_wink: Podobne do mojego Startosa.

OSTRO!

I.

IvanMTB No mówie ci że zdarzają mi sie snejki przy takim ciśnieniu, i przeważnie to na wystających torach tramwajowych.(ostatnio na 2alleycatach na tych samych torach złapalem) waże ok 70kg :icon_wink:

mauzer niewiele ale jednak zdarzają sie takie którymi dasz spokojnie 11bar jak sie rozkręcą... :] przynajmniej takie mamy w poznaniu,nie wiem jak u Ciebie w bdg :wacko:

Kompresor na stacji dający 9bar? Chyba tylko wskaźnik tyle pokazuje...

Stawiam klocka na Wzgórzu Wisielczym, jeśli wskazanie kompresora pokazuje rzeczywiste ciśnienie w oponie.

Dość powiedzieć, że prędzej takiego ciśnienia nie wytrzyma obręcz (Ivan coś o tym wie), niż dobijesz na tym snejka.

Jak napompujesz koło do 7-8bar to nie powinieneś móc opony zgnieść paluchami. CO do kompresorów na stacji które obsługują 12bar jakoś nie chce mi się do końca wierzyć (ale nie wykluczam) bo z normalnych pojazdów poruszających się po drogach busy biorą 7,5bar na koło. Wątpliwym jest robienia kompresorów na CPNach pod kolarzy :icon_mrgreen::devil:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...