grzegorz1974paszek Napisano 18 Września 2007 Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Jak widzicie przydatnośc ostrego koła lub singla szosowego do treningów na maratony górskie .Co to daje , jaką dł. korb stosowac .Tak przy okazji prosiłbym o małą ankiete długośc korb w mtb-wzrost , jak jeżdzicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikodem Napisano 19 Września 2007 Udostępnij Napisano 19 Września 2007 dzięki ostremu zwiększysz siłę dł. korby w mtb 170mm dł korby w szosie 172,5 wzrost 173 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baksik22 Napisano 19 Września 2007 Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Emm przydatność treningowa singla hmm będzie łatwiej na singlu szosowym utrzymać odpowiedni puls ale i tak będzie to trudniejsze niż miałoby to miejsce na szosce z biegami, chodzi o to że np trzymasz sobie puls 158 i nagle jest lekkie wzniesienie i ciężko będzie utrzymać ten puls na singu, co innego na biegach po prostu redukujesz i zmniejszasz kadencje i masz ten sam puls pod górkę czy na płaskim. Mam nadzieję że zrozumiecie co chciałem przekazać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rurokura Napisano 20 Września 2007 Udostępnij Napisano 20 Września 2007 siema daje nawyk ciągłego kręcenia korbami zwiększa siłe ,a raczej tolerancje na rzadsze zmiany przełożeń .. pod górke pocisniesz np.z blatu ,rozpędzając się bardziej a nie mieląc ze średniej .. wytrzymałość -można sobie wyrobić na każdym rowerze ..więc co nie tylko zaleta ostrego mozesz ćwiczyć zimą .. bo taki rower wiadomo ,że nie bedzie sie aż tak bardzo psuł od wszechobecnej soli korby w ostrym polecam 165-170 do szosy , 170-175(chociaż nie jest to polecane) do off-road ..wszystko to poto ,żeby nie zawadzić korbami o ziemię mam 180 cm wzrostu ,jeżdze na 170 i 175 i nie odczuwam praktycznie żadnej różnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majster Napisano 21 Września 2007 Udostępnij Napisano 21 Września 2007 korby zależą od długości nóg (względnie od wzrostu). tu masz tabelkę: http://www.cyfronet.krakow.pl/rowery/rozmiarr.html oczywiście pół centymetra w te czy wewte (tak się to pisze?) nie urwie ci nogi. generalnie zbyt długie mogą prowadzić do bólu kręgosłupa/kolan. zbyt krótkie będą mało wydajne i trudniejsze do opanowania w ostrym kole (teoretycznie, nigdy nie jeździłem na ostrym). ja mam korby 175 i są idealne (mam 184cm) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.