Skocz do zawartości

[napęd] Działa jak na "wstecznym"

macsob

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich po dłuższej nieobecności,

Dzisiaj w moim rowerku zaobserwowałem coś dziwnego. Mianowicie, jak jadę nie kręcąc pedałami i po czasie zacznę "kręcić" to napęd zachowuje się przez sekundkę, jakbym kręcił pedałami do tyłu. Czyli kompletny brak oporu. Po chwili zaskakuje i działa normalnie. Mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi :D Pierwszy raz się z takim czymś spotkałem, nie wiem czego to wina.

Napisano

Szczerze to nie rozumiem dokładnie o co Ci chodzi, tylko się domyślam, że pedałując nie czujesz żadnego oporu tak jakbyś przy 40km/h wrzucił przełożenie 1:1 i pedałował. Dobrze rozumiem? Wytłumacz co masz za napęd, i jak się to bezpłciowe kręcenie objawia? jak wreszcie zaskakuje i kręcisz czując opór to "zaskakuje" Ci to nagle czy w pewnym krótkim czasie?

Szczerze to bardzo dziwne jest to co mówisz bo wychodziłoby, że kręcąc korba kręci się i też kaseta :)

To weź odwróć rower do góry kołami, pokręć i zobacz czy jest możliwość, że kręcąc kasetą ręką do przodu, kręci się ona bez koła

Napisano

Właśnie tak, odczuwam to jakby kaseta kręciła się w przód :lol: przez pierwsze naduszenie na pedał, później wszystko jest ok. Być może faktycznie bede musiał zajrzeć do piasty. A napęd to Alivio 06.

Napisano

Pewnie masz uszkodzony bębenek w pieście. Jaka to piasta? Chyba jedynym wyjściem będzie wizyta w serwisie bo raczej nie masz kluczy do zdejmowania bębenka. Ewentualnie możesz też spróbować napsikać do środka WD40 może to tylko jakiś syf zapchał zapadki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.