kuczy Napisano 18 Września 2007 Napisano 18 Września 2007 Spotkałem się z opinią, że tora to raczej dla cięższych osób... Ale z drugiej strony komora powietrzna pozwoli na nabicie niższego ciśnienia, a co za tym idzie nie powinno być problemów. Więc jak to w końcu jest? Nada się?
Ombre Napisano 18 Września 2007 Napisano 18 Września 2007 nada sie, ja sam mam 70? czy jakos tak i jest ok.
proxx Napisano 18 Września 2007 Napisano 18 Września 2007 Ile ważysz, jeśli można spytać? ja mam Torę 302 SoloAir (teraz już z lockoutem ), ostatnio po intensywnym sezonie enduro (w tym góry, zjazdy) ciśnienie zeszło mi ze 140 do 100psi. Zeszło aż tyle, bo strasznie nie chce mi się kupować pompki, a przez moment nie miałem od kogo pożyczyć. Powiem tak... Przy 100psi spadł mi skok. Amortyzator 'nie miał siły' wrócić do stanu początkowego. Praca była gładka i bardzo kulturalna, jednak przy najbliższej okazji wróciłem do dużego ciśnienia. Nie dobijał wprawdzie, bo powietrze jest mocno progresywne i trudno jest pokonać ostatnie 3-4 centymetry, no ale jednak... nie pasował mi taki układ. Jeżeli ważysz mniej niż 70 kilo i chcesz mieć w pełni kulturalną pracę, IMO kup sobie sprężynowego RS'a. Standardowo pakują tam sprężyny dla 60-70kg riderów.
nabial Napisano 18 Września 2007 Napisano 18 Września 2007 bedzie dobry, jak chcesz wieksza czulosc to mozna magikowac z dluzszym mostkiem - przeniesienie % nacisku na przednia os itp
bodziekk Napisano 18 Września 2007 Napisano 18 Września 2007 Ta opinia, że Tora to dla cięższych, wzięła się z dość solidnej budowy tego amortyzatora. Oczywiście solidna budowa nie przeszkadza w tym, żeby używali go także ci lżejsi
proxx Napisano 18 Września 2007 Napisano 18 Września 2007 A ja będę się upierał, że nie bardzo. Chciałem uściślić jedną rzecz. Przy 100psi nie chodzi o to, że mam większy sag, tylko nawet po zejściu z roweru ze 3cm tkwiły wciąż w dole... (amor regularnie czyszczony smarowany itp., żaden syf, nie o to chodzi). Poza tym nadal nie wiemy, ile ważysz.
proxx Napisano 18 Września 2007 Napisano 18 Września 2007 No właśnie teraz widzę... i sam nie wiem, czy to ja przeoczyłem, czy było edytowane.. W każdym razie przy 67 powinien dać radę, to chyba jakieś 120psi o ile mnie pamięć nie myli.
yukol Napisano 18 Września 2007 Napisano 18 Września 2007 Ja ważę >90kg, ale rower po przyjściu do mnie miał chyba ~100psi i niczego takiego nie było jak piszesz. Był oczywiście dramatycznie miękki, ale wracał do swojego pierwotnego położenia zawsze, skok był taki jaki miał być.
kuczy Napisano 19 Września 2007 Autor Napisano 19 Września 2007 Dzięki wszystkim! proxx, następnym razem powtórzę wszystko w poście żeby nie było niedomówień
proxx Napisano 19 Września 2007 Napisano 19 Września 2007 @yukol to jeszcze w dużej mierze zależy od tego, jaki masz skok. ja mam 130mm. po tym, że jeździsz a6'ką wnioskuję, że raczej mniejszy. jeżeli masz 80 bądź 100mm to wcale mnie nie dziwi taka rozbieżność.
heavy_puchatek Napisano 19 Września 2007 Napisano 19 Września 2007 Przy 100psi nie chodzi o to, że mam większy sag, tylko nawet po zejściu z roweru ze 3cm tkwiły wciąż w dole... Ekhm nie chcę nic mówic ale miałem tak w reconie jak mi uszczelka od powietrza poszła i podczas jazdy samo "przepompowywało" się do komory negatywnej. Nie wracał na tyle ile miał (stopniowo rósł SAG) a po zejściu z roweru żeby całkiem powstał musiałem go dociągnąć
Blitzer Napisano 19 Września 2007 Napisano 19 Września 2007 Mi tez to wyglada na usterke. Normalnie nie powinno sie tak dziac. Wg mnie tora to bardzo dobry choc troche ciezkawy amorek. Spokojnie powinien wytrzymac kolo 100kg wagi. Wiadomo ze przydalo by sie cos ze sztywna osia ale to juz nie ta polka cenowa...
heavy_puchatek Napisano 19 Września 2007 Napisano 19 Września 2007 http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...mp;#entry351357 Nawet napisałem o tym kiedyś temat. Zapomniałem tylko o ostatnim poście, w każdym razie usterka usunięta "na jutro" i działa
NeZ Napisano 19 Września 2007 Napisano 19 Września 2007 Ja ważę ok. 70kg i działa mi Tora 302 SA bardzo dobrze, więc nie widzę problemów. Ja dużo w terenie jeźdze na stojąc na pedałach przy nierównościach większych, więc mam + 5-10psi więcej niż trzeba, przez co SAG mam pół centa a i wtedy ładnie bardzo pracuje. Wersja 318 ma motion control wiec działa pewnie jeszcze efektywniej - 67kg to nie jest znowu tak mało (jakbys 55 miał to wtedy mozna sie zastanawiac nad sensem), więc się nie przejmuj. A to ,że jest solidny to tylko dlatego, ze ma golenie 32mm i ogólnie budowa pozwala na bezpieczne enduro.
yukol Napisano 19 Września 2007 Napisano 19 Września 2007 No ogólnie podsumowałbym tak, że jak amor nadaje się dla cięższych osób to tak samo dla lekkich, bo wystarczy mniejsze ciśnienie (przy powietrzu, bo jakby była jakaś twarda sprężyna to co innego może). Polecam Tore, bo wg mnie sprawuje się świetnie. Porównanie mam do Suntoura XCM/XCR, Marcoka MZ Race II i RS Dart II - przepaść niewyobrażalna. Jeździłem też na Rebie, ale jeszcze sporo przed Torą i chwile, więc ciężko porównywać.
tenjin Napisano 19 Września 2007 Napisano 19 Września 2007 Mały OT http://www.allegro.pl/item246603521_kross_...ej_w_kraju.html ile jest warta tora z a6 bo rozumiem ze sa rozne modele ??
proxx Napisano 20 Września 2007 Napisano 20 Września 2007 @heavy_puchatek nie no, na szczęście nie jest tak źle. podejrzewam, że po prostu powietrze mi nierówno zeszło, jeżeli już. teraz, po napompowaniu do nominalnych 140psi wszystko jest jak należy. do tego zamontowałem u siebie lockout, przesmarowałem co nieco temat i powiem tyle: jestem z mojej Tory strasznie, strasznie zadowolony, a kosztowała mnie prawie nic. kupowałem ją zeszłej jesieni chyba, a do tej pory nie ma taki niskich cen na Allegro
kuczy Napisano 26 Września 2007 Autor Napisano 26 Września 2007 Potrzebuję szybkiej odpowiedzi: Czy istnieje tora 318 nie SA i U-turn tylko ze zwykłą sprężyną?? Właśnie oglądałem rower, do którego się przymierzałem i wyszło na to, że tam nie ma SA (a u turn to tym bardziej nie jest) :| Ewentualnie jeśli ktoś mógłby zrobić zdjęcie korony od SA... Bo w tym jest tylko pokrętło 'preload' po lewej stronie a po prawej jest blokada pod manetkę (na dole tłumienie powrotu). No i ewentualnie da radę na czymś takim jeździć z moją wagą (~67kg)?? Bo trochę mi się wydawał twardy... Czy to tylko może tak jest póki olej nie posmaruje??
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.