mp3fan Napisano 18 Września 2007 Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Witam Przejechałem niecałe 1000km na nowym Level A6. Zaczęły się pierwsze problemy. Przednia przerzutka zaczęła obcierać o łańcuch na niższych przełożeniach - dociagnąłem linkę i jest Ok. Mam jednak poważniejszy problem. Zauważyłem, po którejś z kolei jeździe iż przy ruszaniu korbami pojawił się luz. Mam wrażenie, że po każdej jeździe jest on coraz większy. Czy to wina suportu? Udało mi się znaleźć informacje, że niejako w Krosach Level A6 z 2007 stosują suport truvativ Howitzer. Dowiedziałem się, że to suporty z zewnętrznymi łożyskami maszynowymi, wyglądający z zewnątrz podobnie do tego: http://www.allegro.pl/item242028532_suport...uper_cena_.html choć nie wiem czy to tak naprawdę ten, suport jest przykręcony, a nie mam kluczy aby spradzić jak wygląda cały, o czym dalej. Znalazłem też aukcje prezentującą klucz własnie do tego typu suportów: http://www.allegro.pl/item242281598_klucze...v_howitzer.html czy to dobry klucz? Co radzicie, żebym zrobił, nie chce aby luz się powiększał, wprawia mnie to w głęboki dyskomfort. Dzieki z góry za wszelkie rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bizon Napisano 18 Września 2007 Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Skoro na aukcji pisze że pasuje do korny to powinien pasować.W sprawie luzu to albo możesz iść z rowerem do serwisu tam Ci poodkręcają co trzeba albo kupić klucz i samemu poodkręcać.Ja jestem za tym żeby kupić klucz nie wiem ile skasują Cię w serwisie a klucz się przyda,znów kiedy się zrobi luz albo będzie trzeba wyczyścić mufę to klucz jak znalazl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mp3fan Napisano 18 Września 2007 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Prosze jeszcze kogoś o potwierdzenie, że ten klucz będzie pasował do suportu, który znajduje się w tym modelu roweru. Nie chce kupować, skoro miałby być niewłaściwy. Swoją drogą jestem rozczarowany, że po tak małym dystansie robi się luz w tak drogim suporcie. Przecież takie suporty kosztują około 100 złotych... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 18 Września 2007 Udostępnij Napisano 18 Września 2007 smiem twierdzic ze sprawe zalatwi uzycie kleju do gwintow, to znana wada korb truvativa - odkrecajace sie sruby nic powaznego:) jak zajdzie brudem to juz nie bedzie sie odkrecac hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mp3fan Napisano 18 Września 2007 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2007 nie wiem czy to śruba się odkręca. Luz jest minimalny (nie wyczuwalny podczas jazdy, tylko gdy ciągnę korbami w dół czy w górę). Jeśli się jednak odkręca to pomoze klucz z powyżsej aukcji czy jakiś inny? Też wolałbym zakupić, niż każdorazowo oddawać do serwisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 18 Września 2007 Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Posiadasz korby Firex GXP. Suport z pierwszego linka nie będze pasował ,jeśli będziesz go zmieniał to szukaj suportu GXP-ok.129zł. Aby obsługiwac Firexa potrzebujesz : imbusa 8 ,ściągacza do korb+specjalna nakładka na niego-taki grzybek;i właśnie tego klucza z drugiego linka-pasuje on do Truvativa a także Shimano ht 2.Kup go ,jest o tyle dobry że obejmuje całą miske.W twoim przypadku najważniejsze jest aby zlikwidowac ew. luz miski-rama oraz lewe ramie-oś.W pierwszym przypadku możesz zniszczyc gwint w ramie,w drugim-wielowpust w lewym ramieniu.Ew. luz łożysk nie jest szkodliwy i zime możesz tak przejeżdzic. 1.weż imbusa 8 i odkręc śrube z lewej strony.2 wkładasz grzybka do środka .3 wkręcasz ściągacz i zdejmujesz ramie.4.wyciągasz całą korbę-wystarczy pociągnąc.5.kluczem dociągasz miski zgodnie z kierunkiem strzalek.6.wkładasz prawą korbe.7 nakładasz lewe ramie i wkręcasz śrubę do oporu [imbus 8] Tak na wszelki wypadek sprawdż czy po obu stronach misek masz podkładki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mp3fan Napisano 18 Września 2007 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2007 O rany, Twój post mnie trochę przeraził, powstało jeszcze więcej wątpliwości (zwłaszcza to o niszczeniu gwincie w ramie). Ale z tego co zrozumiałem nic nie zepsuje, jeśli będę postępował tak jak napisałeś. Tak żebym skompletował cały zestaw do ściągania/mocowania, mógłbym prosić link do aukcji, bądź do sklepu internetowego w którym zakupię tą specjalną nakładkę (w formie grzybka). Zupełnie nie wiem co to ma być. W tej aukcji oprócz klucza jest jeszcze "mały do dokręcenia śruby w lewej korbie w celu usunięcia luzu." To nie jest ten specjalny w formie grzybka? Czy ten ściagacz do korb: http://www.allegro.pl/item242278331_sciaga...na_kwadrat.html byłby odpowiedni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 18 Września 2007 Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Tak ten ściągacz będzie odpowiedni ,jest z tym grzybkiem-nakładką. Tamten "mały'' jest do korb ht2 Shimano , więc na razie ci się nie przyda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 22 Września 2007 Udostępnij Napisano 22 Września 2007 ....,ściągacza do korb.... Do tej krorby ściągacza nie trzeba. Ściągacz jest jest w śrubie mocującej lewe ramie. chyba że ktoś Ci wymienił oryginalną śrubę Co do całej reszty to potwierdzam IMO firex to bardzo dobra korba, bo niesamowicie sztywna, lekka i trwała jedynym minusem mogą być problemy z odkręcającymi sie miskami suportu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 22 Września 2007 Udostępnij Napisano 22 Września 2007 Ja mam korby z Levela a6 2006 więc może dlatego? A o tym ściągaczu w śrubie u Truvativa to pierwszy raz słysze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mp3fan Napisano 23 Września 2007 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2007 Kupiłem ten zestaw (klucz i ściągacz do korb). Gdy pokazałem zdjęcia korby temu sprzedawcy to też stweirdził, że ściagacza do korb w tych nie potrzeba.. No cóż, przyda się do alternatywnego rowerku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacke Napisano 25 Września 2007 Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Musze Ci cos powiedziec. O ile pamietam to tam dawali truvativa firexa. Otóż nie podchodź do przykręcania tej korby bez klucza dynanometrycznego. Dzisiaj WSZYSTKIE lepsze korby (shimano, truvativ, race face itd) NALEŻY dokręcać z określoną przez producenta siłą (np 50 Nm). Jesli bedzie wiecej lub mniej to albo bedzie sie slizgalo albo zmiazdzysz niektore elementy i masz po korbie... Kilka razy widzialem jak przychodzili krossomaniacy i mowili ze im korba padla (po sprawdzeniu okazalo sie ze byly na pale skrecone) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 25 Września 2007 Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Dokładnie, Jacke, mowa cały czas o korbie FireX SL z suportem GXP Dokręcanie misek suportowych jest ważne dlatego zaleca się splanowanie powierzchni muf suportowych przed montażem. zresztą tu masz manuala, jak to zrobić . miski przykręcasz z siłą 34-41 Nm czyli dość duża tolerancja. Mimo tego miski potrafią się same z siebie odkręcać aby temu przeciw działać dobrze jest pomalować gwint farbą. To co wypisujesz o padających korbach dotyczy Shimano i własnoręcznego montażu tych, że korb HT II. chodzi o dokręcenie lewego ramienia przed skontrowaniem Jak za mocno to polecą łożyska, Bo za mocno Jak za słabo to będzie luz i też w efekcie polecą łożyska bo będzie korba latała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mp3fan Napisano 25 Września 2007 Autor Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Zaraz, to klucz dynamometryczny potrzebuje do dokręcania korby czy misek. Jaki to miałby być klucz bo nie mam pojęcia jak to wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amoniak Napisano 25 Września 2007 Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Jak montowałem korbę to wcale nie używałem klucza dynamometrycznego. mufę suportowa przeleciałem papierem ściernym na drewnianym klocku co by równo Gdy miski zaczęły mi sie odkręcać pomalowałem gwinty lakierem i dokręciłem od roku mam spokój z korbą nic mi się nie dzieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacke Napisano 25 Września 2007 Udostępnij Napisano 25 Września 2007 To sie tyczy nie tylko korb SH ale rowniez Truvativ na GXP. Sam widzialem 4 spartolone korby w Krossach ( i jak tu nie miec zastrzezen do tej firmy jesli nie umieja korby zamontowac? ) Gadalem z naprawdę swietnym mechanikiem na temat montazu korb i sporo mi powiedzial Problem w tym ze na oko to nie wyczujesz ile to 30-40 Nm. Nawet z taka tolerancja Mozna zalozyc ale jak bedziesz sciagal to sie moze okazac ze jest problem. Dlatego zawsze warto podejsc do dobrego serwisu i poprosic o udostepnienie klucza chociaz na chwile Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mp3fan Napisano 25 Września 2007 Autor Udostępnij Napisano 25 Września 2007 A nie można nabyćgdzieś takiego klucza? To jakiś specjalistyczny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacke Napisano 25 Września 2007 Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Mozna. Swietne klucze robi Beta. Kazdy klucz dynanometryczny pasuje. Kupuje sie nakladke do korby tylko. Wiekszosc kluczy tak jest robiona teraz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mp3fan Napisano 25 Września 2007 Autor Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Phi, Beta kosztuja około 400PLN, czy taki będzie dobry: http://www.allegro.pl/item249150373_klucz_...ny_108_5nm.html ? Jak tym się przykręca miskę bądź korbę? Przecież korba jest na imbus to nie wiem, jakieś przejściówki są potrzebne? A co z kluczem do misek, do tamtego to juz totalnie nie mam pojęcia jak takowy zainstalować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mp3fan Napisano 17 Października 2007 Autor Udostępnij Napisano 17 Października 2007 Rozkręciłem dziś ten suport, wyczyściłem prawie nienaruszone byłe smarowidło, zastosowałem nowe i nadal luz jest taki sam. Tylko przy ruszaniu za korbę, przy jeździe nie czuć, może nieco przesadzam? Może dozwolony jest taki minimalny luz? Środek wkładu suportu był w stanie idealnym, żadnych patologii, łozyska jak nowe, więc sam nie wiem co o tym myśleć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz1974paszek Napisano 17 Października 2007 Udostępnij Napisano 17 Października 2007 Jak na mój gust to łożyska masz lekko zużyte , nie ma tragedii. Nowy suport idzie kupic za ok. 60zł na allegro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przeor Napisano 17 Października 2007 Udostępnij Napisano 17 Października 2007 Szkoda, że fotek nie zapodałeś. Czasami się zdarza, że łożyska minimalnie się rozejdą. Pomaga ich dobicie ale to na krótko. Najlepiej w takim wypadku zdjąć łożyska i zamontować je na jakieś szczeliwo do łożysk. Sam w ten sposób kiedyś naprawiłem suport (to byl chyba jakiś model accenta) i działał do końca. Musiałem go zmienić bo korbę zmieniałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mp3fan Napisano 15 Listopada 2007 Autor Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Po skręceniu się wnerwiłem i zaniosłem do serwisu. Pan popatrzył i powiedział, że za 2 dni będzie gotowe. To się ucieszyłem i zadowolony wróciłem sobie do domku. Wieczorem pierwszego dnia dostałem telefon, że nie Kross nie przysłał łozyska więc zadzwonią do mnie kiedy będzie gotowy. Minął tydzień, nic, minął drugi zadzwoniłem. Powiedzieli mi, że wymiana łozyska na nowe nie pomogło, więc zamówili korby wraz z nowym suportem. Przy 15 dniu gwarancji w końcu mogłem odzyskać rower. Zostawili tylko pedały, luzu nie ma. Jest teraz już zimno więc przejechałem raptem 10km. Na razie luzu nie ma, zobaczymy jak będzie w nadchodzącym "wielkimi krokami" sezonie 2008! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.