Kry0 Napisano 3 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Młodzież tutaj wyznaje relacje mistrz-uczeń. Wznosimy modły do starych wyjadaczy i prosimy o rady! Nic dziwnego, dzisiaj w rowerowym sprzedawca powiedział mi, że nie ma czegoś takiego jak gwint francuski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
newman88 Napisano 3 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Młodzież tutaj wyznaje relacje mistrz-uczeń. Wznosimy modły do starych wyjadaczy i prosimy o rady! Nic dziwnego, dzisiaj w rowerowym sprzedawca powiedział mi, że nie ma czegoś takiego jak gwint francuski. ...mi w rowerowym powiedział że "włocha" to już raczej nie dostanę, no i żebym dał sobie spokój ze składaniem czegokolwiek na ramie z takim suportem, bo pewnie wszystko jest nietypowe ;-) ...a w podtekście - przyjdź i kup u nas nowego "górala", potem daj zarobić na serwisie ;-) ...ale są też rowerowe sklepy gdzie są prawdziwi fachowcy, więc nie generalizuję sprawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
korekk93 Napisano 3 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 lepiej chyba szukać konkretnego łożyska, które już ktoś wypróbował i ma porównanie do normalnego niż kupić jakiś szajs jakby ktoś potrzebował francuza http://allegro.pl/shimano-dura-ace-klasyka-i2097740733.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Papista Napisano 3 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Są łożyska półceramiczne, czy jakoś tak. Jak wydłubiesz albo wpiszesz w g. i znajdziesz numer, to pan w sklepie powie Ci, że kosztuje takie 25 zł i podobno jest lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kseru Napisano 4 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 lepiej chyba szukać konkretnego łożyska, które już ktoś wypróbował i ma porównanie do normalnego niż kupić jakiś szajs Wydaje mi się, że każde łożysko będzie lepsze od stockowego w miche, które kosztuje 2zł/szt. Ja kupiłem do miche niemieckie SKF po 12zł/szt i działają dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Varg Napisano 5 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 NTN, Nachi , NSK , Timken. Z naciskiem na NSK i NTN. SKF także niezły kseru , pamietasz to łozysko w specu trispoke? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adaasko Napisano 5 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 ja tak czasem mysle, że kolega ktory chce sobie zlozyc - powinien sobie kupic ramę... wmiare dobrac rozmiar, poszukac wmiare ciasnej - zlozyc sobie szybko i tanio ostre - i pojezdzic troche na tym... pozniej nam to pokazac, mówiąc: panowie, mulasto skręca, zabardzo jestem wyciągniety itd - i wtedy sam, z naszą pomocą zlozyl by cos sensownego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bonton Napisano 5 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 już było o łożyskach kiedyś na forum: [piasta Novatec] rozmiar łożyska - Forum Rowerowe - doświadczenia, rowery, dyskusje sklepy rowerowe, giełda rowerowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grabirz Napisano 5 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Witam. Przymierzam się do zakupu pierwszego roweru pod OK i w oko wpadł mi ten Romet http://allegro.pl/romet-sport-okazja-wysylka-gratis-i2094888013.html Martwi mnie nieco to, że ma niestandardowe piasty i koła 27'. Według was nie było by wielu problemów z przerobieniem go na OK? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bonton Napisano 5 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Martwi mnie nieco to, że ma niestandardowe piasty i koła 27'. Według was nie było by wielu problemów z przerobieniem go na OK? Dziwię się, że tak długo ten rower stoi na alle (chyba już drugi raz wystawiony), bo całkiem fajny jest, szczególnie jak ma się sentyment do Rometów, no i rozmiar bardzo chodliwy. Rama prawdopodobnie Reynolds. Pod ostre spokojnie. Jesteś pewien, że to koła 27"? Koła 27" są trochę większe niż 700c i może być problem z oponami. Co to są wg ciebie niestandardowe piasty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hablababla15 Napisano 5 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Dużo problemów by z nim było. Stalowe, ciężkie korby na klin, do kół 27" ciężko dostać fajne oponki i ogólnie trochę lipa za ten hajs. Podaj ile masz kasy swój wzrost i się czegoś poszuka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grabirz Napisano 5 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Jesteś pewien, że to koła 27"? Koła 27" są trochę większe niż 700c i może być problem z oponami. Co to są wg ciebie niestandardowe piasty? Kierowałem się tym co piszą na wiki: http://pl.wikipedia.org/wiki/Romet_Sport A co do niestandardowych piast to miałem na myśli rozstaw haków. Mam 177 i chciałbym się zmieścić w 350 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3rensho Napisano 5 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Pytanie w temacie piast : jeśli do starej piasty typ np Maillard które można wyczaić na alle za kilka dych, włożymy nowe łożyska np NSK czy SKF to gdzie będzie różnica między taką piastą a dajmy na to Miche z wymienionym łożyskiem (nie mówię oczywiście o wyglądzie). Poważnie , zastanawiam się jaka będzie różnica? Co oprócz łożyska decyduje o klasie piasty ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adaasko Napisano 5 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 wykonanie gwintów, stop korpusu (np wcinanie sie szprych w kołnierz) matriał ośki, wykonanie nakrętek, waga, przemyslana konstrukcja dająca radę w miescie (przyklad campy sherrif stary bodajze, ktore w miescie sobie nie radzily), kontrukcyjne uszczelnienie piasty... masa rzeczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegosz Napisano 5 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 ale w starej piaście typu maillard masz łożyska kulkowe, więc nie tak łatwo będzie. http://www.forumrowerowe.org/topic/104661-tuning-przerobka-piasty-shimano-hb-m475-na-lozyska-maszynowe/ przejrzyj, wyciągnij wnioski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hablababla15 Napisano 5 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Niestety nie pomogę Ci przy tym funduszu aktualnie jakoś nie widzę nic godnego uwagi co zmieści się w tym przedziale cenowym. A tego rometa nie ma co kupować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brkzzz Napisano 5 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Masa rzeczy, a przede wszystkim to, że do dużej części piast kulkowych po prostu nie ma jak wsadzić łożysk maszynowych. A skoro jesteśmy przy temacie, filmik o tym jak się robi NTN http://www.youtube.com/watch?v=b6svVy1lYOA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grabirz Napisano 5 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Rozumiem, że tego Rometa sobie podarować? Przeglądając alledrogo trafiłem jeszcze na http://allegro.pl/szosowka-bca-america-azzuri-rama-cr-mo-i2097025940.html , nadałby się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nieborak Napisano 5 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Może ten http://allegro.pl/show_item.php?item=2080869382 Pisałem do gościa, rozmiar 56. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grabirz Napisano 5 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Może ten http://allegro.pl/sh...item=2080869382 Pisałem do gościa, rozmiar 56. Też pisałem do tego gościa, ale obawiam się, że moje 177 to nieco za mało pod taką ramę, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nieborak Napisano 5 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Ale 52 z drugiej strony trochę mało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hablababla15 Napisano 5 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Jestem 1cm niższy i na 56cm ramie czułem się bardzo dobre lepiej niz na 54 którą miałem wcześniej. Moja kolejna rama też będzie 56 jeśli dojdzie do sfinalizowania transakcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elberet Napisano 5 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Też pisałem do tego gościa, ale obawiam się, że moje 177 to nieco za mało pod taką ramę, ja przy 176 miałem ramy od 53 do 57.5 i 56 najlepsza, na ciebie też powinna być dobra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bonton Napisano 5 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Kierowałem się tym co piszą na wiki: http://pl.wikipedia....iki/Romet_Sport Napisz do sprzedającego. Niech ci napisze czy na pewno są tam koła 27". Bo może być różnie. Jak się sprzedający nie zna to niech ci powie co jest napisane na oponie. Ale z takim budżetem to będzie ciężko, jeśli wydasz na wstępie prawie wszystko, a do wymiany by była piasta (najtańszy joy-tech ~50zł), suport (~50zł) i korba (~100zł) + zaplot (chyba że sam umiesz). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grabirz Napisano 6 Lutego 2012 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Napisz do sprzedającego. Niech ci napisze czy na pewno są tam koła 27". Bo może być różnie. Jak się sprzedający nie zna to niech ci powie co jest napisane na oponie. Ale z takim budżetem to będzie ciężko, jeśli wydasz na wstępie prawie wszystko, a do wymiany by była piasta (najtańszy joy-tech ~50zł), suport (~50zł) i korba (~100zł) + zaplot (chyba że sam umiesz). Już pisałem. Nadal nie dowiedziałem się jakie koła tam są wsadzone, ale tak czy owak przez niestandardową budowę chyba podaruję sobie ten rower. Cały czas czekam na odpowiedź gościa od tego roweru:http://allegro.pl/mam-na-sprzedaz-kolarke-i2080869382.html -wydaje się być godnym zainteresowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.